Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

SURSE: Şefi din Electrica luaţi la audieri într-un dosar de corupţie şi furt de energie electric

2
18 Jan 2021 10:15:03
Autor: Diana Frîncu
Parchetul Prahova, FOTO Arhivă
Parchetul Prahova, FOTO Arhivă

Angajaţi ai Electrica, printre care se află şi persoane cu funcţii de conducere, sunt vizaţi de o anchetă a Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova într-un dosar de corupţie, dar şi de furt de energie electrică, potrivit unor surse judiciare.

UPDATE Ulterior comunicatului DGA, compania Electrica SA a anunţat că sprijină investigaţia anchetatorilor:

Electrica SA informează că sprijină investigaţia demarată de autorităţi în judetul Prahova în ceea ce priveşte furturile de energie electrică şi îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor care îi sunt aplicabile în toate activităţile pe care le desfăşoară.
 
“Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici şi asigură toate părţile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.
 
Electrica consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare. 
 
Fiind vorba despre o anchetă în derulare, compania se abţine de la alte comentarii, până la finalizarea investigaţiilor.
 
***

Angajaţii furnizorului de energie au fost luaţi la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova şi se află în audieri.

Până la acest moment, Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova nu a oferit date cu privire la calitatea persoanelor audiate.

Într-un comunicat remis presei de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Prahova se arată că în cursul zilei de luni, 18 ianuarie, au avut loc mai multe percheziţii la domiciliul mai multor persoane din Prahova, Dâmboviţa şi Buzău. Cercetările vizează inclusive doi funcţionari publici. Aceştia din urmă sunt angajaţi ai Electrica, potrivit surselor citate.

În cauză se desfăşoară cercetări pentru săvârşirea mai multor  infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Potrivit poliţiştilor, unul dintre suspecţi, deţinător al mai multor spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau a fi desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau puse în manoperă şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potenţiali clienţi ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre suspecţii funcţionari publici, acesta se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi punerea în manoperă a branşamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie.

Cercetările vor fi continuate la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.

Angajaţii Electrica sunt asimilaţi calităţii de funcţionari publici.

”Este considerată funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public”, conform articolului 175 din Codul Penal .

Citeşte şi:

Tupeul şefului de la Permise Suceava. La cine îi trimitea pe cei care voiau să reclame faptele de corupţie din instituţie - VIDEO

Un celebru chirurg, suspect de luare de mită. Ofiţerii DGA au organizat un flagrant

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
18.01.2021, 11:23:44

Astia de la companiile de electricitate sunt primii care fura curent. Si fura prin bransamente speciale, ca barosanii.

-5 (9 voturi)
petre petre
18.01.2021, 12:08:59

Niste indivizi fara responsabilitate, au furat , deoarece tot oamenii de buna credinta plateau. In ultimul an de zile mi au dublat pretul facturii la energie electrica , la acelasi consum !

+1 (1 vot)
Modifică Setările