Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Om de afaceri, trimis în judecată de DNA Ploieşti pentru fraudarea de fonduri europene

0
7 Jul 2016 16:19:26
Autor: Dana Mihai
Procurorii DNA Ploieşti au trimis în judecată un om de afaceri FOTO Adevărul
Procurorii DNA Ploieşti au trimis în judecată un om de afaceri FOTO Adevărul

Administratorul unei firme a fost trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti pentru că, în schimbul a 18.000 de euro, a falsificat acte care au dus la obţinerea unor fonduri europene de către o altă societate

Ovidiu Secu, administrator al unei firme din Bulgaria, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2010, societatea comercială S.C. Matero Ama S.R.L. a elaborat două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv „Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice”  şi „Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”.

Ambele proiecte au fost înaintate la Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie şi aprobate ulterior, fapt pentru care s-au încheiat două contracte de finanţare, la datele de 22.12.2010 respectiv 06.01.2012.

Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L., prin reprezentantul său legal, administratorul Mihai Matei, a desemnat ca manager de proiect pe Aurelia-Liliana Matei, soţia acestuia din urmă şi inculpat în dosar.

În acelaşi context, urmărind fraudarea fondurilor nerambursabile, inculpatul Mihai Matei, în înţelegere cu inculpata Liliana Aurelia Matei şi Cătălin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci şi Avram Anghel, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., în calitate de ofertanţi, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.

Rolul omului de afaceri

În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul inculpatului Ovidiu Secu care, în calitate de reprezentant în fapt al unei firme din Bulgaria, cu ştiinţă a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv dar şi pentru achiziţia unor autobasculante, cu scopul de a justifica preţul supraevaluat practicat de celălalt ofertant-câştigător.

De asemenea, Secu a semnat în fals şi a depus oferta necesară organizării frauduloase a unei proceduri separate şi inoportune, de achiziţie a unui aşa zis soft de comandă pentru staţia respectivă, plătit tot din fonduri europene nerambursabile, obţinând pentru sine un beneficiu necuvenit în sumă de 74.607,83 lei (echivalentul a 18.250 euro).

Ministerul Fondurilor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9,6 milioane de lei, din care 3,3 milioane de lei valoare eligibilă nerambursabilă aferentă proiectului respectiv.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor părţi sociale pe care inculpatul le deţine la trei societăţi comerciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova cu propunerea de a se menţine măsura preventivă şi asigurătorie dispusă în cauză.

La data de 24 decembrie 2015, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane fizice şi juridice în legătură cu fraudarea fondurilor europene destinate proiectelor mai sus amintite.

Mai puteţi citi

VIDEO Percheziţii la firme suspectate de evaziune şi spălare de bani. Prejudiciul este de 5,3 milioane de euro

O tânără, vânzătoare într-o cofetărie din Ploieşti, a fost înjunghiată de fostul prieten

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii