Trecutul judecătoarei care a încurcat dosarele în procesul copilului omorât de sonda OMV. În 2017, a fost sancţionată cu 10% din salariu pentru gravă neglijenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Anca Zamfirescu este judecătorul care a încurcat dosarele şi a dat sentinţa folosind date dintr-o altă cauză, un accident rutier, în procesul lui Marian Furcelea, bătiatul de nouă ani ucis în 2014 de gazele unei sonde aparţinând OMV. Magistratul nu este la prima gafă. A mai fost sancţionat în 2017 de CSM pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Corina Anca Zamfirescu, în perioada în care era judecător al Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Ploieşti a fost sancţionată cu „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 10% pe o perioadă de 1 lună”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.h, adică exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune.

 Decizia a fost luată în şedinţa din data de 24 mai a Consiliului Superior al Magistraturii, secţia pentru judecători şi a rămas definitivă în mai 2018 prin soluţia dată de completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

”Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Zamfirescu Anca Corina, judecător la Judecătoria Ploieşti, împotriva Hotărârii nr.16J din 24 mai 2017, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.26/J/2016. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 mai 2018”, conform portalului instanţelor de judecată.

De data aceasta, Corina Anca Zamfirescu a încurcat dosarele pe care a fost învestită să le judece. Pur şi simplu în motivarea cauzei privind moartea lui Marian Furcelea, copilul găsit mort lâgnă o sondă aparţinând OMV, magistratul a introdus informaţii privind un accident rutier cu alţi inculpaţi, petrecut într-o altă zi şi întru cu totul alt loc. Mai mult, magistratul a copiat cuvânt cu cuvânt rechizitoriul procurorului de caz fără a motiva soluţia dată.

„În egală măsură, singura frază care nu a fost copiată din rechizitoriu este cea care priveşte încadrarea în drept a faptei inculpatei, însă aceasta priveşte alte părţi din altă cauză penală (…) fiind şi din acest punct de vedere incontestabilă omisiunea îndeplinirii obligaţiei de motivare a hotărârii pentru justificarea soliţiei date“, se mai arată în motivare. Curtea de Apel Ploieşti a decis că în primă instanţă, la Judecătoria Ploieşti dosarul privind moartea lui Marian nu a avut loc „o judecată efectivă“ a cauzei şi a decis reluarea procesului.

Dosarul în care compania OMV Petrom a fost condamnată pentru moartea unui copil de nouă ani s-a aflat pe rolul secţiei penale a Judecătoriei Ploieşti din anul 2015. În martie 2018, instanţa a dat sentinţa: compania petrolieră a fost găsită vinovată de ucidere din culpă şi a fost condamnată să plătească o amendă penală în valoare de 380.000 de lei, dar şi daune morale către părinţii şi fraţii lui Marian Furcelea, în valoare de 135.000 de euro. Nemulţumiţi de sentinţă, atât OMV, cât şi părinţii au declarat apel, care ar fi trebuit să se judece la instanţa superioară, adică la Curtea de Apel din Ploieşti. La Curte, judecătorii au realizat că au pe masă un dosar copy-paste după rechizitoriul procurorului, iar singura intervenţie a magistratului de la Judecătoria Ploieşti se referă al un cu totul alt caz care nu are legătură cu moartea lui Marian Furcelea.

Corina Anca Zamfirescu a denunţat la DNA un judecător de la Tribunal

Corina Anca Zamfirescu a mai fost în atenţia presei în anul 2013. Ea este cea care l-a denunţat la DNA pe colegul său de la Tribunalul Prahova, Adrian Petre Podea. Acesta din urmă a fost condamnat ulterior la închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de trafic de influenţă.

În prezent Corina Anca Zamfirescu este judecător la Tribunalul Prahova, dar la secţia de contencios-administrativ.

Vlad Hosu, apărătorul părinţilor lui Marian Furcelea a declarat pentru ”Adevărul” că situaţia în care se află acest dosar nu relevă altceva decât ”o lispă de aplecare asupra dosarului din partea instanţei de judecată”.

Pe de altă parte, Critian Furcelea, tatăl copilului mort, spune că nu a priceput ce s-a întâmplat la Judecătorie şi în ce constă greşeala magistratului, dar că singurul lui gând este ca la un moment dat să se facă dreptate. ”Mergem mai departe, ce să facem”, a precizat Crisitan Furcelea.

Cu privire la un punct de vedere felul în care a înţeles să judece un dosar penal care avea ca obiect moartea unui copil, Judecătoria Ploieşti a ales să tacă. Într-un răspuns la solicitarea trimisă de ”Adevărul”, Judecătoria Ploieşti a precizat ”Judecătoria Ploieşti nu poate exprima o poziţie cu privire la soluţia sau motivarea hotărârilor pronunţate de judecătorii din cadrul instanţei”.

   

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite