UPDATE Sebastian Ghiţă este liber să se întoarcă în România. Judecătorii i-au revocat şi ultimul dintre cele cinci mandate de arestare emise pe numele lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Ploieşti a decis joi 7 martie să revoce mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Sebastian Ghiţă în decembrie 2016, atunci când a fugit din ţară. Este ultima măsură preventivă care l-ar împiedica pe fostul deputat să revină în România.

UPDATE 16.15 Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis să revoce şi ultimul dintre cele cinci mandate emise pe numele lui Sebastian Ghiţă.

Prin Încheierea din data de 07 martie 2019 pronunţată în dosarul nr. 687/105/2019,  Curtea de Apel Ploieşti -  Secţia Penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, a dispus următoarele: - În baza art.4251 alin.7 pct.2 lit.a rap.la art.204 cod proc.pen., admite contestaţia formulată de inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian împotriva încheierii nr.74 din 4 martie 2019 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Prahova pe care o desfiinţează în totalitate şi rejudecând cererea inculpatului: În baza art.242 alin.1 cod proc.pen., admite cererea şi dispune revocarea măsurii arestării preventive a inculpatului, luată prin încheierea nr.98 din 15 martie 2017 a Trib.Prahova şi devenită definitivă prin încheierea din 3 aprilie 2017 a Curţii de apel Ploieşti şi în baza cărora a fost emis mandatul de arestare preventivă nr.2/UP/14 aprilie 2017 emis de Curtea de Apel Ploieşti. În baza art.275 alin.3 cod proc.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, se arată într-un comunicat al Curţii de Apel Ploieşti.

Iniţial instanţa de fond, adică Tribunalul Prahova, a respins cerera fostului deputat şi a hotărât să menţină arestul preventiv

Sebastian Ghiţă a reuşit să scape în doi ani de la fuga din România de cinci mandate de arestare preventivă cerute de procurorii DNA din Ploieşti. Rând pe rând, atât instanţele de judecată din Prahova, dar şi Curtea Supremă au anulat măsurile preventive care l-ar fi trimis pe fostul deputat în spatele gratiilor.

Acesta rămâne să afle acum deciziile în dosarele de corupţie care se află în diferite stadii de judecată. Într-una dintre cauze a fost deja achitat pe fond.

Ştirea iniţială:

Sebastian Ghiţă a contestat iniţial măsura arestului preventiv în data de 20 februarie, la Tribunalul Prahova. Secţia Penală a acestei instanţe a decis abia în data de 4 martie să respingă cererea de reveocare a măsurii preventive. Decizia nu a fost definitivă, astfel că Sebastian Ghiţă a contestat soluiţia la instanţa superioară.

”În baza art.242 alin.1 Cod proc. penală, respinge cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulată de inculpatul GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, ca fiind neîntemeiată. În baza art.275 alin.2 Cod proc. penală, obligă inculpatul la plata sumei de 80 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 04.03.2019”, conform portalului instanţelor de judecată.

Curtea de Apel Ploieşti a programat pentru joi 7 martie soluţionarea contestaţiei, iar şedinţa de judecată începe la ora 10.30. Decizia judecătorilor va fi luată în lipsa fostului parlamentar.

Acesta este ultimul mandat de arestare care îl împiedică pe Sebastian Ghiţă să revină în ţară. Pe numele fostului parlamentar au fost admise nu mai puţin de cinci mandate de arestare, dar patru dintre acestea au fost deja revocate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ultimul mandat de arestare a fost cerut de procurorii DNA Ploieşti atunci când Ghiţă a fugit din ţară, în decembrie 2016, după ce a rămas fără imunitate parlamentară. Ghiţă fusese citat pentru audieri în dosarul Teamnet. Procurorii susţin că există suspiciuni că fostul deputat ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul.  .

Atât timp când arestarea preventivă este valabilă, Ghiţă riscă să ajungă în spatele gratiilor dacă revine în România.

Pe numele omului de afaceri prahovean au existat nu mai puţin de cinci mandate de arestare, toate cerute de procurorii anticorupţie de la Ploieşti. Aceste solicitări au fost trimise în instanţă imediat după ce Sebastian Ghiţă a pierdut alegerile parlamentare, rămânând astfel fără imunitate. Se întâmpla la finele anului 2016, atunci când omul de afaceri a şi fugit din ţară, imediat după petrecere de Crăciun organizată de SRI.

DNA Ploieşti a cerut arestarea preventivă în lipsă pe numele lui Sebastian Ghiţă în cele cinci dosare în care avea calitatea de inculpat:

-          Dosarul Hidro Prahova, în care acesta este cercetat pentru corupţie alături de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi de fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma.

-          Dosarul Asesoft, în care Ghiţă a fost trimis în judecată alături de fostul edil al Ploieştiului, Iulian Bădescu. Procurorii susţineau că la instigarea lui Sebastian Ghiţă, Bădescu a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti,  o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în suma de 1.500.000 lei.

-          Dosarul în care a fost trimis în judecată (şi achitat pe fond) alături de fostul şef al Poliţiei Prahova, Viorel Dosaru. În această cazuză, Sebastian Ghiţă a fost acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire de informatii care nu sunt destinate publicitatii si conducere fara permis

- Dosarul ”Ponta-Blair”, în care Sebastian Ghiţă este acuzat că ar fi plătit vizita în România a fostului premier britanic. În schimbul acestui serviciu care îl avantaja pe Victor Ponta în campania pentru alegerile prezidenţiale, Ghiţă a primit un loc eligibil pe lista pentru Camera Deputaţilor.

-          Dosarul Teamnet, ultimul deschis de DNA Ploieşti după fuga din ţară a lui Sebastian Ghiţă,  în care este vizat fostul deputat. Procurorii susţin că există suspiciuni că acesta ar fi cerut peste 50 milioane de euro de la diverse firme IT pentru ca acestea să obţină contracte cu statul. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite