articolul anterior articolul urmator

Ultimele zile din viaţa lui Mircea Eliade. Care a fost cartea pe care marele filosof a citit-o înainte de a muri

4
20 Aug 2018 04:46:31
Autor: Diana Frîncu
Mircea Eliade, FOTO Stelian Pleşoiu
Mircea Eliade, FOTO Stelian Pleşoiu

4 Comentarii

I.C.
20.08.2018, 08:43:43

Scrieți cînd „filozof”, cînd „filosof”. Corect este „filosof”. În greacă „zofos” înseamnă beznă, întuneric, iar „sofia” înțelepciune. Deci, iubitor de înțelepciune („filosof”), nu iubitor de întuneric („filozof”). Nicăieri nu ați scris adevărata ocupație a lui Mircea Eliade: istoric al religiilor.

+1 (1 vot)
Lucifer
20.08.2018, 11:46:04

Poate cel mai important reprezentant al mişcării naţionaliste româneşti interbelice, reprezentată politic de mişcarea legionară. Deci, Mircea Eliade, Emil Cioran, Radu Gyr, Nechifor Crainic, Vintilă Horia, etc. iată o pleiadă de mari creatori ai culturii româneşti. Poate trebuie să medităm azi, în epoca globalismului generalizat, la resorturile naţional/naţionaliste ale poporului român.

Cristian saileanu
20.08.2018, 12:42:04

mai adauga, lucifer, mai adauga intreaga natiune romana simpatiza cu legionarii cand la conducere se afla Zelea. Sigur ca dupa asasinarea lui Zelea si a altor sute de conducatori regionali - niste crime hidoase, asiatice, scabroase - miscare a fost decapitata... eliade ii simpatiza pe legionari in cunostinta de cauza

Lucifer
20.08.2018, 12:57:25

Şi Garda a făcut destule omoruri greţoase, I.G. Duca, Nicolae Iorga, Armand Călinescu, evrei, membri ai diferitelor guverne, etc. Nu, mişcarea legionară nu trebuie idealizată. Pe de altă parte, ei au reuşit, unic în istoria României, să producă o cultură naţională/naţionalistă românească de o calitate extraordinară. Dacă ar mai trebui să adaug, l-aş adăuga pe Nae Ionescu pe care l-am uitat în enumerarea de mai sus.