Pubela cu cod de bare, inovaţia introdusă la Mizil. Locuitorii unuia dintre cele mai sărace oraşe din ţară ar urma să afle cu exactitate cât gunoi au aruncat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cât gunoi produci, atât plăteşti“ este conceptul de colectare a deşeurilor implementat în oraşul prahovean Mizil, unul dintre cele mai sărace din ţară.

Speriaţi de amenzile primite de la Garda de Mediu, dar şi de preţul foarte mare  pe care îl plătea fiecare familie la firma de salubrizare, autorităţile din Mizil au gândit un sistem de pubelă cu CIP care permite cântărirea automată a cantităţii de gunoi aruncat şi implicit taxa pe care trebuie să o achite fiecare gospodărie. 

În acest mod, autorităţile locale încearcă să stimuleze localnicii să separe deşeurile care pot fi reciclate de gunoiul menajer.

Sistemul electronic de colectare a deşeurilor gândit pentru localitatea Mizil a fost implementat pentru a degreva bugetul localităţii de amenda de Mediu, în valoare de 50.000 de lei, primită anual pentru că în localitatea nu se colectează deşeurile selectiv, dar şi pentru că mizilenii plăteau lunar cea mai scumpă factură către firma de salubrizare, 11 lei de persoană.

image

Silviu Negraru, edilul din Mizil, explică modul în care funcţionează pubela cu CIP FOTO Diana Frîncu

„Ca şi sistem s-a gândit în felul următor: două pubele, unul pentru reciclabile, unul pentru gunoi menajer În condiţiile în care deşeurile se colectează selectiv, cantitatea de gunoi dus la rampa ecologică este mult mai mică, iar automat preţul de persoană o să fie mai mic. Ca şi sistem de cântărire, pentru maşinile de salubrizare s-au instalat cântare electronice cu un soft care face legătura între pubelă şi proprietarul gospodăriei respective. Pe pubelă este amplasat un CIP, un cod de bare, care, citit, neindică numele proprietarului, adresa şi cantitatea de gunoi aruncat. Se emite un bon de cântar în care se spune cantitatea, proprietarul şi preţul. Avantajul sistemului este în primul rând că oamenii vor plăti mai puţin. Din calculele noastre reiese că preţul ar trebui să se reducă cu 30 la sută. În plus se va reduce susbstanţial şi cantitatea de gunoi care ajunge la rampă”, a declarat Siviu Negraru, primarul oraşului Mizil.

Edilul a precizat că fiecare dintre cele 3.000 de gospdării din Mizil a primit câte o pubelă cu CIP, iar începând cu 7 septembrie sistemul nou de colectare a deşeurilor va fi funcţional.

Conform declaraţiilor primarului din Mizil, implementarea proiectului a costat 20.000 de euro, reprezentând valoarea cântarelore electronice montate pe maşinile societăţii de salubrizare, soft-ul, iar pentru fiecare dintre cele 3.000 de CIP-uri instalate pe pubele s-a plătât 5 lei.

“Banii nu sunt din bugetul local, sunt din fondurile societăţii de salubrizare, societate la care acţionar majoritar este Primăria Mizil. Aceste costuri nu se vor regăsi în facutrile către populaţie”, a explicat Negraru.

image

Fiecare pubelă din cele 3000 de gospodării a fost dotată cu un CIP care este citit de un cântar electronic instalat pe maşina de salubrizare FOTO Diana Frîncu

Localnicii din Mizil n-au privit deloc cu ochi buni acest sistem pe care îl consideră complicat şi inutil. Mulţi cred că cel mai probabil factura de gunoi va fi cu mult mai mare ca până acum şi în plus vor avea mai multă bătaie de cap.

“Cine stă să aleagă hârtia de plastic? Acum ce să fac, să stau toată ziua să cântăresc cât am aruncat la gunoi? Ştiţi ce o să se întâmple? O să meargă oamenii cu pungile de gunoi pe câmp şi prin pădure ca să plătească mai puţin”, a declarat Niculina Neagu, o localnică din Mizil nemulţumită de ideea primarului.

image

Niculina Neagu, nemulţumită de ideea primăriei de a-i cântări fiecare pungă de gunoi FOTO Diana Frîncu

Femeia pare să aibă şi dreptate pentru că în momentul în care angajaţii societăţii de salubrizare au cântărit gunoiul din pubela familiei, a rezultat un cost de 6 lei, în condiţiile în care din aceast lună fiecare mizilean va plăti 30 de bani pe un kilogram de deşeuri. În Mizil, gunoiul se colectează odată pe săptămână.

Problema cea mare pare să fie însă în cartierul de blocuri, acolo unde fiecare asociaţie de locatari, şase în total în tot Mizilul, beneficiază de o rampă ecologică închisă cu gard din plasă. Accesul în interior se face doar pe bază de cartelă, însă sistemul electronic a început să dea rateuri, astfel că uneori  oamenii stau pe lângă pubelele îngrădite minute bune până ce porţile metalice se deschid.

image

N-ai card de acces la ghenă, nu ai unde să duci gunoiul FOTO Diana Frîncu

“Eu înţeleg ce au vrut să facă şi mai ales de ce. Veneau de peste tot şi aruncau gunoiul la noi la pubelă. Acum aici nu aruncă decât cei care stau la bloc şi plătesc taxa de salubrizare. Asociaţia de proprietar va plăti astfel doar ceea ce aruncăm noi cei ce locuim în blocuri. Doar că există o problemă. Avem doar o singură cartelă de familie. Acum am venit cu gunoiul, l-am aruncat şi trebuie să mă întorc înapoi în casă, să-i las soţiei cartela, că poate mai vrea şi ea să arunce câte ceva astăzi, şi abia apoi să plec la treabă. În plus, nu cred că sistemul ăsta electronic va rezista prea mult,” spune unul dintre mizilenii care locuieşte în cartierul de blocuri din oraş.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite