Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Primarul unei comune din România a plecat pe furiş în vizită de lucru în SUA

2
22 Aug 2017 14:24:37
Autor: Diana Frîncu
Primarul din Brebu refuză să ofere explicaţii presei în legătură cu vizita de lucru în SUA FOTO Diana Frîncu
Primarul din Brebu refuză să ofere explicaţii presei în legătură cu vizita de lucru în SUA FOTO Diana Frîncu

Primarul comunei prahovene Brebu, Adrian Ungureanu (PNL), a fost într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, împreună cu alţi reprezentanţi ai administraţiei locale, pe bani publici, deşi iniţial anunţase că nu va merge.

Din cauza unui scandal iscat în primăvară la aflarea veştii că edilul din Brebu vrea să plece într-o vizită în SUA, pe bani publici, primarul Ungureanu a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este dispus să anuleze vizita de lucru în proporţie de „95 la sută“.

Surse din cadrul Primăriei au confirmat pentru „Adevărul“ că deplasarea în America a avut totuşi loc conform programului, iar informaţia a fost confirmată şi de secretarul instituţiei, Lucian Laurenţiu Bogdan. Delegaţia din Brebu a avut ca destinaţie trei dintre cele mai spectaculoase zone turistice de peste ocean, spun surse din Primărie: Las Vegas, Miami şi Florida.

Conform unei Hotărâri de Consiliu Local (HCL), aprobată în luna februarie a acestui an, de la bugetul local a fost alocată suma de 45.000 de lei pentru acoperirea costurilor „celor patru pachete de participare, precum şi celelalte cheltuieli pentru membrii delegaţiei“. În luna martie, când HCL a fost publicată pe site-ul oficial al Primăriei Brebu şi, astfel, informaţia că primarul împreună cu doi consilieri locali şi un funcţionar vor merge zece zile „într-o vizită de studiu şi schimb de experienţă“ în SUA a fost publică, s-a iscat un adevărat scandal.

„După atâta tam-tam, după atâta tevatură, cu populaţia, nu cred că-şi mai are rostul… 95 la sută m-am hotârât să nu mai merg, ca să opresc aceste discuţii. Dacă intervin alte puncte de vedere, alte repere, atunci spun da, m-am răzgâdit şi voi pleca în Statele Unite. Am tot timpul până în luna mai să dialoghez cu populaţia“, a anunţat Ungureanu în luna martie, în faţa jurnaliştilor.

Vizita de lucru a fost programată pentru prima săptămână a lunii iunie, iar din delegaţie au făcut parte, în afară de Ungureanu, consilierii locali Magdalena Elena Tănase şi Romeo Topală, dar şi Elena Al Niti, inspector în cadrul primăriei, conform listei aprobată de Consiliu Local Brebu. 

Deplasarea în SUA a fost organizată de Societatea pentru Administraţie Publică din România şi a avut ca temă „Actul administrativ în Statele Unite ale Americii. Importanţa parteneriatului cu actori publici şi privaţi. Parteneriatul cu cetăţenii“.

„Primarul e pe-aici“

Deşi am încercat în repetate rânduri să luăm legătura cu primarul Adrian Ungureanu pentru a ne oferi un punct de vedere, acesta nu a fost dispus să ofere explicaţii. La sediul primăriei nu a fost de găsit, secretara susţinând că este „pe-aici“, iar la telefon nu a răspuns, invocând faptul că nu cunoaşte numărul de telefon al apelantului; SMS-urile prin care i s-a solicitat un punct de vedere au rămas fără răspuns. În Primărie, subiectul „America“ este tabu, nimeni nu vorbeşte despre excursia primarului. Aceeaşi atitudine a avut-o şi viceprimarul Cătălin Ilioiu care, contactat telefonic, a declarat că nu ştie dacă cineva din instituţia pe care o conduce a plecat sau nu în Las Vegas.

Singurul care a confirmat deplasarea în Statele Unite a unei delegaţii din cadrul administraţiei publice locale a fost Laurenţiu Lucian Bogdan, secretarul Primăriei Brebu. Acesta a declarat că „s-a plecat în America“, dar că nu este abilitat să ofere informaţii oficiale despre deplasare. Întrebat dacă are vreun raport despre vizita de lucru din partea membrilor delegaţiei, Bogdan a negat şi ne-a spus că singurul care poate oferi mai multe informaţii este chiar primarul Adrian Ungureanu, cel care are şi calitate de purtător de cuvânt al Primărei Brebu. „Întrebaţi acolo unde trebuie“, a concluzionat secretarul primăriei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Vulpe
22.08.2017, 15:36:31

Pai si facem pariu ca prostimea tot pe asta o sa-l aleaga la urmatoarele alegeri ?

+5 (5 voturi)
Fane
22.08.2017, 16:54:25

Pai dar si normal. Eu in locul primarului, ma duceam de 2 ori pe luna in vizita de serviciu in SUA. Prost o fi mosulica de nu se duce.

+2 (2 voturi)