Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

15 cuvinte sau expresii pe care românii le scriu sau le pronunţă greşit. De ce este incorect să spunem „servici“

38
28 Mar 2016 06:02:51
Autor: Irina Rîpan
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Unele dintre cuvintele folosite greşit în vorbirea curentă nu există în dicţionar, în timp ce altele, în special neologismele, sunt pronunţate greşit din obişnuinţă sau din ignoranţa vorbitorului.

 
1. “Inopinant”- forma corectă a cuvântului este inopinat şi înseamnă, conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), “neprevăzut”, “neaşteptat”, o acţiune la care nu te gândeşti. 
 
2. “Bleumaren”- forma corectă a cuvântului este “bleumarin”. Termenul a fost împrumutat din limba franceză (bleu marine) şi precizează nuanţa de albastru închis.  
 
3. “Flebeţe” este forma greşită a cuvântului “febleţe” (înclinaţie, slăbiciune, atracţie pe care o simte cineva pentru o persoană, o activitate -DEX 1998). În ultima vreme, specialiştii au constatat că numărul celor care folosesc greşit cuvântul preluat din limba franceză este destul de mare.
 
4. “Vroiam”. Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic şi morfoologic (DOOM), cele două verbe din limba română care exprimă voinţa sunt “a vrea” şi “a voi”, nu “a vroi”, deci formele corecte sunt “vream” şi “voiam”. 
 
5. “Bacnotă”. Corect este  “bancnotă”, dar foarte mulţi vorbitori de limba română folosesc forma greşită atunci când se refera la banul de hârtie.
 
6. “Repercursiune”- forma corectă este “repercusiune”. Dacă în cazul cuvântului “bancnotă” mulţi dintre vorbitori au tendinţa să excludă o literă, în cazul cuvântului “repercusiune” apare în plus, în mod greşit, un R. 
 
7. “Monstră” –forma corectă a cuvântului este “mostră”, dar foarte multi vorbitori de limba română obişniesc să folosească forma greşită, care include în plus litera N.
 
8. “Hilar”- forma corectă a cuvântului este “ilar” atunci când este folosit cu sensul de “amuzant”, “hazliu”. Cuvântul “hilar” are mai multe sensuri, unul dintre acestea este specific anatomiei şi se referă la “hil”, “porţiunea de la suprafaţa unui organ pe unde pătrund vasele sangvine şi nervii” -DEX 2009..
 
9. “Renumerat” – forma corectă a cuvântului este “remunerate” (a retribui, a plăti).
 
10. “Dragele mele” – formularea corectă este “dragile mele”. Forma feminină a adjectivului “drag” este “dragă”, iar pluralul cuvântului este “dragi”, nu “drage”.
 
11. “Aşează”. Forma corectă a verbului “a aşeza” la indicativ prezent, persoana a III –a, singular, este “aşază”, nu “aşează”. Conjugăm el, ea (se) aşază, nu el, ea (se) aşează.
 
12. “Servici”. Acest cuvânt nu există în DEX, forma corectă este “serviciu”.
 
13. “Nu fii corupt”. Forma corectă este “nu fi corupt”, căci imperativul negativ se formeaza cu infinitivul verbului a fi. Doar forma de conjunctiv negativ a verbului,  persoana  a II-a, singular, se scrie cu doi ii:  “tu să nu fii “ 
 
14. “Ţigare”. Potrivit DEX, corect este “ţigară”, nu “ţigare”. Greşit este şi “ghiuvetă”, forma corectă a cuvântului fiind “chiuvetă”. 
 
15. “Mi-ar place” –forma corectă este “mi-ar plăcea”. Modul conditional- optatitiv se formează din terminaţiile aş, ai, ar, am, aţi, plus infinitivul verbului (a plăcea). Verbele la infinitiv care au terminaţia –ea îşi păstrează forma şi la conditional-optativ.  
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Gogutu
28.03.2016, 09:41:48

Marea majoritate a exemplelor date sunt greșeli de oameni inculți sau puțin pregătiți, iar corectarea lor presupune corectarea mult mai multor greșeli. o greșeală necorectată la timpul ei devine obișnuință, se cimentează și așa rămâne. Infinit mai grav e însă când auzim ori citim strâmbăciuni de exprimare la cei pentru care exprimarea constituie (sau ar trebui să constituie) o specializare, adică un mod de a câștiga un ban cu relativă ușurință! Omul simplu care poate comite greșeli de exprimare și de care obișnuiesc reporterii triumfători să râdă în hohote la piață, își câștigă traiul din cultivare și vânzarea legumelor și fructelor, să râdă de ei când i-or întreba ceva de domeniul lor și vor răspunde o gogomănie, nu că mai fac și ei o greșeală ca tot omul!... Și, pentru că tot s-a anunțat o nouă versiune a DEX-ului oline, aș propune ca vocalele A, Ă. Î, E (poate și O) să aibă pe poziția imediat următoare primei definiții, și triplarea sau înzecirea lor (după caz) cu următoarea definiție - "înșiruire vocalică tipică prezentatorilor radio-tv ce denotă că își caută cuvântul, oricât de simplu ar fi acesta!" (să echivalăm această înșiruire cu o gângăveală s-ar crea confuzii)...

0 (4 voturi)
Mihai Spatariu
28.03.2016, 11:05:59

16. "Marea majoritate" - pleonasm, corect este "majoritatea", "cei mai multi", etc

+2 (12 voturi)
Ionuţ Mihai Chirteş
28.03.2016, 14:25:50

Faci o aberație logică.

-2 (4 voturi)
Val Petru
28.03.2016, 15:26:00

Nu chiar pleonasm. Mare/ampla/imensa majoritate evidentiaza proportia foarte ridicata a unei componente majoritare intr-o multime. Concret, intre 50,2% si 98,7% sunt "anumite " diferente, chiar daca ambele sunt majoritati. Si, apropo de cuvinte gresit utilizate, termenul corect pentru ceea ce fumeaza cei mai multi dintre fumatori, acelea cate 20 intr-un pachet, este "tigareta" (scris si pe pachete), nu "tigare". Alte cuvinte gresit pronuntate: "chiuloasa" (corect "chiulasa")...mai adaugati si voi :)...........

+3 (5 voturi)
ioan munteanu
28.03.2016, 11:38:24

Punctul 9 este defazat. Punctul 13 este inept: conteza numai persoana si modul, timpul verbului nu conteaza? Care este motivul pentru care la Imperativ prezent, pers a II-a, forma neg contine un singur "i", iar la Conjuctiv prezent persoana a II-a, forma negativa, contine 2 "i"? Ca au fost facute modificari cu dosul palmei in toata gramatica limbii romane de "academicieni" de pe la sectii reale, incepand cu 1993, dupa ce a murit lingvistul Coteanu, Dumnezeu sa il ierte!, mai treaca mearga, dar AJUNGE! A din a, nu din i sa spunem ca avea traditie grafica, dar sunt, de ex, nici acum nu e folosit peste tot, e livresc. Limba vorbita moderna se formeaza altfel decat prin decizii ale Academiei de Stiinte ale Naturii, forma "sint" a fost preluata in limba romana de la conjuctivul prezent din limba latina, nu de la prezentul Indicativ a iii-a plural. Asa "creste" o limba vie! Si acum apareti cu formule inexplicabile, dupa ce au ametit toti cei care titreaza filmele pe la televiziunile particulare, cu fel de fel de ortografieri, si diferentiati forma negativa, pers a II-a, singular a lui " a fi" de la Imperativ prezent de cea de la Conjunctiv prezent? E acelasi lucru, chiar daca ati facut, dupa '90, tot felul de modificari inepte, pe fondul agramarii generice tot mai accentuate, lipsite de logica morfologica, ortografica si ortoepica. E adevarat, limba romana e dificila, ca orice limba romanica ( fie si fonetica), dar uitati-va in urma, in editii tiparite de beletristica si de gramatica, ale secolului XX, pana la comunisti, pe vremea "limbismului" lui Rosetti si dupa 1966; si comparati cu ce e acum. Veti emigra, nene!

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările