Poliţia pentru Siguranţa Şcolară există doar la nivel declarativ. Director de liceu: „Nu ştiu despre o structură care s-ar numi aşa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, cu o săptămână înaintea reluării cursurilor că din 14 septembrie, la nivelul fiecărui judeţ, va funcţiona o nouă structură a poliţiei care va avea drept misiune principală siguranţa şcolară.

Potrivit ministrului de Interne, Poliţia Siguranţa Şcolară va fi formată dintr-un număr de 270 de poliţişti, organizaţi la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Romane, la nivelul Poliţiei Capitalei şi al inspectoratelor de Poliţie din fiecare judeţ.

Acest nou departament al Poliţiei Române pare că funcţionează doar la nivel de declaraţii, pentru că în teren poliţiştii şcolari nu au fost văzuţi. Deşi au trecut două săptămâni de la începerea noului an şcolar, cei mai mulţi dintre directorii liceelor din Prahova au mărturisit că nu au auzit despre această nouă structură a Poliţiei şi că nici nu au fost contactaţi până în prezent de vreun reprezentant al Poliţiei pentru Siguranţa Şcolară.

Nu se ştie câţi poliţişti de siguranţă şcolară activează

Cel puţin la nivelul judeţului Prahova, Biroul de Presă al Poliţiei nu a oferit informaţii cu privire la numărul poliţiştilor pentru siguranţa şcolară care vor activa la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ, şi nici care va fi concret misiunea lor, cum şi unde vor putea fi contactaţi de către părinţi, profesori sau de către elevii aflaţi în pericol.

”Structura nou creată a cărei activitate se va desfăşura împreună cu ceilalţi poliţişti ai subunităţilor IPJ Prahova, are ca obiectiv creşterea siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice atât în interiorul unităţilor de învăţământ, cât şi în zona adiacentă acestora”, a precizat Biroul de Presă al IJP Prahova.

În Prahova, funcţionează 129 de şcoli gimnaziale şi 42 de licee. Pentru a afla dacă măcar directorii instituţiilor de învăţământ din judeţ au mai multe informaţii cu privire la Poliţia pentru Siguranţa Şcolară am contactat telefonic reprezentanţi ai liceelor din Ploieşti, dar şi din oraşele din judeţ. Cei mai mulţi au fost surprinşi să afle de la noi că, la nivelul Poliţiei Prahova, a fost înfiinţat un astfel de departament.

„N-am auzit, nu ne-a contactat nimeni”

”N-am auzit, nu ne-a contactat nimeni de la Poliţia Şcolară. Noi colaborăm însă cu reprezentanţi ai Poliţiei Municipale care vin de fiecare dată când organizăm diferite activităţi cu copiii”, a mărturisit Roxana Stan, directorul Colegiului Naţional ”N.Grigorescu” din Câmpina.

La liceul ”Simion Stolnicu” din oraşul Comarnic situaţia este identică. Directorul şcolii nu auzise până miercuri, 23 septembrie, despre o astfel de structură a Poliţiei.

”Nu am informaţii în acest sens, nu am fost contactată de Poliţia Şcolară. Dar vă pot spune că, începând din data de 14 septembrie, Poliţia Locală a oraşului se deplasează la noi în ambele schimburi”, a declarat Elena Peticilă, directorul liceului din Comarnic.

Directorul Liceului ”Tase Dumitrescu” din Mizil a precizat că nici în ceea ce-l priveşte nu a fost contactat de vreun reprezentant al Poliţiei Şcolare, iar problemele ivite în şcoala pe care o conduce le rezolvă, atunci când este cazul, cu ajutorul jandarmilor.

”Nu ştiu despre o structură care s-ar numi aşa, noi avem un parteneriat cu Jandarmeria şi într-adevar trec pe aici, vorbesc cu copiii”, a declarat directoarea liceului din Mizil.

În schimb, la Liceul Tehnologic din comuna Sângeru, directorul Florin Dinouiu era la curent cu înfiinţarea Poliţiei Şcolare şi chiar a precizat că şcoala este vizitată în fiecare dimineaţă de câte doi agenţi de poliţie.

 ”În fiecare dimineaţă sunt doua cadre la noi la şcoală, am organizat o şedinta, noi am consiliat şi profesorii şi elevii în acest sens”, a precizat Dinoiu.

„Prefer un poliţist în curtea şcolii decât un proxenet”


La deschiderea de an şcolar, reprezentanţii Poliţiei pentru Siguranţa Şcolii au fost prezenţi în faţa elevilor, dar în curtea Colegiului ”Mihai Viteazu” din Ploieşti (LMV), cel mai prestigious liceu din Prahova. Gabriel Ţaga, directorul LMV, a declarat pentru ”Adevărul” că au fost vizitaţi de reprezentanţi ai Poliţiei Şcolare mai multe zile la rând şi ”au ajutat la intrarea elevilor în şcoală în aceste condiţii speciale”.

Totuşi misiunea de bază a acestei noi structuri a Poliţiei Române este să oprească fenomenul de bullying, traficul de droguri, proxenetismul, infracţiuni care se regăsesc tot mai des în şcolile româneşti vulnerabile, unde învaţă elevi proveniţi de medii sociale defavorizate, mai puţin în cele considerate de elită.

Iana Matei, fondatorul Reaching Out Romania, o organizaţie care se ocupă de găsirea şi reabilitarea victimelor prostituţiei forţate, a declarat că în curtea fiecărui liceu se află câte un proxenet care mai devreme sau mai târziu tot va reuşi să recruteze o adolescentă prin celebra metodă ”lover boy”. ”Prefer un poliţist în curtea fiecărui liceu, decât un proxenet”, a spus Iana Matei.

Deocamdată Poliţia Română nu are capacitatea să asigure câte un poliţist care să vegheze asupra siguranţei elevilor, răspunderea în acest sens revenind aproape exclusiv şcolii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Caz şocant la Iaşi. Copil de 10 ani, violat de doi colegi de şcoală. Băiatul s-a plâns tatălui că are dureri

Legea anti-bullying - încă o glumă proastă în spatele căreia se ascund politicieni incapabili

 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite