Reguli esenţiale pentru îngrijirea unui pui de pisică abandonat. De ce este nevoie să plasăm un ceas care ticăie în culcuşul improvizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pui de pisică FOTO Shutterstock
Pui de pisică FOTO Shutterstock

Sunt mici, fragili, neputincioşi şi au nevoie de un cămin şi de cineva care să le poarte de grijă până vor reuşi să se descurce singuri. Este vorba despre puii de pisoi aruncaţi în stradă de oameni fără inimă.

Să îngrijeşti un pui de pisică nu este deloc greu, doar că trebuie respectate câteva reguli pentru a nu-i face mai mult rău decât bine.

Ne raportăm la pisoii de câteva zile, cărora nu le-au dat încă ochişorii. Ei au nevoie, într-o primă fază, de un culcuş sigur, cald şi de hrană.

Cum amenajăm culcuşul

Nu este suficient să folosim doar o banală cutie drept adăpost pentru pisoii atât de mici, spun medicii veterinari. Aceasta trebuie amenajată tocmai pentru a încerca să înlocuim absenţa mamei. Astfel, într-o păturică pufoasă înfăşurăm o sticlă în care am pus apă caldă şi o introducem în coş. Instinctiv, pisoii se vor apropia de zona de căldură de care au atât de multă nevoie.

Un pont recomandat tot de medicul veterinar este ca lângă sticla cu apă caldă să aşezăm şi un ceas mecanic, din acela care ticăie şi care imită oarecum bătăile inimii. Putem acoperi ceasul cu aceeaşi pătură cu care am învelit sticla.

Cutia nu trebuie aşezată neapărat lângă o altă sursă de căldură, dar trebuie să avem grijă ca apa din sticlă să rămână la o temperatură de aproximativ 40 de grade.

Cum hrănim puii de pisică

Atunci când vorbim despre pisoii mici, care nu au mai mult de o lună şi care nu pot sta singuri în picioare, grija la alăptare este ceva mai mare şi implică puţină atenţie şi timp din partea noastră. Laptele mamei poate fi înlocuit cu succes cu laptele condensat folosit de noi pentru cafea. Acele capsule mici pe care le găsim peste tot în comerţ ne pot salva şi asta pentru că au o concentraţie de grăsime apropiată de cea a laptelui de pisică. Există însă o serie de reţete pe internet, cu amestec de smântână, ou, miere şi lămâie, dar deja totul va deveni mult prea complicat. Dacă vă ţine buzunarul, la farmaciile veterinare există formulă de lapte praf specială pentru pisică.

La dministrare nu trebuie să ne complicăm cu biberoane speciale pe care le putem cumpăra din magazinele de specialitate. Le putem înlocui fie cu pipeta, cu o seringă mică fie cu o fiolă din plastic (se găsesc la farmacie şi sunt foarte ieftine) în care se vinde serul fiziologic sau cu un recipient în care au fost picături de nas sau de ochi, dar spălat bine înainte. Soluţii la îndemâna tuturor şi ieftine sunt, doar voinţă ne trebuie.

Pisoii ar trebui hrăniţi odată la două-trei ore, iar cantitatea de lapte care se află în capsula pentru cafea este suficientă pentru o alăptare. Evident laptele nu trebuie să fie rece, de la frigider, ci la temperatura camerei. În mod normal puii de pisică dorm pe timpul nopţii, dar nu este o regulă, aşa că cel mai bine ar fi să aveţi pregătit din timp o doză de lapte, în cazul în care se vor trezi şi vor cere de mâncare.

Ceea ce se cunoaşte mai puţin este faptul că un pisoi atât de mic are nevoie de o intervenţie specială pentru a elimina fecalele şi urina. Trebuie tamponat la fund cu un şerveţel umezit în apă călduţă, fără să insistaţi prea mult. Mama pisică îi linge, dar, în lipsa ei, trebuie să ne ocupăm noi de acest ritual vital pentru pui.

Din fericire, de la vârsta de o lună, puii se vor descurca singuri şi vor folosi litiera

Ca să-I determinăm să meargă la nisip şi să nu ne transforme casa într-un adevărat veceu de gară, trebuie să intervenim din nou. Fără să fim agresivi sau să forţăm puiul, îl aşezăm cu boticul în nisipul special. Va şti apoi ca doar acolo trebuie să meargă în caz de urgenţă fiziologică.

În lipsa mamei, trebuie grăbită puţin înţărcarea. Atunci când puii vor împlini o lună, putem să trecem treptat spre hrana solidă. Cel mai comod este să cumpărăm boabe speciale pentru puii de pisoi pe care le înmuiem în lapte. La început lapte mai mult, pentru ca, ulterior să punem lichid din ce în ce mai puţin.

În niciun caz nu hrănim pisoii cu hrană din conservă sau de la plic pentru că, în timp, pot apărea probleme digestive greu de tratat. Dar, de la vârsta de două luni şi jumătate spre trei luni, hrănirea puiului de pisică va deveni mult mai comodă, pentru că va putea să mănânce hrană specială din comerţ.

Când mergem la medic

Prima intervenţie medicamentoasă trebuie făcută la vârsta de 6 săptămâni, când se face deparazitarea internă. Aceasta va fi reluată la două săptămâni. Cât despre deparazitarea externă, dacă puii s-au pricopsit cu purici, există şampoane speciale cu care puteţi spăla pisicuţele, dar şi prafuri destinate doar lor. Obligatoriu folosiţi substanţe profesionale, recomandate de medicul veterniar sau de farmacist. Nu apelaţi la leacuri băbeşti prezentate tot mai mult pe site-uri obscure. Medicii veterinari recomandă folosirea prafurilor împotriva paraziţilor externi doar din momentul în care puiul de pisică a ajuns la o greutate minimă de 200-250 de grame.

Schema de vaccinare începe în mod normal la vârsta de două luni sau două luni şi jumătate cu un vaccin trivalent (impotriva rinotraheitei infectioase, calcivirozei si panleucopeniei feline). Dacă pisoii vor fi ţinuţi la curte, atunci trebuie să aveţi în vedere şi vaccinul antirabic, care se administrează ceva mai târziu, spre vârsta de patru luni.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite