Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Salina Slănic, cea mai mare din Europa şi locul cu cel mai pur aer de pe planetă. Până la ce adâncime se poate ajunge cu „colivia“ în miezul pământului

13
17 Jul 2015 06:05:17
Autor: Dana Mihai
Salina Slănic este cea mai mare din Europa prin dimensiuni. FOTO Adevărul
Salina Slănic este cea mai mare din Europa prin dimensiuni. FOTO Adevărul

Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare

Aflată la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti şi 44 km de Ploieşti, staţiunea Slănic este o destinaţie recunoscută pentru activitatea balneoturistică încă din anul 1853, când a fost declarată staţiune turistică de interes naţional.

Printre superlativele Salinei Slănic (Mina Unirea), cel mai important obiectiv turistic dar şi de sănătate din staţiune, se numără un volum imens de sare excavată, 2,9 milioane de metri cubi, care a dus la crearea unor cavităţi cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal având circa 80.000 de metri pătraţi.

Cele 14 camere au o deschidere de 10 metri la tavan, 32 de metri la talpă, iar înălţimea este de 54 de metri. Adâncimea salinei este de 208 metri. Dimensiunile impresionante au consacrat salina ca cea mai mare din Europa.

Două ore la pas pentru a parcurge salina

Potrivit documentelor existente, moşia Slănic a fost cumpărată de spătarul Mihai Cantacuzino în jurul anului 1685. În 1713, moşia Slănic a fost donată Mănăstirii Colţea din Bucureşti. În perioada 1943-1970, mina a fost în exploatare, iar după 1970, a devenit obiectiv turistic.

Accesul vizitatorilor era asigurat prin coborârea cu o „colivie” prin puţul de extracţie, amenajat pentru transportul de persoane, până la adâncimea de 208 m. De anul trecut, după ce liftul s-a defectat, vizitarea se face cu ajutorul microbuzelor. Turiştii pot observa pe traseu elementele din structura internă a masivului de sare, benzile divers colorate, cu nuanţe de gri şi alb ale sării, dar şi vechile locuri în care era exploatată sarea.

Parcurgerea la pas a salinei durează aproximativ două ore, timp în care vă puteţi bucura şi de beneficiile mediului salin.

Cel mai pur aer de pe planetă

“Palate de sare” din interior au un microclimat constant, o temperatură constantă pe tot timpul anului de 13º C, o umiditate a aerului de cca. 60% şi aerosoli salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii, fapt care a dus la amenajarea salinei atât pentru agrement, cât şi pentru tratament în maladiile respiratorii.

Condiţiile din mină creează premisele pentru cel mai pur aer de pe planetă, din care lipsesc aproape total radiaţiile şi poluarea. Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară efectuează frecvent în salină teste şi măsurători, iar salina este în cărţi pentru amenajarea unui centru studii cosmice european.

Spaţiu de tratament şi relaxare

În interior este amenajat un sanatoriu cu 50 de locuri dotat cu paturi, scaune, mese, unde vizitatorii cu afecţiuni respiratorii pot petrece câteva ore în linişte. Un tratament de două săptămâni este suficient pentru pacienţii cu probleme pulmonare.

De asemenea, în salină sunt amenajate locuri de joacă cu tobogane, balansoare şi leagăne, terenuri de sport, volei, handbal, tenis, carting şi minifotbal, o sală cu mese de biliard şi un bufet. Deseori, în mina Unirea se organizează diverse competiţii sportive, concursuri, expoziţii şi concerte.

Spectaculoase sunt concursurile naţionale şi internaţionale de aeromodelism, posibile datorită climatului deosebit în care viteza de circulaţie a aerului este aproape de “0”.

Cea mai spectaculoasă cameră a salinei este Sala Genezei, în care se află busturile în sare ale lui Traian, Decebal şi Burebista precum şi scuplturi cu elemente specifice poporului daco-roman. În salină mai există un basorelief al lui Mihai Viteazul, precum şi un bust al lui Mihai Eminescu.

Peste 150.000 de persoane coboară anual în Salina Slănic.

Mai puteţi citi

Cina cea de taină, în varianta naivă. Cum arată ciudata pictură ascunsă timp de 200 de ani într-o mănăstire din Prahova

Posada, castelul urmărit de blestemul focului. A fost incendiat pentru a distruge documentele secrete ale lordului Thomson, amantul Marthei Bibescu


 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Utilizator Adevărul
17.07.2015, 08:37:00

Comentariu considerat abuziv.

Adi L.
17.07.2015, 13:26:16

Aerul a fost pur pînă cînd s-a stricat liftul; microbuzele alea bagă o grămadă de gaze de eşapament în salină.

+1 (1 vot)
Ilim
18.07.2015, 11:27:41

Cand am coborat prima data in salina de la Slanic Prahova,prima inhalare a aerului de acolo mi-a provocat greata ,repulsie si o senzatie de miros statut, urat si greu.Daca mai punem la socoteala si starea de claustrofobie,fara lumina naturala si in plus propagarea sonora numai prin reflectii pe pereti,cred ca e un mediu propice pentru a capata rapid alte boli:psihice,de vedere,..etc..Te vindeci de una si dai in alta. Nu e un loc in care sa te refaci.

-1 (1 vot)
stectry avgebl
17.07.2015, 20:28:49

Este uluitor ce citesc eu aici!!!! Traiesc in tara asta de o viata de om si habar nu aveam ce avem noi in tarisoara noastra draga! Multumesc frumos celui care a scris acest documentar,imi cer scuze dar nu am vazut cine a scris.

Dan Miclea
18.07.2015, 09:42:10

Sunt mai multe statiuni in Romania cu numele Slanic !!!!!!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările