Românul care a găsit în Băicoi un topor celt vechi de 3.500 de ani. „Am început să tremur şi mi s-au înmuiat picioarele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Dumitran, bărbatul care a făcut descoperirea din pădeurea de la Băicoi FOTO Arhiva persoanală
Cătălin Dumitran, bărbatul care a făcut descoperirea din pădeurea de la Băicoi FOTO Arhiva persoanală

Cătălin Dumitran (37 de ani) din oraşul prahovean Băicoi este tânărul care, în a doua zi de Paşte a avut norocul să găsească un topor din bronz vechi de aproximativ 3.500 de ani. Descoperirea a făcut-o dintr-o întâmplare, în timp ce se afla cu familia la o plimbare prin pădurea de la marginea localităţii.

Zona unde a fost găsit obiectul rămâne însă secretă de teama braconierilor care ar putea să vâneze în mod ilegal comorile.

Cătălin este căutător de comori care deţine licenţă de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru a folosi detecoare de metale. În ziua de 9 aprilie, spre seară, a plecat împreună cu familia la o plimbare prin pădure profitând de vremea frumoasă. Şi-a luat cu el şi detectorul de metale, pe care îl cumpărase doar de câteva luni, mai mult să-l testeze decât cu un gând anume. S-a jucat o perioadă cu maşinăria, încercându-l pe doze de bere. La un moment dat însă, detectorul a dat semnale într-o zonă împădurită.

”Am început să sap şi am săpat ca niciodată o groapă adâncă de vreo 50 de centimetri până am văzut ceva de culoare albastră. Când mi-am dat seama ce este vă rog să mă credeţi că mi s-au înmuiat picioarele. Nu sunt un profesionist, dar de citit am mai citit pentru că sunt pasionat de istorie. Ştiam peste ce am dat. L-am luat în mână şi l-am curăţat cu mâna uşor de pământ. Deşi este un topor din bronz, este foarte fragil şi părea că se descompune, de accea am decis să-l pun repede într-o cârpă pe care o foloseam să mă şterg pe mâini şi l-a sunat pe primarul din Băicoi”, povesteşte Cătălin Dumitran.

cautator de comori foto arhiva persoanala

Bărbatul susţine că primarul Marius Constantina fost destul de sceptic atunci când a primit vestea că la el în oraş a fost găsit pentru prima dată un obiect cu o vechime atât de mare, oraşul fiind atestat documentar din perioada domniei lui Mihai Viteazu.

”Primarul se uita la mine, eu la el şi nu ne venea să credem. El a fost mai neîncrezător. Îmi tot zicea să nu fie vreo bucată de metal banală şi să nu ne facem de râs. L-am asigurat că ştiu despre ce este vorba,  astfel că în aceeaşi zi a luat legătura cu Muzeul Judeţean de Istorie, iar specialiştii de aici au confirmat că este vorba despre un topor vechi de cel puţin 3000 de ani. Din câte am mai studiat şi eu, se pare că este un obiect destul de rar, doar unul asemănător fiind găsit undeva prin Scoţia. Pare să fie un topor folosit la diferite ritualuri de fertilizare, de magie”, spune Dumitran.

Primarul s-a temut că este doar o bucată banală de metal

Bărbatul a declarat că l-a însoţit şi el pe primarul din Băicoi la Muzeul de Istorie din Ploieşti unde a dat în scris că nu este interesat de nicio recompensă din partea statului român, deşi legea permite acest lucru.

”Eu fac asta din pasiune şi îmi doresc să mai găsesc încă o sută de topoare la fel de vechi. Nu sunt un om bogat, dar nici nu vreu să mă îmbogăţesc distrugând istoria. Eu am fost plecat o perioadă din ţară şi acolo mi s-a aprins acest sentiment de patriotism, iar luni când am găsit acest obiect chiar m-am emoţionat, mi s-au înmuiat picioarele ş am început să tremur. Este greu de descris în cuvinte ce am simţit atunci. După această descoperire mă simt motivat şi demotivat deopotrivă. Pe de o parte vreau să mai merg să caut, însă nici nu vreau să distrug un sit arheologic. Am licenţă pentru detectorul de metale, dar conform legii, noi detectoriştii nu avem voie să ne apropiem pe o anumită rază de astfel de situri unde sapă doar arheologii ”, spune Cătălin.

cautator de comori foto arhiva persoanala

De teama braconierilor de comori, zona în care a fost descoperit toporul celt, vechi de peste 3.000 de ani, va rămâne secretă. Toporul va putea fi admirat de pasionaţii de istorie pentru că urmează să fie expus la Muzeul de Arheologie din Ploieşti.

Alin Frânculeasa, arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Ploieşti susţine că toporul celt are o valoare de patrimoniu, dar pe piaţa neagră nu valorează mai multe de câteva sute de lei. Frânculeasa susţine că cel mai probabil acest obiect a fost pierdut de un vânător care se afla în trecere şi că este puţin probabil ca în zona Băicoi să fi existat o aşezare omenească din perioada Epocii Bronzului.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite