Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Un piroman care a incendiat opt case într-o lună a băgat în sperieţi o comună întreagă. „Aşteptăm să auzim iar sirena. E un mod de operare bolnav“

0
12 Jan 2018 12:55:31
Autor: Diana Frîncu
Localnicii din comuna piromanului fac de pază noaptea de teamă să nu le ia şi lor foc casele FOTO ISU
Localnicii din comuna piromanului fac de pază noaptea de teamă să nu le ia şi lor foc casele FOTO ISU

Opt locuinţe din comuna prahoveană Călugăreni, toate case bătrâneşti abandonate, au fost incendiate în decurs de o lună de persoane rămase deocamdată necunoscute. Conform ISU Prahova, în toate cazurile incendiul a fost pus intentionat.

 Mai mult, Ion Enache, primarul comunei, spune că în doua dintre case chiar au fost gasite sticle care conţineau cocktail Molotov.

Ion Enache, primarul comunei Călugăreni, susţine că primul incendiu a avut loc în noaptea de 21 decembrie, iar de atunci nu trece o săptămână fără ca altă casă să fie cuprinsă de flăcări.  Casele vizate, susţine Enache, se află în zone izolate, de regula langa padure sau aprope de paşune. Poliţia a identificat un suspect, dar după reţinerea acestuia  alte patru case, toate nelocuite, au fost mistuite de foc pus intenţionat.

“Din 21 decembrie până pe 31 decembrie aproape că zi de zi am avut incendieri. Sunt numai case bătrâne care se află la marginea satului. Toate aceste case au o ieşire spre deal sau spre păşune pentru ca cel care pune foc să aibă pe unde să fugă, să se ascundă. Noi bănuim pe cineva, dar fără să ai probe nu faci nimic. A fost reţinut un suspect. Un tânăr de vreo 25 de ani. Nu este de la noi, lucrează la o familie din comună. Din câte am înţeles el a recunoscut că a dat foc şi acum şi la casele din 2016, pentru că au mai fost incendieri şi atunci. Cu siguranţă mai este cel puţin unul care pune  foc. Eu nu cred că sunt bolnavi, cred că o fac din răutate”, a declarat Ion Enache, primarul comunei Călugăreni.

Acesta a precizat că de când piromanul acţionează în comună, oamenii, cei mai mulţi bătrâni şi singuri, fac de pază cu rândul, de teamă ca gospodăriile lor să nu fie incendiate.

“Comuna este îmbătrânită. Sunt oameni în vârstă şi mulţi dintre ei stau singuri. Au venit la mine să-mi ceară ajutor să-l prindem pe cel care dă foc. Facem cu toţii de pază. Chiar la noi în comună au fost detaşate forţe suplimentare de la jandarmi, de la Poliţie, dar deocamdată degeaba. Nu l-au prins. Pune foc de regulă noaptea, dar nu are o anumită oră. S-a întâmplat şi la 18.00, la la ora 20.00 şi la 2 dimineaţa. Sigur este foc pus cu intenţie pentru că au fost găsite sticle cu cocktail Molotov aruncate pe geamul caselor”, a mai spus primarul.

În sat se vorbeşte că cineva ar avea un interes imobiliar, să cumpere o suprafaţă mare de teren în zonă, doar că această bănuială nu are nicio bază reală, mai spune edilul comunei.

“I-am întrebat pe proprietarii caselor arse, pe moştenitori, dacă a venit cineva la ei să le cumpere casa. Toţi au spus că nu. Dacă alta este realitatea şi ei nu spun adevărul, nu ştiu ce să zic. Nu cred că este vorba despre vreun interes imobiliar, cred doar că cineva vrea să facă rău şi atât. Au mai fost incendii puse intenţionat şi în Jugureni, (comuna învecinată n.r.) în anul 2016. Nu e prima dată când se întâmplă la noi, dar acum parcă e prea mult. În comuna Călugăreni mai sunt cel puţin o sută de case părăsite. Sunt case unde nu mai vine nimeni, poate moştenitorii odată pe an. Aseară a fost frica mare, pentru că focul a fost pus la o casă care se afla lângă altele. Ne-a fost frică să nu se extindă focul. Am ajuns să nu mai dormim noaptea. Aşteptăm să auzim iarăşi sirena pompierilor. E un mod de operare bolnav, pur şi simplu nu înţeleg ce urmăreşte, dar tare-mi e că o face din răutate”, a declarat primarul Ion Enache.

ISU Prhaova prin Biroul de presă a confirmat că ultimul incendiu din comuna Călugăreni a avut loc joi noaptea, la ora 21.00. Este vorba despre o casă bătrânească ce a ars pe o suprafaţă de 90 de metri pătraţi, casa fiind distrusă în întregime. Cauza incendiului, conform ISU Prahova, a fost “folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii