Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Nicolae Mihăiță „Mami“, cel mai experimentat instructor de planoare, a fost prezent la mitingul de la Șirna

0
25 Jul 2011 10:36:00
Autor: adevarul

Foarte jovial și în centrul atenției l-am regăsit la mitingul aviatic de la Șirna și pe Mihăiță Nicolae, cel mai în vârstă și experimentat instructor de zbor cu aparatele ultraușoare din România.

La cei 76 de ani pe care îi are, Nicolae Mihăiță sau „Mami", porecla pe care i-au dat-o mai demult elevii lui, a adunat peste 14.000 de ore de zbor, în cei aproape 60 de ani de pilotaj. A fost interesat de avioane de când era copil și a vrut să deslușească misterul zborului.

A avut acces la baza aeriană de la Fierbinți, unde nemții aveau  avioane de luptă. La 17 ani a pilotat pentru prima dată, iar de atunci a manevrat tot ce înseamnă aparat de zbor ușor, cu excepția girocopterului. A participat la zeci de concursuri naționale de unde a adunat premii peste premii, pe primul în 1961. Nu poate trăi nici acum fără a simți emoțiile competițiilor, unde concurează cu piloți care i-ar putea fi nepoți.

„Dar trebuie să fie cineva care să țină ștacheta sus", ne-a motivat „Mami" dorința lui nebună de a participa la concursurile aeriene chiar și la această vârstă.

 A format în cariera sa zeci de piloți, dintre care unii au ieșit deja la pensie.

„Senzația zborului este fantastică"

Nicolae Mihăiță este instructor și de zbor cu motor, și de planorism, dar preferă planorul avionului său „Rebel". „Doar planorul îți dă ocazia să zbori cu propriile forțe, arătând că poți interpreta toate datele mediului. Senzația zborului este fantastică", a completat pilotul.

A avut și momente dificile în cariera sa. În urmă cu 30 de ani a fost la un pas de moarte, însă ca o ironie a sorții a aterizat într-un pom din comuna Pomi. „Eram la un concurs național, în Baia Mare, iar din cauza unei furtuni n-am mai putut controla planorul și am ajuns cu el în pom. Aparatul s-a făcut praf, dar eu am coborât din copac fără nicio zgârietură", ne-a povestit „Mami" amuzat de întâmplarea care atunci i-a dat emoții zdravene. Microbul zborului s-a transmis și în familia sa.

Doar unul dintre cei trei copii i-a călcat pe urme, însă soarta i-a jucat feste. S-a prăbușit la Sfântul Gheorghe tot din cauza unui front atmosferic nefavorabil. A avut zile, însă starea de sănătate îl împiedică să mai zboare.

Mimica feței i se schimbă brusc lui Nicolae Mihăiță când este întrebat despre acest episod, motiv pentru care trece repede la alt subiect. „Cred că este singurul moment în care zborul m-a trădat. Nu aș vrea să mai discutăm despre asta, pentru că trebuie să mă impart între cele două mari iubiri ale vieții mele: pilotajul și familia", a completat Nicolae Mihăiță care anul viitor va împlini șase decenii de când a pilotat prima dată.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările