Scandalurile din justiţia prahoveană. Bani, alimente, o raclă de cimitir pentru magistraţii corupţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorul Dumitru Rebegea, cel mai răsunător caz de corupţie în justiţia prahoveană. FOTO Adevărul Ploieşti
Judecătorul Dumitru Rebegea, cel mai răsunător caz de corupţie în justiţia prahoveană. FOTO Adevărul Ploieşti

Ştefan Fieraru, Petre Adrian Podea sau Dumitru Rebegea sunt trei dintre magistraţii prahoveni care au ajuns la judecata colegilor după ce au pretins mii de euro, dar şi alimente sau o raclă de cimitir, pentru a favoriza inculpaţi şi a interveni părtinitor în actul de justiţie

Cel mai recent caz al unui magistrat prahovean implicat într-un scandal de corupţie datează din ianuarie 2014. Ştefan Fieraru, fost judecător al Curţii de Apel Ploieşti, în prezent avocat în Baroul Prahova, a fost acuzat de procurorii din cadrul DNA, Serviciul Teritorial Ploieşti, de trafic de influenţă. Printre bunurile pretinse denunţătorului se numărăr bunuri, alimente, dar şi o raclă într-un cimitir.

Astfel, potrivit procurorilor ploieşteni din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada 2008-2009, în calitate de judecător la Curtea de Apel Ploieşti, învinuitul Fieraru Ştefan a pretins şi primit de la un denunţător sume de bani, produse alimentare, bunuri electrocasnice, materiale de construcţie şi manopera unor lucrări efectuate la două imobile deţinute de magistrat şi familia acestuia în municipiul Ploieşti, precum şi contravaloarea unei racle edificate în incinta unui cimitir din municipiul Ploieşti, toate în valoare de aproximativ 83.000 euro, în schimbul promisiunii că îşi va exercita influenţa pe lângă judecătorii care aveau spre soluţionare cauza penală în care denunţătorul avea calitatea de inculpat, în scopul adoptării unei soluţii favorabile acestuia”.

Numele lui Ştefan Fieraru apare şi în dosarul fostei judecătoare de la Curtea Supremă Maria David, condamnată în 9 octombrie 2012, la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, Maria David a primit suma de 200.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii investiţi cu soluţionarea unei contestaţii în anulare. Procurorii anticorupţie au stabilit ca suma de 200.000 de euro a fost primită în trei tranşe, primele două, 80.000 euro, 30.000 euro fiind înmânate fiului judecătoarei, Bogdan David, iar ultima în cuantum de 90.000 euro a fost lăsată de magistat unui angajat al unui restaurant din Ploieşti. Banii lăsaţi angajatului localului trebuiau să ajungă, potrivit DNA, la judecătorul Ştefan Fieraru de la Curtea de Apel Ploieşti, care a făcut parte din completul căruia îi fusese repartizat spre soluţionare, însă acesta a formulat o cerere de abţinere pe motiv de incompatibilitate.

În prezent, fostul magistrat Ştefan Fieraru este urmărit penal de procurorii anticorupţie.

Magistratul Petre Adrian Podea, denunţat de o colegă judecător

La începutul anului 2013, un alt caz de magistrat corupt făcea vâlvă în Prahova. Judecătorul de la Tribunalul Prahova Petre Adrian Podea a fost reţinut (ulterior eliberat) sub acuzaţia de trafic de influenţă, sub suspiciunea că ar fi primit 3.000 de lei pentru a-l scăpa de închisoare pe un bărbat.

Potrivit rechizitoriului de la acea dată, în cursul lunii decembrie 2012, inculpatul Podea Petre Adrian, judecător la Tribunalul Prahova a acceptat promisiunea remiterii sumei de 3.000 lei de către Florea George Sorin (un patron din Prahova, aflat în închisoare), lăsând să se creadă că are influenţă pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Ploieşti - denunţător în cauză - şi că îl va determina să admită o cerere de liberare condiţionată formulată de un fost angajat la firma administrată de Florea George Sorin. Persoana pentru care s-a solicitat intervenţia executa o pedeapsa cu închisoare.

Ulterior, în mod repetat, judecătorul Podea Petre Adrian i-a solicitat judecătorului de la Judecătoria Ploieşti - şefa Secţiei Penale a Judecătoriei Ploieşti, Corina Anca Zamfirescu - să pronunţe o soluţie favorabilă în dosarul menţionat, spunându-i că, în acest scop, Florea George Sorin este dispus să îi remită suma de 2.000 lei, însă magistratul de la Judecătoria Ploieşti a refuzat propunerea de primire a banilor.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Petre Adrian Podea sub acuzaţia de trafic de influenţă şi dare de mită, acuzaţii reduse într-un final doar la dare de mită, întrucât din înregistrări ar fi reieşit intenţia magistratului de a nu primi suma de 3.000 de lei, din care să îi dea 2.000 judecătoarei care l-a şi denunţat, Corina Anca Zamfirescu.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă desemnată cu judecarea cauzei de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti. De asemenea, magistratul a fost suspendat din funcţie, de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) până la finalizarea cercetărilor.

Dumitru Rebegea, preşedintele Secţiei Penale a Tribunalului, în arest la Mărgineni

Cel mai sonor caz rămâne, însă, al fostului preşedinte al Secţiei Penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea, condamnat în februarie 2012 pentru corupţie la şapte ani de închisoare pentru corupţie, pedeapsă redusă în 2013 de magistraţii Curţii Supreme la închisoare cu executare de cinci ani şi jumătate.

În 2009, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis şi suspendarea din magistratură a judecătorului Dumitru Rebegea.

Potrivit rechizitoriului, Dumitru Rebegea, în calitate de judecător la Tribunalul Prahova, a pretins, prin intermediul avocatei Viorica Pilică, complicea sa, suma de 25.000 de euro şi a acceptat promisiunea oferirii sumei de 3.000 de euro, de la Irina şi Zamfir Sandu, pentru a înlesni punerea în libertate a lui Zamfir Sandu, zis „Austrianu“, unul dintre capii lumii interlope din Ploieşti, cercetat în stare de arest preventiv.

Din banii pretinşi, în perioada iulie - octombrie 2009, judecătorul a primit, prin intermediul complicei, suma totală de 21.000 euro, în două tranşe.

Dumitru Rebegea l-a pus în libertate pe liderul grupării „Ghenosu“

De asemenea, în octombrie 2009, Dumitru Rebegea pretins, prin intermediul Vioricăi Pilică, suma de 20.000 euro de la Eugen Martin, iar în cursul aceleiaşi luni a primit suma de 9.000 euro, pentru punerea în libertate a altui inculpat arestat preventiv.

Judecătorul Dumitru Rebegea l-a pus în libertate şi pe liderul grupării „Ghenosu“, Florin Pârjol. Pentru eliberarea lui Florin Pârjol judecătorul i-a cerut avocatei acestuia, Viorica Pilică, 20.000 de euro, arătau magistraţii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Dumitru Rebegea.

Avocatul care l-a ajutat pe magistrat să săvârşească aceste fapte, Viorica Pilică, a primit cinci ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită. Pilică a fost achitată pentru complicitate la favorizarea infractorului.

Alături de cei doi au mai fost condamnaţi Irina Sandu, mama lui "Austrianu", la o pedeapsă de trei ani cu închisoare cu suspendare, pentru dare de mită, în vreme ce interlopul Zamfir Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, el fiind arestat deja în altă cauză.

În acest dosar a mai fost condamnat la trei ani cu închisoare cu suspendarea pedepsei şi Martin Eugen, acuzat de dare de mită.

Eliberat temporar din arest, în 2010, în prezent, Dumitru Rebegea îşi execută pedeapsa în Penitenciarul Mărgineni.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă

Procurorul vasluian care şi-a ruinat cariera pentru 500 de euro

Soarta judecătorilor vrânceni care s-au „îmbolnăvit” de corupţie, în mâna colegilor magistraţi
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite