Secretele brazilor de Crăciun. Care sunt soiurile cele mai scumpe şi la ce trebuie să fii atent atunci când vrei să cumperi un brad „de fiţe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pieţele, supermarketurile, târgurile de sezon şi magazinele online abundă de oferte care mai de care mai atractive atunci când vine vorba despre brazii destinaţi sărbătorilor de iarnă, dar puţini sunt cei care ştiu să şi cumpere unul astfel încât să nu se trezească în casă cu un covor de ace chiar în ajun de Crăciun.

Să fie cu coroana bogată, să aibă crengile simetric distribuite pe tulpină, să miroasă a cetină, să fie înalt măcar de un metru şi jumătate şi dacă se poate să fie dintr-o specie rară şi ieftin în acelaşi timp, cam aceastea sunt pretenţiile celor mai mulţi atunci când pornesc în goana cumpărăturilor de sfârşit de an. Tocmai pentru că ofertele sunt foarte variate, iar vânzătorii puşi pe profit frumos, este bine să vă informaţi înainte de a alege bradul pe care să-l împodobiţi.

Bradul românesc, recomandat de inginerii horticoli

Inginerii horticultori recomadă că cel mai indicat ar fi să vă opriţi la bradul românesc, mai ales dacă acesta ajunge într-o casă în care sunt copii. Are cel puţin două avantaje, acele lui nu înţeapă şi este foarte rezistent, cu condiţia să-i oferiţi un suport în care tulpina să stea în apă şi să-l  aşezaţi departe de orice sursă de căldură.

Puţini ştiu că astfel de brazi pot fi cumpăraţi direct din pepinierele Direcţiei Silivice, una dintre acestea fiind  la doar câţiva kilometri de Ploieşti, la Târgşorul Vechi. La pepinierea Beizadele de lângă Ploieşti sunt peste 60 de hectare de teren unde sunt plantate zeci de soiuri de conifere.

Brazii pot fi cumpăraţi cu tot cu rădăcină şi ghiveci, iar preţurile pornesc de la 40-50 de lei până la câteva sute de euro, dacă preferaţi un brad dintr-o specie rară sau unul de mari dimensiuni.

Dacă vreţi brad argintiu, fiţi atenţi la şarlatani

Mergând să cumpăraţi dintr-o pepinieră a Direcţiei Silvice veţi avea garanţia că nu veţi fi păcălit, pentru că nu puţine sunt cazurile când în piaţă vi se spune că aţi cumpărat un molid argintiu, iar în realitate să fie doar un molid banal.

“Mulţi preferă molidul argintiu ca brad de sărbători, pentru că este mai rezistent în casă şi mai deosebit. Doar că trebuie să ştie că molidul în general are acele albe în primii ani de viaţă pentru ca în timp să devină verzi. Dacă doriţi un molid argintiu, trebuie să fiţi atenţi la ce cumpăraţi. Acesta trebuie să fie din specia Picea pungens argenteea, doar această specie este molidul argintiu ale cărui ace rămân alb-argintii”, a explicat Ruxandra Gâlă, inginer horticultor.

Cât despre bradul argintiu acesta trebuie să fie din specia Abies concolor, este mai rar comercializat la noi în ţară, dar în ultima perioadă marile supermarketuri s-au pliat pe aşteptările cumpărătorilor din România şi au început să importe acest tip de brad.

Este mai scump, un astfel de exemplar ajunge să coste peste 100 de euro, la o dimensiune de 1,5-2 metri. Din păcate, acest soi de brad, deşi spectaculos şi cu ramurile foarte stufoase, nu are acel miros pe care mulţi ni-l dorim în casă de sărbători.

Care sunt varietăţile de brad cele mai spectaculoase

Cel mai vândut pom de Crăciun este cu siguranţă bradul de Caucaz. Îl găsiţi în toate pieţele şi în toate târgurile. Este ieftin, are coroana bogată şi destul de rezistent în casă. Acele încep să cadă chiar şi după două săptămâni. Doar că nu toţi ne dorim un brad comun, ci visăm la ceva spectaculos, care să atragă toate privirile invitaţilor.

Pentru astfel de pretenţii, inginerii horticultori recomandă molidul argintiu globular. Are acele de coloarea argintiu spre albastru, iar ceea ce este şi mai special este că nu are o formă conică, ci sferică. Denumirea ştiinţifică este Picea pungens glauca globosa.

Abies koreana, bradul cu conuri violet

Specia de conifer cu acele care au cea mai spectaculoasă culoare, este molidul argintiu Hoopsii. În lumină pare că are trei culori, de la alb până la arginitiu şi chiar albastru. Este unul dintre cele mai scumpe specii de molid, ajungând să coste chiar şi 500 de euro la dimenisuni de doi metri.

O altă specie de conifer care ar atrage privirile imediat este bradul corean, cu denimirea ştiinţifică Abies koreana. Este un brad cu ace bicolore, verde deasupra şi argintiu pe cealaltă parte, iar ceea îl face deosebit este prezenţa conurilor violet albăstrui care contrastează spectaculos cu acele.

Este mai degrabă un brad decorativ pentru grădină, de aceea este indicat să-l cumpăraţi cu tot cu ghiveci, dacă vi-l doriţi şi în casă de Crăciun. Chiar dacă nu aveţi unde să-l plantaţi la finalul sărbătorilor, îl puteţi dărui cuiva care locuieşte la curte. Preţul unui brad corean poate ajunge până la 1000 de lei, la dimensiunea de 1,5 – 2 metri.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite