SCHIMBĂ ROMÂNIA Femeia care repară zâmbete şi vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paula Oprea spune că, de multe ori, copiii din familii agresive se transformă în agresorii propriilor familii. FOTO: Dana Mihai
Paula Oprea spune că, de multe ori, copiii din familii agresive se transformă în agresorii propriilor familii. FOTO: Dana Mihai

Paula Oprea schimbă soarta soţiilor agresate. Ea cunoaşte drumul spre ieşirea din iadul unei familii în care iubirea înseamnă violenţă

Cu busolele vieţii dezechilibrate de bătăi sistematice şi abuzuri psihice, mii de femei şi copii din România trăiesc drame profunde.

Sunt victimele violenţei domestice, sintagmă rece care le găseşte un loc, din când în când, pe buletinele de la Poliţie şi, foarte des, în registrele de internare din spitale.

Sunt femeile din jurul nostru care se lovesc suspect de des în tocul de la uşă, cad pe scări şi poartă ochelari de soare şi în autobuz. Sau care se internează pentru probleme cu splina şi coaste care se rup din senin, din „lipsă de calciu“.

Tot victime ale violenţei domestice sunt acei copii care îşi închid şi îşi pedepsesc jucăriile, le lovesc şi le izbesc de pereţi. Pentru că asta văd acasă, la tata, practicant fervent al singurei vorbe de duh care i-a rămas vreodată în minte, că „bătaia este ruptă din Rai“.

Pentru noi, cei care pretindem că suntem normali, „acasă“ este locul unde ne reparăm sufletul şi ne încărcăm bateriile. Pentru victimele violenţei domestice, acasă este iadul, locul unde călăul şi-a amenajat ringul de box şi camera de torturi. 

O singură scăpare în Prahova

După suferinţe îngrozitoare, câteva dintre aceste suflete chinuite ajung la Paula Oprea, prahoveancă prin adopţie, născută în Slobozia, preşedintele singurului ONG din judeţ care activează în domeniul prevenirii violenţei domestice,  Fundaţia „Compassion and Care“.

Femei şi copii cu destin tragic şi-au schimbat viaţa la 180 de grade după ce au cunoscut-o pe Paula Oprea. Specialiştii şi voluntarii fundaţiei le-au consiliat psihologic şi juridic, iar în cazurile grave le-au ajutat să-şi găsească un loc de muncă şi un adăpost, departe de pumnii partenerului.

Dar nu toate reuşesc.

„În medie, statisticile arată că o victimă se întoarce la agresor de 7 ori până să pună capăt cercului vicios. Nefericit că-i pleacă «sacul de box» de acasă, partenerul determină victima să se întoarcă, se poartă frumos o perioadă, după care tensiunile explodează într-un nou episod violent. Este un ciclu care se repetă la nesfârşit sau până când ajunge insuportabil“, spune Paula Oprea.

În multe cazuri, sunt femei care au traume din familia de origine. Ca adulţi, caută inconştient, în partenerul de viaţă, modelul agresiv al tatălui, sperând că, de această dată, vor birui. „Când înţeleg că nu vor reuşi să-i schimbe comportamentul, încetează lupta cu trecutul şi prezentul“, povesteşte Paula Oprea.

Printre ele sunt şi multe femei cu educaţie, cu situaţii materiale bune, bătute de soţi cu la fel de multă educaţie şi funcţii importante. „Aproximativ 30 la sută dintre cazuri fac parte din acest segment, dar accesul la resurse legale şi financiare le dă posibilitatea să iasă mai repede din situaţie“, spune Paula Oprea.

Cazuri şocante

Calmul Paulei, în timp ce povesteşte, şi seninul din priviri arată obişnuinţa de a gestiona şi a lua decizii în cazurile limită care ajung la centru. Se întunecă puţin când îşi aminteşte de una dintre femeile care a reuşit să evadeze de acasă şi a venit la sediul fundaţiei doar cu un bagaj încropit pe fugă.

„Violenţa domestică poate îmbrăca multe forme, religioase, sociale, psihice, nu este vorba doar despre agresiuni fizice. O tânără de 30 de ani era abuzată de soţ prin tot felul de metode sadice. Nu îi dădea acces la televizor, la calculatorul familiei, nu o lăsa să vorbească cu rudele şi nu îi permitea să mănânce din ceea ce aveau în frigider. Îi stabilea porţii zilnice de pâine şi ceai, în timp ce lui şi copilului nu le lipsea nimic“, povesteşte Paula Oprea. Cu ajutorul fundaţiei, tânăra s-a stabilit în alt oraş, a divorţat, a obţinut tutela copilului şi a început o viaţă nouă.

Este foarte important şi ca cei mici să fie scoşi din mediul abuziv. La 5-6 ani înţeleg perfect ce se întâmplă acasă şi au tendinţa de a imita comportamentul părinţilor. Fără ajutor psihologic, se vor transforma în adulţi interiorizaţi, marcaţi de traume, şi, de multe ori, în agresorii propriilor familii“, spune Paula Oprea.

Pentru a ajuta astfel de femei şi copii, Paula Oprea şi-a schimbat întreg cursul vieţii. În urmă cu peste 12 ani, lucra într-un ONG din Slobozia care avea, printre altele, ca domeniu de activitate, şi programe de protecţie socială.

„Mi-am dat seama că cele mai multe solicitări venite din partea femeilor erau cazurile de violenţă şi ar fi fost nevoie de o organizaţie creată special pentru aşa ceva. În Prahova existau cele mai puţine instituţii care se ocupau de acest fenomen, din toată regiunea de sud a ţării şi am decis să părăsesc Slobozia şi întreaga mea viaţă de până atunci pentru a pune în Ploieşti bazele unei organizaţii în domeniu“, spune cu modestie şi fără regrete Paula Oprea.

Ruşinea, mai grea ca bătaia

Cel mai greu i-a fost să înveţe femeile abuzate drumul spre centrul de consiliere. Ruşinea de familie şi de opinia publică, teama că vor rămâne fără copii ori faptul că nu au venituri le ţine captive în iadul de acasă.

Pentru a ajunge la ele, fundaţia condusă de Paula Oprea a desfăşurat numeroase campanii de informare şi prevenire în satele din Prahova, în şcoli, a cerut ajutorul Poliţiei, medicilor şi tuturor instituţiilor competente.

Pentru că în judeţ nu există un adăpost pe termen nelimitat pentru victimele violenţei domestice, a dezvoltat parteneriate în alte oraşe şi s-a implicat în misiuni de salvare ca în filmele de acţiune, cu femei trimise în centre de adăpost din ţară cu multe precauţii pentru că partenerii erau pe urmele lor. Dar cu fiecare vânătaie mai puţin pe chipul sau pe corpul unei femei, o viaţă şi-a recăpătat sensul şi demnitatea.

Nouă omoruri în 2012

Câteodată, şi statisticile reci privind violenţa domestică au o doză de dramatism. În primele opt luni ale acestui an, în Prahova au fost înregistrate peste 500 de cazuri de violenţă domestică, dintre care nouă au fost omoruri.

În februarie, o femeie de 78 de ani, dintr-un sat al judeţului a fost dezbrăcată complet de fiul ei şi trimisă câteva ore în zăpădă, pe ger. Apoi, bărbatul a strangulat-o, pentru că mama nu mai avea să-i dea bani de băutură.
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite