Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Poliţia face verificări în comuna unde primarul şi-a atârnat în birou un portret  cu Nicolae Ceauşescu. Cum a reacţionat edilul

2
15 Apr 2019 10:20:16
Autor: Diana Frîncu
Primarul Mihai Alionte, în biroul său din sediul Primăriei Podenii Noi FOTO facebook/Dorinel Tintea
Primarul Mihai Alionte, în biroul său din sediul Primăriei Podenii Noi FOTO facebook/Dorinel Tintea

Poliţia Prahova face verificări cu privire la situaţia din comuna prahoveană Podenii Noi, unde primarul ţine în biroul din instituţia publică un portret de mari dimensiuni cu Nicolae Ceauşescu. În România este ilegală promovarea cultului persoanelor acuzate de genocid, ori Ceauşescu a fost condamnat pentru astfel de fapte în decembrie 1989.

Deocamdată, poliţiştii verifică dacă biroul primarului poate fi considerat din punct e vedere juridic spaţiu public şi dacă prezenţa portretului dictatorului Nicolae Ceauşescu se încadrează la prevederile OUG 31/2002.

Ce spune legea

 OUG 31/2001 a fost actualizată în anul 2015, cu următoarele modificări: „fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii au doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenefobe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a holocaustului ori a efectelor acestuia, a genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“

Mihai Alionte, primarul comunei prahovene Podenii Noi, spune că a primit portretul doctatorului Nicolae Ceauşescu de la un prieten care ştie că este pasionat de istorie. A decis să-l expună pe un perete din biroul său din primărie pentru simplu motiv că şi Ceauşescu face parte din istoria României, a explicat acesta.

Edilul a ţinut să precizeze că în biroul său  din Primărie deţine şi alte tablouri ale unor personalităţi care au marcat istoria ţării, printre care se află Carol I sau Ştefan cel Mare.

Mihai Alionte nu vede însă nicio problemă că portretul unui fost dictator român se află în sediul unei instituţii publice şi nu ştie că legea interzice promovarea cultului unor persoane acuzate de crime împotriva umanităţii.

Nu este pentru prima dată când primarul din comuna Podenii Noi se află în atenţia pubicului. Deşi este membru al Partidului Naţional Liberal, Mihai Alionte şi-a făcut apariţia la o conferinţă organizată de ALDE unde a anunţat că s-a înscris cu sufletul în formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Dacă şi-ar fid at demisia oficial din PNL, Alionte şi-ar fi pierdut şi mandatul de primar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Amar
15.04.2019, 13:21:58

Omul doar facea o repetitie, normal urmeaza sa il puna pe cel cu Dragnea.

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
15.04.2019, 13:22:41

Pai ce vroiati sa tina pe perete tablouri cu borfasii astia de dupa 1989 care au distrus tara ? Ceausescu cel putin a lasat ceva bun in urma lui pe cind borfasii astia lasa numai dezastru.

-1 (3 voturi)