Ploieşti: Universitatea Petrol-Gaze şi-a prezentat oferta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii ploieşteni au fost, în vizită, la universitatea din municipiu, de „Ziua porţilor deschise”. Adolescenţii s-au arătat foarte interesaţi de facultăţile de inginerie şi de studii economice, unde sunt oferite cele mai multe locuri anul acesta.

Sute de elevi din Ploieşti, dar şi din alte oraşe şi localităţi prahovene, au venit ieri în vizită la Universitatea Petrol-Gaze (UPG) Ploieşti, unde a fost organizată, pentru al şaptelea an consecutiv, „Ziua porţilor deshise”.

Încă de la intrarea în universitate, elevii au fost întâmpinaţi de cadre didactice sau angajaţi ai UPG, care le-au oferit pliante şi oferte educaţionale pentru anul şcolar 2009-2010.

„Grupurile de elevi sunt preluate de profesori şi duse să viziteze laboratoarele diverselor facultăţi, pentru a cunoaşte unitatea şcolară. Este al şaptelea an consecutiv când organizăm acest eveniment”, explică rectorul UPG, Vlad Ulmanu. Oferte atractive au fost prezentate de către catedrele facultăţilor din domeniul petrolier.

Dosar de admitere la UPG
„Avem 110 locuri fără taxă la profilele de foraj, trasporturi şi geologie şi sperăm să fie mulţi elevi intersaţi de aceste locuri. Ingineria Petrolului şi Gazelor este un domeniu mai mult pentru băieţi, care se bazează pe multă matematică şi fizică”, spune inginerul Daniela Bolboacă, din cadrul catedrei de geologie.

Aceasta mai spune că numai jumătate dintre studenţii admişi la această specializare vor finaliza cursurile, după cei patru ani de studiu.

„Cei care termină facultatea se pot angaja pe salarii foarte mari, de peste 5.000 de lei. Anul acesta 13 studenţi au primit şi burse de studiu, iar după terminare ei sunt angajaţi în cadrul firmelor care le plătesc aceste burse”, explică inginerul.

La examenul de admitere elevii se vor prezenta cu un dosar care va conţine nota obţinută la Bacalaureat şi media generală la Matematică sau Fizică, la alegere.

Aglomeraţie la Ştiinţe Economice
Foarte mulţi tineri, prezenţi la „Ziua porţilor deshise”, s-au interesat de oferta Facultăţii de Ştiinţe Economice sau a celei de Litere şi Ştiinţe.

„Eu mă bazez pe administraţie publică, dar dacă aş găsi o ofertă mai bună la o altă facultate cred că m-aş înscrie fără să stau pe gânduri. Deocamdată, vreau să văd ce au de oferit cei de la UPG”, explică unul dintre elevii ploieşteni, Octavian Duşa.

Totuşi, reprezentanţii universităţii îi sfătuiesc pe elevi să se orienteze către meserii care au căutare şi sunt de viitor pe piaţa forţei de muncă locale.

Vor la Automatică
Potrivit profesorilor de la UPG, economiştii, contabilii sau funcţionarii publici nu sunt printre categoriile cele mai bine plătite şi foarte căutate în acest moment, deoarece există la nivel naţional un aflux mare de specialişti în aceste domenii.

„Eu aş vrea să fac o facultate legată de economie, dar nu ştiu ce să aleg. În plus, acum, după ce am fost la laboratoarele de inginerie, pot spune că am fost impresionată de ce am văzut, dar nu ştiu dacă m-aş descurca să învăţ că am înţeles de la colegi mai mari că este foarte greu şi examenele sunt foarte greu de trecut. O să mă mai gândesc oricum”, afirmă Emilia Ionescu, elevă la un liceu ploieştean.

O altă facultate de viitor, care a avut ieri mulţi vizitatori, este cea de automatică, însă oferte tentante au fost lansate şi de alte facultăţi, cum ar fi cea de Inginerie Mecanică şi Electrică, de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie sau facultăţile la distanţă. Cât de atractive au fost aceste oferte se va vedea la admiterea programată între 14 şi 20 iulie, la Universitatea Petrol-Gaze.

Un loc pentru fiecare
La admiterea 2009, reprezentanţii Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti oferă peste 1.900 de locuri la toate facultăţile din cadrul universităţii.

Cele mai multe locuri, 600, sunt oferite în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, dintre care 200 sunt la specializarea Administrarea afacerilor. Admiterea se va face pa baza concursului de dosare.

Mugurel Minoiu, 18 ani, elev
„Am fost la UPG dar nu prea am văzut facultăţi care să mă tenteze. Au fost prezentate multe de inginerie, tehnice, dar eu unul aş fi vrut să văd mai multe specializări, deşi nu a fost posibil”.

Alexandru Zotescu, 18 ani, elev
„M-am decis să fac în continuare o postliceală în cadrul Liceului de Poliţie. Dacă nu o să intru acolo poate o să mă reorientez aici, la UPG, la o facultate de inginerie”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite