O tânăra din Irlanda de Nord a încercat să doboare şapte recorduri mondiale. Scopul: să lucreze voluntar în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cliodhna Denvir Symington, tânăra care a încercat să doboare şapre recorduri mondiale FOTOGRAFII Dana Mihai
Cliodhna Denvir Symington, tânăra care a încercat să doboare şapre recorduri mondiale FOTOGRAFII Dana Mihai

Cliodhna Denvir Symington, o tânără de 17 ani din Irlanda de Nord, a organizat un maraton de şapte zile, în care a încercat să doboare mai multe recorduri mondiale. Scopul a fost să poată lucra ca voluntar în Ploieşti.

Cliodhna Denvir Symington este elevă la liceul Friends School din Lisburn, Irlanda de Nord. Zilele trecute, împreună cu alţi 11 colegi de şcoală, dar şi patru profesori, Clio, cum îi spun prietenii tinerei, a fost în Ploieşti, pe şantierul Habitat for Humanity România, unde a muncit din greu, în sistem de voluntariat, la construcţia unei case în care vor locui patru familii nevoiaşe.

Pentru a ajunge în România, însă, Clio şi colegii săi au făcut lucruri extraordinare. În afară de faptul că au muncit absolut gratuit la izolaţia interioară şi exterioară a casei, voluntarii şi-au plătit singuri transportul, cazarea, masa şi costurile logistice, făcând şi o donaţie pentru construcţia locuinţelor.

Elevii au strâns singuri toate aceste fonduri, prin activităţi extraşcolare gândite şi organizate de ei. Un prim eveniment de colectare a fondurilor în Irlanda de Nord a fost o cursă de tip „colour run“, o alergare în care participanţii au fost stropiţi cu prafuri colorate şi la care au participat aproximativ 1.000 de elevi la liceul Friends School. Mobilizarea lor a strâns donaţii de 10.000 de lire.

Maratonul recordurilor

La rândul său, în urmă cu şase luni, Clio a organizat un adevărat maraton, întins pe parcursul a 7 zile, în care a încercat să doboare tot atâtea recorduri mondiale. Liceana a încercat să mănânce cât mai mult usturoi într-un minut, cât mai mult jeleu cu beţişoare chinezeşti, să îmbrace cât mai multe tricouri într-un minut, să mănânce cât mai multe jaffa cakes, să lipească cât mai multe sticky notes (notes adezive) pe faţa unui coleg, să fixeze de perete un coleg cu bandă adezivă şi să facă cât mai multe sărituri peste spatele colegilor, un joc numit „hip frog“. Toate recordurile au fost de tipul cât mai multe într-un minut. 

„Nu am reuşit să ating niciunul dintre recordurile propuse, însă iniţiativa mea a atras foarte mulţi colegi de liceu şi prieteni. Cu usturoiul a fost cel mai greu, iar colegul pe care am încercat să-l lipesc de perete a picat. Însă ne-am distrat şi, cel mai important, am strâns peste 500 de lire şi sunt foarte bucuroasă”, ne-a spus Clio.

voluntari irlanda ploiesti foto dana mihai

Munca pe şantier a fost una extrem de serioasă

Toată numai un zâmbet, de un optimism debordant, liceana a lucrat o săptămână la Ploieşti, tăind plăcile de izolaţie, fixându-le cu şurubelniţa electrică şi bătând cuie. Totul se desfăşoară cu ajutorul şi sub supravegherea unor muncitori în construcţii specializaţi de la Habitat for Humanity. Pentru că au prins o săptămână ploioasă la Ploieşti, au fost mai tot timpul cu bocancii plini de noroi, însă şantierul a răsunat permanent de cântecele şi râsetele adolescenţilor din Irlanda de Nord. 

voluntari irlanda ploiesti foto dana mihai

Tinerii au mâncat pe şantier în timpul în care au lucrat la Ploieşti

Impresii reciproce

Alături de ei a muncit şi unul dintre beneficiarii casei, Nicoleta Irimia, o femeie din Ploieşti care trudeşte din greu să-şi crească cei patru copii. „Mi se pare incredibil cum aceşti copii de 16 sau 17 ani şi-au lăsat şcoala, familia şi părinţii şi au venit să lucreze ca voluntari. Au muncit în fiecare zi opt ore, fără să se plângă de nimic. Am fost impresionantă“, ne-a spus Nicoleta Irimia. Femeia le-a pregătit voluntarilor prăjituri, iar gustul acestora şi întreaga experienţă de la Ploieşti au impresionat, la rândul, adolescenţii. „Vom reveni, cu siguranţă. A fost cea mai frumoasă întâmplare a vieţii mele de până acum“, ne-a spus Clio. 

voluntari irlanda ploiesti foto dana mihai

Nicoleta Irimia, unul dintre cei patru beneficiari ai locuinţelor Habitat

În săptămâna în care au stat în România, elevii din Irlanda de Nord au vizitat castelele Peleş şi Bran, au mâncat specialităţi româneşti şi au încercat să ia cât mai mult pulsul vieţii din România. „Românii sunt foarte amabili, iar locurile vizitate au fost minunate. Am mâncat specialităţi româneşti şi mi-au plăcut foarte mult”, ne-a spus Owen Gray.

Proiectul Habitat for Humanity

Proiectul de construire a unor case pentru familii cu venituri modeste din Ploieşti face parte dintr-un program mai amplu desfăşurat în mai multe oraşe din România de organizaţia Habitat for Humanity. Anul trecut, opt familii cu probleme sociale şi venituri mici din Ploieşti au primit case în sistem cvadruplex ridicate de organizaţie cu sprijinul voluntarilor români şi străini, al beneficiarilor, dar şi al numeroase firme care au donat materiale de construcţie. Aproape 300 de voluntari străini şi din companiile româneşti au muncit până acum la ridicarea locuinţelor. 

Casele în sistem cvadruplex la care au lucrat Clio şi colegii săi au fost începute în primăvara anului trecut şi vor fi gata în primăvara viitoare. Aceste case nu sunt oferite cadou şi, odată lucrarea terminată, costurile de reabilitare sau de construcţie sunt achitate de familiile beneficiare în rate lunare, pe o perioadă de până la 20 de ani, fără profit. Ca un exemplu, o rată lunară este mai mică decât cea mai mică chirie din Ploieşti. Sumele încasate se consolidează într-un fond prin care sunt ajutate ulterior alte familii. De asemenea, selecţia beneficiarilor este foarte serioasă, iar ei sunt cooptaţi efectiv în ridicarea propriilor case, aşa cum Nicoleta Irimia a lucrat alături de liceenii din Irlanda timp de o săptămână. 

voluntari irlanda ploiesti foto dana mihai

Casa la a cărei izolaţie interioară şi exterioară au lucrat şi elevii din Irlanda de Nord

Habitat for Humanity activează în judeţul Prahova din 2009, iar în România de 20 ani, timp în care a ajutat peste 64.000 de oameni să aibă un loc mai bun în care să trăiască.

Evenimentul Colour Run organizat de elevii voluntari din Irlanda de Nord pentru strângerea fondurilor

Vă mai recomandăm

Educaţie finlandeză pentru copiii din Ploieşti. Cum arată o zi din viaţa unui copil care studiază după cel mai avansat sistem educaţional din lume

Femeia care descoperă talentul sportiv ascuns al copiilor. De ce a îndrumat spre baschet o fetiţă care voia să ajungă Simona Halep

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite