Poliţist de la Biroul Rutier, cercetat pentru delapidare. Avea o tehnică genială să poată fura banii din amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Popescu, agent de poliţie în cadrul municipiului Ploieşti – Biroul Rutier, este cercetat penal de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova pentru mai multe fapte de delapidare, dar şi pentru înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale.

 Poliţistul a fost prins de ofiţerii DGA Prahova după ce a fost reclamat de unul dintre şoferii pe care l-a înşelat.

Surse apropiate de anchetă au declarat pentru Adevărul că agentul de la Rutieră căzuse în patima jocurilor de noroc şi avea nevoie de sume mari de bani.

             Conform rechizitoriului, „în perioada 2014 - 2015, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie în cadrul Politiei mun. Ploieşti - Biroul Rutier, având ca atribuţii de serviciu încasarea sumelor de bani reprezentând jumătate din minimul amenzii contravenţionale aplicate pentru încălcarea normelor la regimul rutier, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a încasat de la 12 contravenienţii sumele de bani reprezentând jumătate din minimul amenzii aplicate, totalizând suma de 1.677,5 lei pe care nu le-a predat persoanei desemnate în acest sens din cadrul unităţii, ci şi-a însuşit-o în interes personal (....). Pentru a ascunde infracţiunea de delapidare descrisa mai sus, nu a menţionat în cuprinsul a 10 procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, împrejurarea că sancţiunea aplicată a fost executată prin încasarea, pe loc, de la contravenienţi a jumătate din minimul amenzii (...)”.

Mai mult, Ion Popescu avea o tehnică aparte prin care reuşea să-şi rotunjească veniturile. Întocmea două procese verbale, pe cel care rămânea la şofer trecea o amendă mai mare, iar pe documentul care ajungea la IJP, trecea o sumă mult mai mică.

„...în data de 06.06.2015, faţă de intenţia persoanei vătămate V.C. de a achita pe loc sancţiunea contravenţională, a indus-o în eroare prin falsificarea procesului verbal de contravenţie întocmit acesteia, în sensul că în cuprinsul exemplarului nr. 2 (care se înmânează contravenientului) a menţionat un cuantum mai mare al amenzii, respectiv de 390 lei cu posibilitatea de a achita pe loc sau în maxim 2 zile lucrătoare suma de 195 lei, iar în cuprinsul exemplarului nr. 1 al aceluiaşi proces verbal (care rămâne la organele de poliţie) a menţionat corect cuantumul amenzii de 195 lei cu posibilitatea achitării pe loc sau în maxim 2 zile lucrătoare a sumei de 97,5 lei, încasând în acest mod de la contravenient suma de 195 lei, deşi acesta trebuia să plătească doar suma de 97,5 lei, prejudiciindu-l astfel cu diferenţa de 97,5 lei” se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii au descoprit că poliţistul ajunsese să semneze până şi semnăturile şefilor pentru a intra în posesia banilor din amenzi.

Poliţistul Ion Popescu este cercetat în libertate, dar acesta nu mai lucrează în cadrul Biroului Rutier, ci la dispeceratul IJP Prahova.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite