Motivarea cu „parfum” de Caragiale a judecătorilor care au achitat poliţişti corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa a achitat un poliţist corupt din lipsă de probe FOTO DGA
Instanţa a achitat un poliţist corupt din lipsă de probe FOTO DGA

Tribunalul Dâmboviţa a dispus, din lipsă de probe, achitarea unui poliţist invocând o celebră expresie a scriitorului I.L.Caragiale.

Instanţa a argumentat decizia explicând că e nevoie de dovezi mult mai puternice pentru a proba fapte de corupţie, dat fiind că în România au fost „fabricate” dosare unor persoane publice doar de dragul de „a avea şi noi corupţii noştri”.

Argumentele ironice ale judecătorilor dâmboviţeni în luarea deciziei privindu-l pe un poliţist de la Înmatriculări Auto, acuzat de fapte de corupţie, au fost anulate de Curtea de Apel Ploieşti, care a decis, prin sentinţă definitivă, condamnarea acestuia, găsindu-l vinovat de luare de mită.

Cum a ajuns poliţistul în instanţă

Dan Nicolae Stoica, poliţist în cadrul Serviciului Înmatriculări Auto Dâmboviţa, a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de luare de mită, în 2019, în urma unei anchete a procurorilor dâmboviţeni, care au infiltrat în serviciul respectiv un investigator sub acoperire. Acesta din urmă trebuia să dovedească faptul că la nivelul biroului de înmatriculări auto există o reţea bine închegată, din care făceau parte un poliţist şi angajaţi ai unui birou de copiat acte şi asigurări auto, care „aranjau” dosare de înmatriculări auto în schimbul unor sume de bani.

Se întâmpla în anii 2017-2018, perioadă în care a existat un val de înmatriculări de autoturisme, iar pentru a ajunge mai repede în faţa ghişeului, şoferii erau dispuşi la compromisuri ca să sară peste rând. Reţeaua începea de la biroul de copiat acte, unde o angajată stabilea legătura între şofer şi poliţist, cu condiţia ca pe lângă actele necesare, în dosar să fie plasată şi o sumă de bani, de regulă, între 200 şi 300 de lei.

Dovezile adunate de investigatorul autoriat, ironizate

Investigatorul sub acoperire infiltrat a reuşit să înregistreze video una dintre aceste tranzacţii, însă această probă nu a fost considerată suficientă de către magistraţii de la Tribunalul Dâmboviţa. Instanţa a considerat că este cazul să fie mai circumspectă în contextul în care în România ultimilor ani s-a vorbit în spaţiul public despre dosare penale „fabricate”„la adresa unor persoane din sistemul public, dar şi construirea unei imagini publice defavorabile a funcţionarilor şi demnitarilor din România, în sensul atribuirii unor etichete de „corupţie” acolo unde (credem noi) fenomenul este mai puţin extins”, se arată în motivare.

Sub această presiune „asupra constatării unor fapte de corupţie de tipul (adaptat unei celebre expresii a lui I.L.Caragiale) <<să avem şi noi corupţii noştri>>, este necesară menţinerea unui standard ridicat de probare a unor astfel de fapte” şi a dispus achitarea poliţistului, arătând că probele adunate de investigatorul autorizat nu sunt concludente, pentru că nu surprind exact momentul în care poliţistul pune mâna pe bani.

Decizia Tribunalului Dâmboviţa, anulată la Ploieşti

Susţinerile Tribunalului Dâmboviţa nu pot fi primite, sunt nefondate şi sunt contrazise de probele care s-au administrat în cauză, a fost concluzia judecătorilor ierarhic superiori care au decis condamnarea la închisoare  cu suspendare (doi ani şi opt luni) a poliţistului şi trimiterea acestuia la muncă în folosul comunităţii pentru o perioadă de 120 de zile. În plus, Curtea de Apel Ploieşti i-a interzis agentului să mai ocupe funcţia pentru o perioadă de trei ani.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.

În aceeaşi cauză au fost condamnate şi alte trei persoane, printre care şi angajata biroului de copiat acte care a recunoscut sistemul de şpăgi din care făcea parte alături de poliţist.

Vă recomandăm să mai citiţi

Metodele prin care 20 poliţişti rutieri din Sibiu luau mită de la şoferi. Sunt judecaţi pentru 191 infracţiuni

Agent de poliţie din Giurgiu, reţinut pentru corupţie. Lua mită de la administratorii unor depozite de lemne

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite