Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Un om de afaceri din Prahova şi soţia acestuia, condamnaţi la închisoare. Au obţinut 2 milioane de euro din fonduri europene cu acte false

2
31 Oct 2020 11:11:51
Autor: Diana Frîncu
Mihai Matei, omul de afaceri câmpinean, condamnat la şase ani şi 11 luni de închisoare
Mihai Matei, omul de afaceri câmpinean, condamnat la şase ani şi 11 luni de închisoare

Omul de afaceri câmpinean Mihai Matei şi soţia acestuia, Aurelia, au fost condamnaţi la închisoare cu executare, fiind găsiţi vinovaţi, printre altele, pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani.Decizia aparţine Tribunalului Prahova

 Instanţa a amendat inclusiv societăţile comerciale administrate de cei doi şi a păstrat sechestrul pe conturile bancare, dar şi pe casă şi terenuri, unele dintre ele aflate în proprietatea copiilor minori.

Mihai şi Aurelia Matei au fost deferiţi justiţiei în decembrie 2015 de procurorii anticorupţie din Ploieşti. Afaceriştii câmpineni au fost acuzaţi că au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă), folosindu-se de acte false.

După cinci ani de proces, Tribunalul Prahova a decis ca Mihai Matei să fie condamnat la 6 ani şi 11 luni de închisoare, iar soţia lui, Aurelia Matei, la cinci ani şi patru luni de închisoare.

”Condamna pe inculpatul MATEI MIHAI, dupa cum urmeaza :

pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

 pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în declaratii, la pedeapsa de 6 (sase) luni inchisoare.

pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, la pedeapsa de 6 (sase) luni închisoare.

pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare.

pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani, la pedeapsa de 3 (trei) ani şi 9 (noua) luni închisoare.

contopeste pedepsele de 4(patru) ani închisoare, 6 (şase)luni închisoare; 6(şase) luni închisoare; de 4(patru) ani închisoare şi 3 (trei) ani şi 9 (noua) luni închisoare, inculpatul MATEI MIHAI urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4(patru) ani închisoare la care se adauga un spor de 1/3 din celelalte pedepse, respectiv sporul de 2 ani şi 11 luni închisoare, rezultând o pedeapsă totală de 6(şase) ani şi 11(unsprezece) luni închisoare.

 Condamna pe inculpata MATEI AURELIA LILIANA, dupa cum urmeaza :

 pentru săvârşirea infracţiunii de prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.

 pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, la pedeapsa de 4 (patru) ani inchisoare.

 contopeste pedepsele de 4 (patru) ani inchisoare şi 4 (patru)ani inchisoare, inculpata urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 4(patru) ani inchisoare, la care se adauga un spor de 1/3 din cealalta pedeapsa, respectiv sporul de 1(un) an si 4(patru) luni inchisoare rezultand o pedeapsa totala de 5 (cinci) ani si 4 luni inchisoare”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Faptele pentru care au fost condamnaţi

Potrivit unui comunicat de presă remis de DNA la data trimiterii în judecată a dosarului, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: "Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” şi "Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”. Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L. prin reprezentantul său legal, administratorul Mihai Matei, a desemnat ca manager de proiect pe soţia sa Aurelia-Liliana Matei. La rânul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.

 

În acelaşi context, Mihai Matei, împreună cu soţia sa Liliana Matei şi cu suspecţii Cătăin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci - ofertant (societate în care Liliana Aurelia Matei a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator) şi Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, afirmă anchetatorii.

 

Conform aceleiaşi surse, în perioada 2010 - 2012, cu intenţie, Mihai Matei a determinat-o pe soţia sa să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării, de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).

 

De asemenea, în acelaşi scop, suspecţii Vlădilă Cătălin şi Avram Anghel, cu ştiinţă, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie declaraţii pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajaţi în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau reţele de operatori economici şi că nu se află în situaţia conflictului de interese, documente întocmite şi prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL, se arată în comunicatul citat.

 

Potrivit aceluiaşi document, în cadrul celui de-al doilea proiect, Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul lui Ovidiu Secu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

 

În perioada 2011-2013, pentru însuşirea sumelor ilicite astfel obţinute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanţilor câştigători (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.) care, la rândul lor, au procedat la achitarea lor producătorilor, diferenţa rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de către Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienţei, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleaşi societăţi controlate de aceleaşi persoane, se mai precizează în comunicatul citat.

  În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăţilor, Mihai Matei, alături de soţia sa, au ridicat în mod repetat sume de bani în numerar cu justificări aparent legale, potrivit DNA Ploieşti.

În aceeaşi cauză au fost condamnaţi şi alţi trei complici ai familiei Matei, dar şi societăţile administrate de afaceriştii câmpineni.

Sechestru pe avere

 Astfel, Tribunalul Prahova a decis ca S.C. LEASIMAT S.R.L, S.C. MAKTUB S.R.L şi S.C. MATERO AMA S.R.L să plătească amendă penală în valoare de câte 75.000 lei, primele două şi 100.000 lei, ultima.

 În plus, cele trei societăţi nu vor mai putea participa la procedure de achiziţii publice pe o perioadă de doi ani de la data rămânerii definitivă a sentiţei. În plus, instanţa a menţinut sechestrele puse pe averea soţilor Matei, terenuri, conturi şi clădiri, o parte dintre acestea fiind pe numele celor doi copii minori.

Sentinţa dată vineri 30 octombire de Tirbunalul Prahova poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare.

Pe aceeaşi temă:

Medic oftalmolog român condamnat la închisoare cu executare. A creat „din pix“ zeci de orbi pentru pensii de handicap

Fost prim procuror, condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi spălare de bani

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
31.10.2020, 16:14:55

Un prost cae nu stia ca nu prea se poate fura din fondurile europene. Dece nu s-a intrebat dece statul roman si marii borfasi vor finntari de la bugetul de stat de unde se poate fura mult mai usor.

+1 (1 vot)
FLORIN FLORESCU
9.11.2020, 10:01:49

NISTE NOVICI ÎN ALE FRAUDELOR FINANCIARE . DACĂ SE COMBINAU CU CINE TREBUIA , AR FI AVUT O SENTINȚĂ FAVORABILĂ , CEVA CU SUSPENDARE , SAU CHIAR ”FAPTA NU EXISTĂ ”.

Modifică Setările