Ploieşti: Beatrice Mihalea este jurista pasionată de bijuterii manga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preocupată de frumos de când se ştie, Beatrice Mihalea a început să confecţioneze bijuterii din curiozitate, pentru ca apoi hand-made-ul să devină un stil de viaţă.

A început ca majoritatea artiştilor din România, confecţionând cadouri pentru prieteni sau bijuterii pentru uzul personal. "Nu găseam nimic pe piaţă care să mă satisfacă, toate păreau de serie. Eram şi extrem de curioasă în privinţa lucrului în pastă fimo, iar familia şi amicii m-au încurajat să continuu şi aşa am ajuns ca dintr-o joacă şi o pasiune să fac şi ceva bănuţi", povesteşte Beatrice despre felul în care şi-a descoperit talentul.

Harajuku este pseudonimul tinerei, dar şi numele blogului unde îşi popularizează bijuteriile. Termenul desemnează regiunea omonimă a oraşului Tokyo, unde se adună adolescenţii rebeli şi fashionişti veritabili. Stilul harajuku se compune din haine făcute chiar de tineri, asortate şi combinate după bunul plac, adeseori haotic şi ambramburit. "Harajuku sunt şi bijuteriile mele. Totdeauna altfel, inspirate din desenele japoneze manga, dar şi din ideile mele. Nici una nu seamănă cu cealaltă şi te încântă prin culori, forme şi stări", spune Beatrice Mihalea.

image

Fascinaţia culturii orientale a determinat-o să se apuce şi de învăţat limba japoneză, de una singură, iar progresele, deşi lente, sunt evidente.

Dreptul, o simplă experienţă

Şi-a dat seama astfel că facultatea de drept va rămâne o simplă experienţă a vieţii, cel mult un ajutor la redactarea de contracte, iar drumul pe care îl va urma va fi cel al confecţionării de bijuterii. Unul extrem de complicat pentru că, de câte ori a vrut să expună la Galeria de Artă sau la magazinele de artizanat din Ploieşti i s-au cerut studii în domeniu. "Mi se pare absurd ca unui artist, al cărui talent este evident - fără a vorbi neapărat despre mine - să i se ceară o facultate sau un liceu de profil. Am fost nevoiţi să ne grupăm într-o comunitate a artiştilor hand-made şi să ne facem promovare verbală, prin bloguri, work-shop-uri sau la târgurile de profil din ţară", spune artista. Dezamăgită, a organizat, la sfârşitul lunii mai, primul târg hand-made din Ploieşti, la Jazz Cafe, un pub din Ploieşti unde Beatrice are o expoziţie permanent de bijuterii şi decoraţiuni. A chemat artişti din judeţ, dar şi din Bucureşti şi Buzău, deschizând astfel drumul unui şir de ediţii pe care îl vrea neîntrerupt.

Iar planurile nu se opresc aici. "Pe viitor aş vrea să cooptez elevi de la Liceul de Artă şi să organizez work-shop-uri de bijuterii şi cadouri personalizate în oraş. Practic, orice trecător îşi poate alege singur un material şi un model, iar noi să-i confecţionăm darul visat", spune Beatrice.

Ce-i place

Are o căsuţă la ţară, iar acolo îi place cel mai mult să se relaxeze şi să îşi încarce bateriile, la sfârşit de săptămână. Este locul unde îşi găseşte ideile şi inspiraţia.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii negativişti, cei care contestă doar de dragul de a fi contra, faptul că Ploieştiul este dominat de betoane şi că spaţiile verzi au dispărut în griul oraşului.

Cum facem diferenţa între doi artişti în fimo?

B.M: Este uşor de observat din finisaje, dar şi din originalitatea modelelor. Pasta trebuie lucrată foarte curat, coaptă la cea mai bună temperatură, iar accesoriile bijuteriilor, precum tortiţe sau încuietori, trebuie să fie de bună calitate. Diferenţa este vizibilă cu ochiul liber.

Cum au primit ploieştenii târgul hand-made?

B.M: Mă aşteptam la mai mult, dar a fost şi o coincidenţă de evenimente, s-a suprapus cu Festivalul Free Fest şi Zilele Oraşului. Dar sunt convinsă că va fi şi mai bine la ediţiile următoare. Artiştii participanţi la târg au promis că vor reveni la Ploieşti.

Profil

Născută. 31 decembrie 1984, Ploieşti

Familie. Necăsătorită.

Studii. Facultatea de Drept, Bucureşti

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite