Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Pe urmele celui mai vârstnic român, omul care i-a prins în viaţă pe toţi regii României: „A ştiut că ţuica te trimite în şanţ, nu te ţine în viaţă“

7
21 Feb 2020 03:07:28
Autor: Diana Frîncu
Dumitru Comănescu (cămaşă albă), la ultima sa vizită în Proviţa de Jos FOTO Arhiva familiei
Dumitru Comănescu (cămaşă albă), la ultima sa vizită în Proviţa de Jos FOTO Arhiva familiei

Românul Dumitru Comănescu, în vârstă de 112 ani, a fost declarat oficial de către Guinness World Records ca fiind al treilea cel mai bătrân bărbat din lume.

Clasamentul a fost publicat recent de The Gerontology Research Group cu ocazia desemnării şi recunoaşterii de către Guinness World Records a celui mai bătrân bărbat din lume, japonezul Chitetsu Watanabe, care va împlini luna viitoare 113 ani (s-a născut pe 5 martie 1907). Pe locul II se află britanicul Robert Weighton, născut pe 29 martie 1908.

Reporterii ”Adevărul” au pornit pe urmele celui mai vârstnic român, chiar în satul natal, Drăgăneasa, din comuna prahoveană Proviţa de Jos, în speranţa că vor afla secretul longevităţii. Dumitru Comănescu s-a născut la 8 noiembrie 1908 şi provenea dintr-o familie înstărită, ”cu Mariţă în curte”, respectată de localnicii din Proviţa de Jos.

Dumitru Comănescu avea 5 ani la moartea lui Carol I, primul rege al României, şi i-a prins în viaţă pe următorii trei monarhi care s-au succedat la conducerea ţării: Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I.

Casa părintească, ridicată de tatăl Ion Comănescu exact cu opt luni înainte de a se naşte Dumitru, este în picioare şi astăzi. Construcţia respectă arhitectura specifică satelor munteneşti cu prispă construită deasupra beciului, cu broderie în lemn şi acoperiş înalt cu pante abrupte. Pe zidul casei se păstrează încă scrijelit stângaci data la care a fost finalizată locuinţa şi iniţialele stâlpului familiei, aşa cum era obiceiul locului. Casa, recent renovată, nu mai este locuită de ani buni. O vecină se îngrijeşte ca toate lucrurile să fie în ordine în curtea familiei Comănescu. Lucia Stoica (70 de ani) i-a cunoscut pe ”Comăneşti” şi ţine în continuare legătura telefonic cu Mitică, aşa cum îl alintă ea pe vâstnicul ei prieten.

Casa părintească a celui mai longeviv bărbat din România FOTO Diana Frîncu

”La Proviţa, Mitică, noi aşa îi spunem, n-a mai venit de ani de zile, dar vorbim la telefon. Chiar m-am întrebat cine îi formează lui numărul, iar ginerele lui mi-a spus că singur formează”, spune Lucia.

Femeia povesteşte că familia Comănescu era de vază în satul Drăgăneasa. Au avut 12 copii, dar ştie că doar Mitică mai este în viaţă. În Proviţa de Jos mai cunoscut este fratele, care ani de zile a fost învăţător la şcoala din sat. S-a prăpădit însă nu cu mult timp în urmă, la vârsta de 94 de ani. Dumitru Comănescu a ales să plece la Bucureşti şi să facă studii universitare.

Lucia Stoica, femeia care are acum grijă de casa părintească a familiei Comănescu, indică locul unde se află inscripţia cu anul construirii casei în care s-a născut Dumitru Comănescu FOTO Diana Frîncu

Iniţial s-a înscris la Facultatea de Matematică, avându-l profesor pe unul dintre cei mai valoroşi matematicieni ai tuturor timpurilor, Gheorghe Ţiţeica, pentru ca apoi să îşi găsească vocaţia în domeniul cercetării plantelor. A absolvit facultatea în 1933 şi a lucrat efectiv timp de 70 ani: în anul 2003 făcea ultima expertiză fitopatolgică. 

 

”Ştiu că i-a fost tare greu să se înscrie la facultate tocmai pentru că provenea dintr-o familie de boieri. Aşa erau timpurile atunci. Rudele lui au avut legătură cu familia Regală, a avut chiar nişte verişoare care au lucrat acolo la Peleş şi la Posada. Aşa ştiu eu précis de la dumnealor că familia Comănescu împreună cu familia regală au căutat loc pentru castel. Au plecat de aici din Câmpina, au mers prin Floreşti, apoi pe toate dealurile din Proviţa şi au mers în sus până s-au oprit la Sinaia”, povesteşte Lucia Stoica.

Părinţii lui Dumitru Comănescu, alături de fratele învăţător. Fotografie realizată în 1930, conform însemnării de pe verso FOTO Diana Frîncu

Mama lui Dumitru Comănescu era apreciată în zonă drept o femeie extrem de frumoasă şi foarte cochetă. Lucia Stoica spune că în fiecare odaie din casă se află şi astăzi câte o oglindă.

”Nu putea să iasă din casă fără să arunce o privire în oglindă, indiferent cine o striga la poartă. Aşa era bătrâna Comănescu, din ce ştiu eu”, spune Lucia Stoica.

Părinţii lui Dumitru Comănescu erau oameni înstăriţi şi darnici cu cei care nu aveau de niciunele, aşa se vorbeşte astăzi la Proviţa despre ei. Localnicii îşi amintesc că aveau prăvălii în sat, dar şi la Ploieşti şi în zona Galaţi. Aveau gospodărie mare cu animale, dar erau şi crescători de albine.

Dumitru Comănescu, al treilea cel mai longeviv bărbat din lume 

”Secretul longevităţii domnului Mitică trebuie să fie laptele şi mierea, pentru că dumnealor au avut vite în curte şi au fost şi mari crescători de albine. Aici la noi este zonă recunoscută pentru ţuica de prune, e adevărat, dar dumnealui nu era consumator. Cred că ştia că ţuica te trimite în şanţ, nu te ţine în viaţă. Mierea şi laptele erau de bază”, spune Lucia Stoica.

Constantin Comănescu nu mai locuieşte din tinereţe la Proviţa de Sus, dar până acum zece ani venea frecvent în satul natal mai ales să aprindă o lumânare la mormântul părinţilor. Are doi copii, medici de profesie, şi locuieşte în Bucureşti alături de fiica şi de ginerele său.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ludwig
21.02.2020, 08:16:57

Ion Iliescu va trai mai mult....

+2 (6 voturi)
s Geo
21.02.2020, 10:36:56

... in inimile PSDistilor...

Mihai Tarnopol
21.02.2020, 08:53:28

Probabil iar vor apare unii care vor plange de mila acestui domn, si care vor proclama emfatici cat tre sa se chinuiasca saracul, si cat e de bine si de bun simt sa-ti inchei viata la 80 de ani. Pentru ca am studiat un pic domeniul asta al centenarilor, eu avand si in familie centenari, tin sa scriu cateva randuri. In primul rand e o rusine sa gandesti in halul asta. In alte tari, centenarii sunt un motiv de mare mandrie, viata lunga e celebrata, fiind considerata aducatoare de intelepciune, iar norocosii in chestiune adevarate tezaure vii. Ganditi-va ca in 1933, cand Hitler ajungea la putere, iar Eliade publica Maitreyi, nu demult intors din India, domnul asta avea 13 ani! Apoi, varsta biologica e una, varsta din buletin e alta, prima fiind cea care conteaza cu adevarat. Ce vad in poza e un om care arata de 92-95 de ani, nu 111, asta fiind valabil in cazul multor supercentenari. E logic, de asta traiesc mai mult, procesele de imbatranire fiind incetinite. In consecinta, presteaza activitati cu mult peste posibilitatile unui om obisnuit. Am citit de multe cazuri care la 110 ani citeau fara ochelari, care la peste 90 jucau tenis, sau la 112 inca munceau in gradina! Multe cazuri de soferi peste 100, cel mai in varsta fiind de 106. Poate cel mai important, multi isi pastreaza luciditatea, fiind cazuri de avocati, medici, brokeri care inca profesau la peste 100. Si da, si profesori universitari, scriitori sau chiar regizori (vezi Manuel Oliveira). Unii din ei sunt la 100 mult mai lucizi si destepti decat multi mileniali cu facultati. Dar ce m-a impresionat cel mai mult sunt umorul si pofta de viata pe care o au. Am citit despre un barbat de 106 ani care facuse cursuri de operare pe calculator, fiind foarte interesat de domeniul IT! Asa ca cel putin din acest punct de vedere, acesti batranei cu rezistenta fabuloasa sunt mult mai tineri decat ursuzii de 30-50 de ani ce scriu aici, adevaratii batrani si cei de care trebuie sa ne fie mila.

+6 (10 voturi)
foarte atent
21.02.2020, 10:11:56

cheia longevitatii sunt genele...apoi, o naivitate sociala sporita...adica aproape de nesimtire in fata intamplarilor vietii...si o suficienta a traiului, adica sa te multumesti cu foarte putin, sa-ti doresti aproape nimic, doar sa respiri ! pe scurt, longevitatea e legata de animalic, nicidecum de constiinta ! cu cat esti mai prezent in viata, mai scufundat , cu atat te arzi mai repede ! asa ca, din punctul meu de vedere, nu conteaza cat de mult traiesti, ci cum traiesti, cat de prezent esti !

-1 (9 voturi)
gigione deladolj
21.02.2020, 12:11:44

greşit domnu atentu:))) Are dreptate tîrnopol, viaţa e o sărbătoare!

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)