Nicuşor Rotaru, fost comandant al Poliţiei Mizil, achitat pentru folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Rotaru, fost comandant al Poliţiei Mizil, a fost condamnat la închisoare cu suspendare doar pentru favorizarea făptuitorului FOTO captură video
Nicuşor Rotaru, fost comandant al Poliţiei Mizil, a fost condamnat la închisoare cu suspendare doar pentru favorizarea făptuitorului FOTO captură video

Marius Nicuşor Rotaru, comisarul şef, fost comandant al Poliţiei Mizil, a fost achitat în primă instanţă într-un dosar de trafic de minori, în care ofiţerul fusese deferit justiţiei pentru două fapte: folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual şi favorizarea făptuitorului.

Judecătorii din cadrul Tribunalului Prahova au apreciat că în cazul primei acuzaţii, folosirea funcţiei pentru favoruri sexuale, fapta nu există. În schimb, Rotaru a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat doar pentru favorizarea făptuitorului.

În aceeaşi cauză, au mai fost condamnate două persoane, doi bărbaţi, dintre care unul minor.

Astfel, conform portalului instanţelor de judecată, Florian Baicu a fost găsit vinovat pentru trafic de minori şi condamnat la 7 ani, 8 luni şi 245 de zile închisoare. Baicu mai avea un rest de pedeapsă de executat într-un alt dosar similar, aceasta fiind explicaţia pentru condamnarea atât de mare. În plus, individul este în prezent arestat într-un alt dosar.

Instanţa a decis să confiştr de la Eduard Florian Baicu sumele de bani obţinute de pe urma fetelor traficate, după cum urmează: 210 lei, urmare a săvârşirii infracţiunii având ca persoană vătămată I. S.; 50 Euro, urmare a săvârşirii infracţiunii având ca persoană vătămată C. D. 11.000 lei, 3.500 lei şi 200 lei, urmare a săvârşirii infracţiunii având ca persoană vătămată C. E.

Al treilea inculpat, un băiat minor, a fost condamnat la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 4 ani.

În ceea ce-l priveşte pe Nicuşor Rotaru, acesta urmează să facă şi muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile, în cadrul Primăriei Mizil sau al Serviciului Public de Asistenţă Socială Mizil, dacă soluţia dată de Tribunalul Prahova va rămâne definitivă.

Cele trei fete minore, traficate de proxeneţii din Mizil, nu s-au constituit părţi civile în dosar şi nu au cerut daune morale. În schimb, instanţa obligă fiecare inculpat la plata sumei de 10.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat (4.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din faza de urmărire penală,pentru fiecare inculpat).

Dosarul lui Nicuşor Rotaru a demarat în 2016, atunci când a fost şi reţinut pentru 24 de ore. Fostul comandant al Poliţiei Mizil a ieşit în cătuşe din sediul DIICOT Ploieşti unde au avut loc audierile. La puţin timp tupă ce a fost pus la dispoziţia MAI, Rotaru a ieşit la pensie. A fost trimis în judecată târziu, după doi ani de la reţinerea sa, iar judecata pe fond s-a finalizat pe 3 iunie 2016. Totuşi judecătorii de la Tribunalul Prahova au avut nevoie de încă patru luni pentru a da sentinţa. Soluţia dată de instanţa de fond în data de 5 octombrie poate fi apelată într-un termen de zece zile, iar până acum doar unul dintre inculpaţi a cerut rejudecarea cauzei la instanţa superioară. Este vorba, evident, despre Florina Baicu, bărbatul care a primit cei mai mulţi ani de închisoare în acest dosar.

Pe scurt, acuzaţiile referitoare la Rotaru s-au referit la faptul că ar fi protejat proxeneţii din Mizil şi nu a dat curs plângerilor depuse de fetele minore care i-au cerut ajutor. Rotaru, susţin procurorii, ar fi încercat o mediere între părţi (fetele traficate şi proxeneţi) şi nu a anunţat serviciul specializat din poliţie pentru anchetarea acestui tip de fapte (trafic de persoane). La momentul iniţial al anchetei s-a vorbit inclusiv despre faptul că Rotaru ar fi încercat să obţină favoruri sexuale de la fetele traficate, dar această faptă nu a existat, au concluzionat judecătorii de primă instanţă.

Nicuşor Rotaru nu este singurul poliţist din Prahova acuzat de fapte extreme de grave şi ulterior achitat. Într-o situaţie similară se află şi fostul comandant al Poliţiei Sinaia, Marin Tudorică, a fost achitat de prima instanţă într-un dosar de de curpţie.

 Tudorică a fost trimis în judecată sub control judiciar, de procurorii DNA Ploieşti, fiind acuzat că a primit foloase necuvenite pentru stoparea unor controale care vizau o societate din staţiune. Şi Tudorică s-a pensionat la puţin timp după ce a ajuns în faţa anchetatorilor, iar în prezent, dosarul său se judecă în apel la Curtea de Apel din Ploieşti.

În 2018 şi Viorel Dosaru, fostul comandant al Poliţiei Prahova, a fost achitat definitiv pe motiv că faptele nu există, într-un dosar de corupţie în care a fost deferit justiţiei împreună cu Sebastian Ghiţă.

Vă recomandăm şi:

„Zeus” şpăgar: sex, bani şi lucernă pentru funcţii de conducere în Poliţia Română

Decizia instanţei în cazul sefului Poliţiei Prahova, acuzat de luare de mită. Ce le-a cerut Marian Iorga judecătorilor

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite