Spectacolul naturii la cota 2000 în Bucegi. Cum răsare soarele din marea de nori care umple Valea Caraimanului - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rasarit de soare in bucegi foto ciprian aldea/facebook

Imaginile de o frumuseţe aparte, de care doar norocoşii au parte, au fost surprinse într-o dimineaţă de toamnă de către unul dintre salvatorii montani din Buşteni.

Aflat de serviciu pe munte, salvamontistul Ciprian Aldea a surprins în imagini exact momentul răsăritului de soare într-o dimineaţă de noiembrie, când plafonul de nori era mult mai jos, sub cota 1900.

Spectacolul de lumini este fascinant, iar soarele pare că răsare mai degrabă din mare, nu din spatele munţilor. Fenomentul meteo numit ”marea de nori” este destul de rar întâlnit, apare în general primăvara şi toamna, şi se produce datorită inversiunii termice (aerul de la nivelul solului este mult mai rece, iar temperatura creşte odată cu altitudinea).

În astfel de situaţii văile sunt umplute de nori albi, denşi, exact ca într-un pahar în care pui lapte, iar cel care se află la o altitudine mai mare decât plafonul de nori are senzaţia că se află pe litoral, pe plajă nicidecum în vârf de munte. Sub plafonul de nori, însă, vremea este rece, mohorâtă, neprietenoasă.

Imaginile sunt spectaculoase, crestele munţilor care răsar din marea de nori sunt aurii de-a dreptul, iar lumina devine orbitoare.

rasarit de soare in bucegi foto ciprian aldea/facebook

Pe cât este de spectaculos pe atât este de periculos. Salvamontiştii recomandă turiştilor, care merg în aceste zile să vâneze spectacolul naturii, să rămână pe loc cât până ce norii se disperzează.

rasarit de soare in bucegi foto ciprian aldea/facebook

Cei care nu cunosc foarte bine traseul riscă să cadă în prăpastie, pentru că vizibilitatea, odată intrat în ceaţă, este aproape zero.

rasarit de soare in bucegi foto ciprian aldea/facebook

Fenomenul cunsocut şi sub denumirea de ”Wide White” nu durează mai mult de o oră, iar turiştii care vor să-l prindă pe viu trebuie să fie pe creastă, la cea mai mare altitudine, la primele ore ale dimineţii.

rasarit de soare in bucegi foto ciprian aldea/facebook

Dacă vor să prindă şi răsăritul de soare, fie înnoptează pe munte, fie la ora 5 dimineaţa trebuie să fie cel puţin la cota 2000.

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Efectul Gloria, fenomen foarte rar, surprins în Bucegi. Spectacolul naturii a fost fotografiat de un ranger al Parcului Natural

VIDEO Tornadă filmată într-un sat din Tulcea. Judeţul a fost sub avertizare Cod Portocaliu

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite