Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Rezerve de sânge tot mai puţine în Prahova, unde numărul donatorilor s-a înjumătăţit

0
31 Oct 2011 11:33:56
Autor: adevarul
Criza cea mai mare este la sângele din grupele cu RH negativ (foto: Alex Policală)
Criza cea mai mare este la sângele din grupele cu RH negativ (foto: Alex Policală)

Criza de sânge se acutizează în Prahova. Puţine persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Ploieşti în ultima vreme, ceea ce i-a determinat pe reprezentanţii instituţiei să lanseze un nou apel către donatori.

În ultimele două luni, cam 40-50 de persoane s-au prezentat zilnic la Centrul de Transfuzii, în condiţiile în care în Prahova ar fi nevoie de un număr dublu de donatori pe zi, faţă de cel existent. În general, cei care vin să facă un asfel de act sunt apropiaţi ai pacienţilor internaţi în spitalele din judeţ şi care au nevoie de lichidul vital.

Criza cea mai mare este la grupele cu RH negativ, dat fiind caracteristicile acestor tipuri de sânge. Aici, transfuziile se fac „grupă pe grupă", nemaifiind valabile compatibilităţile din cazul tipurilor de sânge cu RH pozitiv.

„Există cazuri în care pacienţii care au aceste grupe trebuie să aştepte zile bune sau chiar săptămâni până li se găseşte un donator compatibil. În prezent, deficitul cel mai mare se înregistrează în cazul grupelor A şi AB IV, cu RH negativ", a declarat Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzii Prahova.

Lucrurile nu s-au îmbunătăţit nici în urma campaniilor din ultima perioadă, prin care s-a făcut apel la angajaţi ai diverselor instituţii din judeţ să doneze. Următoarea de acest gen demarează la începutul lui noiembrie şi va fi derulată în parteneriat cu Jandarmeria Prahova.

Donatorii primesc o zi liberă de la serviciu, şapte tichete de masă în valoare totală de 63 de lei, în cazul în care sunt din afara localităţii li se decontează transportul, iar dacă sunt din Ploieşti primesc reducere de 50% pentru o lună la un abonament RATP. În plus, beneficiază şi de un set de analize gratuite.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările