Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Monitorii de schi cer reintroducerea vacanţei de iarnă: „Weekendul trecut ne-am uitat unii la alţii“

2
24 Jan 2020 15:42:33
Autor: Diana Frîncu
Pârtie de schi Sinaia FOTO Snowline
Pârtie de schi Sinaia FOTO Snowline

Operatorii din turism se aşteaptă la cel mai slab sezon de iarnă din ultimii ani. Lipsa zăpezii, vremea capricioasă şi anularea vacanţei intersemestriale a dus la scăderea semnificativă a numărului de turişti pe Valea Prahovei.

Monitorii de schi se pregătesc să facă demersuri către Ministerul Educaţiei pentru revenirea la vechiul program şcolar care le permitea copiilor să aibă o săptămână liberă la începutul lunii februarie.

Este primul sezon de iarnă în care elevii care învaţă la şcolile de stat nu mai beneficiază de vacanţa intersemestrială, programată de regulă în prima săptămână din februarie. Urmările se simt acum pe pârtiile de pe Valea Prahovei, dar şi în unităţile de cazare din staţiunile montane.

Adrian Voican, preşedintele Asociaţiei de promovare a turismului Prahova, şi proprietarul unei agenţii de turism, susţine că în ianuarie 2020 durata medie a sejurului în staţiunile montane a fost de două zile, cu o zi mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Explicaţia acestei diferenţe poate fi anularea vacanţei de iarnă.

”Programul «înscrieri timpurii» ar începe să funcţioneze din ce în ce mai bine şi pe zona de munte, nu doar pentru litoral. Oamenii ar avea de câştigat. Profită de reducerile de preţ ale acestui program, rezervă cu cinci, şase luni înainte, un sejur în vacanţa din februarie şi-şi asumă riscul dacă vor avea sau nu zăpadă. Exact ca la rezervările pentru litoral”, a precizat Adrian Voican.

Pârita de schi din Sinaia FOTO Snowline

Nu doar agenţiile de turism au observat o scădere a rezervărilor pentru locurile de cazare în staţiunile montane. Şcolile de schi din Sinaia, Buşteni şi Azuga simt din plin lipsa turiştilor pe pârtii. Chiar dacă în acest sezon nu a nins la munte, temperaturile scăzute au permis ca administratorii domeniilor schiabile de pe Valea Prahovei să pună în funcţiune tunurile de zăpadă. Se schiază în condiţii bune la Azuga şi Sinaia (Cota 2000), doar că pasionaţii de sporturi de iarnă ajung la munte doar în weekend.

Dominic Marcu, monitor de schi şi administratorul unei şcoli de profil din Sinaia, a precizat că el, împreună cu colegii lui, intenţionează să facă demersuri către Ministerul Educaţiei pentru a solicita reintroducerea vacanţei dintre semestre. Acesta a precizat că, spre deosebire de şcolile de stat, unităţile de învăţământ private nu au renunţat la vacanţa din luna februarie.

”Această vacanţă era, de regulă, în prima săptămână din luna februarie, iar pârtiile erau pline de copii în acele zile. Acum, turiştii vin oarecum în valuri. E adevărat, în acest weekend este foarte mare aglomeraţie pe pârtii, pentru că a fost vineri liber, dar în urmă cu o săptămână monitorii de schi şi administratorii de pârtii, ne-am uităm unii la alţii şi la fel o să se întâmple şi în weekendul viitor. 30 la sută din veniturile noastre, pe timpul sezonului de schi, veneau în această vacanţă din luna februarie. La fel se întâmpla şi la unităţile de cazare”, a declarat Dominic Marcu.

Acesta a explicat că, în prezent, pe pârtiile din Sinaia şi Azuga se schiază în condiţii excelente, chiar dacă ”80 la sută este zăpadă artificială”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Smeritu Pahomie
25.01.2020, 00:40:49

Unde sa te mai distrezi cand e atata saracie....?

+1 (1 vot)
adela popescu
25.01.2020, 07:42:23

Cred ca in primul rând ar trebui avute in vedere interesele copiilor și nu ale operatorilor de turism, ale monitorilor de ski, ale editurilor și ce mai vrei.Copiii noștri sunt niște cobai la cheremul intereselor tuturor.Fiica mea este in clasa VII și niciodată nu a avut manuale la timp.Nici măcar Abecedarul pe care noi îl primeam in cls I .Sa își amintească peste ani ca a avut un Abecedar când a început școala.

Modifică Setările