Totul despre eticheta la nunta regală. Ce reguli de comportament trebuie să cunoască invitaţii principelui Nicolae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
meniu regal peleş

Duminică, 30 septembrie, are loc unul dintre cele mai importante evenimente mondene din România, nunta principelui Nicolae al României cu Alina Binder, iar persoanele care au dat curs invitaţiei trebuie să respecte o anume etichetă.

Regulile de comportament în timpul unui asemenea eveniment, când gazde şi invitaţi fac parte din rândul Casei Regale sau din rândul nobilimii europene, sunt extrem de stricte.

Formule de adresare

În cazul în care Custodele Coroanei, principesa Margareta va participa la nuntă, invitaţii trebuie să i se adreseze cu formula ”Majestatea Voastră”, iar în cazul pricipelui Radu, formula de adresare este ”Alteţa Regală” sau ”Alteţa Voastră Regală”.

Aceeaşi formulă ”Alteţa Voastră Regală” este valabilă şi în cazul principeselor Elena, Sofia si Maria. În general forumele de adresare ”domnul” sau ”dumneavoastră” trebuie evitate în timpul unei conversaţii cu o persoană care este membru al unei Case Regale sau are un rang nobiliar.

Salutul

Şi formulele de salut atunci când într-o încăpere se află reprezentaţi ai Casei Regale sunt altele decât cele pe care le folosim în mod obişnuit. Astfel, bărbaţii salută cu un gest scurt de înclinare a capului, iar gestul nu trebuie să fie exagerat  iar femeile cu o reverenţă. O mare gafă ar fi ca o persoană fără rang nobiliar sau de rang inferior să întindă mâna din din proprie iniţiativă. Trebuie aşteptat ca membrii Familiei Regale să facă acest gest mai întâi.

Este o regulă nescrisă ca la un eveniment, ultimul invitat care intră într-o încăpere să fie cel mai înalt în rang. În astfle de situaţii nu este indicat ca ceilalţi invitaţi să rămână pe scaun. Regula se aplică şi membrilor Familiei Regale. Ei se ridica în picioare atunci când intra în încăpere un alt membru al Familiei, într-o poziţie superioară în titlu sau vârstă.

Eticheta în timpul mesei

La masă, toţi invitaţii aşteaptă ca membrul Familiei Regale cel mai înalt în rang să se aşeze primul pe scaun. La fel, la sfârşit, primul care se ridică de la masă este cel aflat într-o poziţie superioară de titlu.

Aceeaşi regulă se aplică şi în timpul discuţiilor, primul care deschide conversaţia este persoana cu titlul cel mai important. Ar fi o gafă deasemenea ca un invitat să înceapă să mănânce primul. Aceştia trebuie să aştepte ca persoana cu cel mai mare titlu să guste primul din felul de mâncare. Regula este valabilă pe tot parcursul dineului, la fiecare fel de mâncare.

Folosirea telefonului mobil este total neindicată în timpul unui dineu, aşadar fotografiile sunt interzise. De acest aspect se va ocupa cu siguranţă un fotograf profesionist angajat de organizatorii evenimentului. De semenea fumatul de faţă cu un membru al Familiei Regale este nepotrivit.

Ţinuta în timpul dineului

Dacă la eveniment sunt invitaţi membri ai Familiei Regale, doamnele trebuie să adopte o ţinută nu neapărat sobră, dar decentă. Cu alte cuvinte ar fi nepotrivit ca rochiile să nu acopere genunchii sau materialul să fie prea transparent. Pe scurt, rochia trebuie să lase cât mai puţin la vedere şi să nu fie extreme de mulată. În ceea ce priveşte ţinuta bărbaţilor, aceştia pot purta uniforma de gală, dacă este cazul, iar dacă nu sunt persoane care fac parte din rândul MAPN sau MAI, aceştia trebuie să poarte frac sau redingotă de culoare neagră sau gri.

Un alt aspect important al ţinutei se referă la accesorii. Doamnele nu trebuie să concureze cu reprezentanţii Familiei Regale la capitolul bijuterii, aşadar cerceii, inelele sau alte accesorii trebuie să fie discrete şi în niciun caz purtate ostentativ.

Pe lista de invitaţi care vor partiicipa la nunta principelui Nicolae se află şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe, iar formula de adresare este specială şi în cazul acestora. Astfel, unui arhiepiscop sau mitropolit, formula de adresare este ”Înaltpreasfinţia Voastră” sau ”Părinte Arhiepiscop”, iar  unui mitropolit, ”Înaltpreasfinţia Voastră” sau ”Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit”. În general unui preot, indiferent de rang, nu este inidcat să i te adresezi cu formula ”domnule”, ci este bine să folosim formula ”părinte”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite