Ploieşti

articolul anterior articolul urmator

Vremea rea face ravagii în Prahova. Mai multe familii vor fi evacuate din cauza unor alunecări de teren. Peste 8000 de gospodării, fără curent din cauza zăpezii

0
20 Apr 2017 17:09:43
Autor: Diana Frîncu
Mii de gospodării din Prahova afectate din cauza copacilor doborâţi de viscol  FOTO ISU Prahova
Mii de gospodării din Prahova afectate din cauza copacilor doborâţi de viscol  FOTO ISU Prahova

Iarna a pus stăpânire şi pe Prahova, unde, din cauza vântului şi a precipitaţiilor care au căzut în cursul nopţii de miercuri spre joi, dar şi în cursul zilei, mai multe localităţi au rămas fără curent electric. În staţiunile din zona montană a nins abundent toată noaptea, astfel că stratul de zăpadă depăşeşte pe alocuri 20 de centimetri.

 Zeci de echipe ale electrica si Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt şi la această oră pe teren pentru a degaja copacii doborâţi de zăpadă care afectează un drum judeţean, dar şi un spital. Mai mult, din cauza precipitaţiilor, în comuna prahoveană Gornet Cricov s-a activat o alunecare de teren care ameninţă şase gospodării. Autorităţile au decis că se impune evacuarea celor afectaţi de alunecarea de teren.

Potrivit ISU Prahova, în satul Ţărculeşti, din localitatea Gornet Cricov, s-a activat o alunecare de teren (rupere pe verticală cu o înălţime de aproximativ 10 mp), pe o lungime de aproximativ 350 m şi o lăţime de aproximativ 45 m.

“ Alunecarea de teren a afectat şase propietăţi, împrejmuiri distruse în totalitate, iar o anexa gospodăreasca este răsturnată în totalitate. Evoluţia alunecării de teren poate să afecteze locuinţele celor şase proprietari. Având în vedere alunecările vizibile constatate, se impune de urgenţă efectuarea unor expertize tehnice în vederea stabilirii unor măsuri de rezistenţă şi stabilitate a terenurilor. În functie de evoluţia alunecarii de teren, se va proceda la evacuarea celor cinci persoane (4 adulţi şi un copil) din locuinţele afectate, la căminul cultural din localitate, urmând ca prin şedinţa extraordinara a CJSU să li se asigure 2 din cele 6 locuinţe modulare existente la nivelul judeţului. După evaluarea în teren a pagubelor produse de alunecare, CJSU a solicitat un expert pentru a efectua un studiu geotehnic. Expertul a precizat faptul că stabilizarea alunecării de teren este extrem de costisitoare (aproximativ 5,6 mil lei), soluţia identificată fiind strămutarea proprietarilor”, conform ISU Prahova.

Un copac de mari dimensiuni s-a părbuşit în curtea Spitalului de Psihiatrie Voila   FOTO ISU PRAHOVA

Din cauza ninsorilor abundente şi a vântului care a suflat cu putere, la nivelul judeţului Prahova au aproape 8000 de gospodării au rămas fără curent electric, după ce 118 puncte de transformare au fost afectate de arborii prăbuşiţi sub greutatea zăpezii. Pe lista localităţilor afectate au fost Apostolache, Sângeru, Proviţa de Sus, Proviţa de Jos, Salcia, Păcureţi, Trenu, Bătrâni, Buştenari, Schiuleşti, Lapos, Drăgăneasa, Vărbilău, Poseşti, Măneciu, Izvoarele etc.

Din punct de vedere al circulaţiei rutiere, autorităţile judeţene au anunţat că în prezent niciun drum nu este închis din cauza condiţiilor meteo, dar că au fost probleme în cursul dimineţii de joi pe ruta care leagă staţiunea Sinaia de Târgovişte, dar şi pe un drum judeţean din comjuna Jugureni, unde mai mulţi copaci au blocat circulaţia.

De asemena, în curtea Spitalului de Psihiatrie Voila din Câmpina, un arbore de mari dimensiuni s-a prăbşit şi a afectat mai multe clădiri, fără a provoca însă pagube majore sau victime.

La ora 15, în Prahova mai erau aproximativ 200 de gospodării din Glog, Pietricica şi Valea Unghiului care nu aveau curent electric.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările