Povestea lui Speedy, cangurul de la Zoo Bucov, omorât de maidanezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cangur pitic. Foto carpatzoo.ro
Cangur pitic. Foto carpatzoo.ro

Speedy, cangurul de la Grădina Zoologică Bucov, mâncat de o haită de câini, a avut o „existență" tumultuoasă. Adus din Olanda, a trăit o vreme la Suceava și a sfârșit groaznic, mâncat de maidanezi, la Ploiești

„Speedy", cangurul pitic din specia Benedict avea doi ani, și fusese donat, împreună cu perechea lui, în primăvara anului 2012, Grădinii Zoologice de la Bucov.

Donatorul, Dorin Șoimaru, i-a adus personal din Groningen, Olanda și din Aldingen, Germania, unde se născuseră în captivitate.

La Suceava, Speedy a stat doar câteva săptămâni din momentul când a „venit" în România, din Occident.

Bărbatul are un colț zoologic „Zoo Șoimaru", o mică menajerie, la Suceava, și și-a arătat disponibilitatea de a da la grădinii din Ploiești și câteva păsări, dar și un tigru. Au fost preferații cangurii pentru că nu existau spații corespunzătoare pentru a adăposti celelalte animale.

Pentru a evita încrucișarea între frați, Dorin Șoimaru a donat un cangur din Olanda și un altul din Germania grădinii zoo de la Ploiești.

Cangurul de la Zoo Ploiești a fost mâncat de câinii maidanezi!

A aflat de tragedie de la „Adevărul"

Vestea că Speedy a murit sfâșiat de câini l-a luat prin surprindere pe Dorin Șoimaru. „Este un incident regretabil, mă miră ce s-a întâmplat. Eu nu mă culc până nu văd că menajeria mea este sătulă și în siguranță. Eu am donat animale la mai multe grădini zoologice din țară. Nu vreau să mă pronunț, dar nu știu dacă aș mai da altele la Ploiești. Este normal să îți pui semne de întrebare când vezi că se întâmplă astfel de lucruri", ne-a spus Dorin Șoimaru, care a aflat de la noi despre faptul că ambii cangurii pitici au murit în condiții suspecte.

Și asta pentru că, în mod ciudat, și perechea cangurului a sfârșit tragic. În urmă cu 5 luni, la doar câteva zile după ce a ajuns la Bucov, acesta a fost mușcat de bot, de șobolanii care invadaseră grădina, și a murit în chinuri.

Pază sporadică pe timp de noapte

Îngrijitorii care au venit să hrănească animalele au găsit, marți dimineață, resturi sângerânde din trupul cangurului, dar și mai mulți câini de talie mare și medie, în țarcul acestuia, murdari de sânge. Gardul țarcului a fost sărit cu ușurință de câini. Din cauza taliei mici, lipsit de orice apărare, cangurul nu a putut face față atacului maidanezilor.

Episodul era mai mult decât previzibil, în condițiile în care paza grădinii, pe timp de noapte, nu se asigură decât sporadic, iar în gardul grădinii sunt multe fisuri. „În 2002, în schema de pază a personalului existau 27 de posturi, iar acum nu mai avem decât 16 paznici. Angajările se fac după formula cunoscută, 1 persoană la 7 disponibilizate. Dacă s-a ivit un post, s-au angajat medici sau tehnicieni veterinari, de care este mare nevoie la Zoo. În momentul incidentului, nu a existat pază, doar patru posturi fixe pentru 101 hectare de parc. Într-o astfel de patrulare, paznicii abia dacă ajung o singură dată pe tură într-un punct de pe traseu", ne-a spus Bogdan Toader, directorul de la Zoo Bucov.

Bogdan Toader, directorul Zoo Ploiești

Bogdan Toader, directorul Zoo Ploiești

De unde au venit câinii

În apropierea Grădinii Zoologice, în același parc, există și Adăpostul de Câini Comunitari ai orașului, locul în care sunt aduși maidanezi strânși din Ploiești. Directorul spune, însă, că animalele care au atacat cangurul nu sunt din adăpost. „În ultima vreme, pe lângă adăpostul nostru de câini, au apărut câțiva maidanezi, abandonați la marginea orașului fie de către firmele care adună maidanezi, fie de către oameni, în păduricea de la Bucov. Sunt lăsați aici în speranța că îi vom crește noi", ne-a mai spus Bogdan Toader.

Conducerea instituției a demarat o anchetă privind moartea cangurului.

Un loc cu multe evenimente ciudate

Grădina Zoologică Bucov, aflată la intrarea în Ploiești, dinspre Buzău, pare un loc al evenimentelor nefericite. În urmă cu cinci ani, un struț a fost devorat, tot de câinii maidanezi. În 2010, una dintre îngrijitoare a fost atacată de un iac care a scăpat din țarc, iar în 2011, jaguarul a evadat și a atacat un cal.

Din fericire, pe alei nu erau în acel moment vizitatori, dar rămâne întrebarea ce s-ar fi întâmplat dacă evadarea s-ar fi produs în timpul nopții, când paza nu era asigurată. Este foarte posibil ca toată lumea, inclusiv autoritățile și ploieștenii, să fi aflat că jaguarul a ieșit din grădină abia după ce ar fi văzut felina feroce pe străzile orașului.

Neglijență și în cazul tigrului de la Sibiu

În decembrie 2011, un tigru a evadat de la Grădina Zoologică din Sibiu, după ce un îngrijitor a uitat uşa cuștii deschisă. Tigroaica, în vârstă de 14 ani, a fost împuşcată în cap după aproximativ două ore, pentru că tranchilizantul folosit nu și-ar fi făcut efectul. Numeroase asociații de protecție a animalelor au condamnat decizia finală luată de autorități.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite