Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Terorizaţi de animale sălbatice, localnicii de pe Valea Prahovei au pus capcane. Un urs a fast găsit mort în laţ

4
12 Aug 2017 12:44:10
Autor: Diana Frîncu
Un urs prins în laţ a fost salvat de vântori din capcanele întinse de localnici FOTO AJVPS Câmpina
Un urs prins în laţ a fost salvat de vântori din capcanele întinse de localnici FOTO AJVPS Câmpina

Situaţie critică în localităţile din zona Valea Prahovei, acolo unde animalele sălbatice, în special urşi, dau atacul aproape în fiecare seară în gospodăriile oamenilor. Speriaţi şi fără o lege care să fie de partea lor, oamenii au început să pună capcane, chiar dacă acest lucru este ilegal.

 Doar în ultima săptămână, doi urşi au fost prinşi în laţ, unul dintre ei fiind găsit mort.

Conform unei adrese a AJVPS Câmpina trimis către Prefectura Prahova, doar în seara zilei de 8 august au fost înregistrate atacuri ale urşilor în Comarnic, Valea Doftanei şi Breaza. În plus, aceeaşi sursă precizează că vânătorii au reuşit să elibereze dintr-o capcană montată într-o grădină din cartierul Podul Vârtos din Comarnic, însă pentru un alt exemplar strâns cu laţul în satul Trăisteni din Valea Doftanei nu s-a mai putut face nimic, animaul fiind găsit mort.

“Revenim la adresa nostra nr 277/06.06.201 şi vă aducem la cunoştinta alte aspecte legate de comportamentul nenatural al urşilor, datorat dezechilibrului creat de creşterea efectivului real faţă de efectivul optim, ca şi consecinţă a stopării, în toamna anului 2016, a acordarii derogărilor pentru recoltare. Astfel:

• în dimineaţa zilei de 08.08.2017, în jurul orei 9.00, am fost sesizaţi că în oraşul Comarnic, cartier Podul Vârtos, se află un urs prins în sârmele unui gard. Împreună cu reprezentanţi ai poliţiei române, jandarmeriei şi Grădina Zoologica Bucov, s-a reuşit eliberarea cu succes a ursului din sârmele care s-au dovedit a fi o capcană de tip “laţ”. În acest sens s-a întocmit dosar penal pentru descoperirea făptuitorului/lor;

• în seara zilei de 08.08.2017, în jurul orei 18.30, am fost sesizaţi că în com. Valea Doftanei, sat Trăisteni, într-o grădina limitrofă izlazului comunal, se afla un urs mort. Ne-am deplasat la faţa locului, împreună cu un reprezentant al Postului de Poliţie Valea Doftanei, unde s-a descoperit cadavrul unui urs, agăţat într-o capcana de tip “laţ”, de trunchiul unui pom fructifer. S-a luat măsura întocmirii unui dosar penal pentru descoperirea faptuitorului/lor, iar cadavrul ursului a fost predat de catre A.V.P.S. Campina, pe cheltuiala proprie, la DSVSA Prahova pentru analize;

• în seara zilei de 08.08.2017, in jurul orei 21.30, am fost sesizaţi telefonic de Primaria Oraşului Comarnic, cum că în Cartierul Podul lui Neag, un urs a intrat în localitate şi încearca să pătrundă în gospodării pentru a ataca animalele domestice. Deplasaţi la faţa locului am găsit cca 10 locuitori “înarmaţi” cu furci şi topoare, speriaţi şi oripilaţi de aceasta situaţie. Menţionăm că în aceeaşi zonă, cu câteva zile înainte au fost omorâţi, probabil, de acelaşi urs, 4 miei, iar la cca 2 km un alt urs a omorât 3 oi (în acest sens au fost constituite comisii de stabilire a pagubelor conform HG 1679);
• în noaptea zilei de 08.08.2017, familiei Milu, din Oraşul Breaza, Cartier Nistoreşti, (…) un urs a atacat staulul de oi şi a omorat 3 dintre acestea” conform AJVPS Câmpina.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Stan Toma
12.08.2017, 14:44:10

Deci urșii sunt mai importanți decât votanții PSD?

+3 (3 voturi)
Silviu Vasile Dumitrescu
13.08.2017, 00:33:23

N-ai înţeles... S-au întocmit dosare penale «pentru descoperirea făptuitorului/lor». Deci îi pedepseşte tot pe cei păgubiţi. Aşa că vezi, deci, tot votanţii PSD contează, asistaţii social, trântorii şi paraziţii, milogii şi pomanagii. Iar oamenii muncitori sunt prigoniţi.

Franc Charles
13.08.2017, 01:05:03

la noi se pare ca oamenii sunt mai putin importanti decat salbaticiunile...dupa ce ca statul nu face nimic pentru a apara oamenii de atacurile animalelor salbatice, ii mai si acuza pe cei care decid sa se apere singuri in fata lipsei de actiune a autoritatilor....aia de intocmesc dosare penale in astfel de cazuri ar trebui bagati intr-o cusca cu un urs viu

Aurel Paun
13.08.2017, 12:38:23

Cand tara este condusa de niste animale de politruci, normal ca animalele au prioritate in comparatie cu contribuabilul.

Modifică Setările