În oraşele cu peste 10.000 de locuitori problema apei va fi rezolvată pentru 20 de ani de acum încolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se vor extinde şi moderniza reţelele de apă şi in Ramnicu Valcea
Se vor extinde şi moderniza reţelele de apă şi in Ramnicu Valcea

Uniunea Europeană alocă 98,8 milioane de euro (fără TVA), nerambursabili, pentru finanţarea celui mai mare proiect de „Extindere şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ".

Un număr de 163.000 de locuitori din oraşele Râmnicu Vâlcea, Ocnele Mari, Drăgăşani, Olăneşti, Călimăneşti, Bălceşti şi Băbeni vor avea, din anul 2014, apă de foarte bună calitate. La Ministerul Mediului şi Pădurilor s-a semnat, la 24 octombrie, finanţarea unuia dintre cele mai mari proiecte de „Extindere şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată" din judeţ, în valoare de 98,8 milioane de euro (fără TVA), din care 78 milioane euro este contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene. Beneficiarul proiectului este APAVIL Vâlcea. Restul sumelor sunt acordate de stat, 11,9 %, bugetele locale participă 1,8 % iar 8,4 % este creditul contractat de operatorul regional, prin credit. „A fost un proiect greu, demarat în anul 2007 din iniţiativa Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea şi susţinut în tot acest timp. Printre poticnişuri a fost şi acela că firma care a elaborat studiu de fezabilitate a întârziat mult finalizarea studiului. Au mai fost şi pretenţii exagerate din partea Primăriei Râmnicului în organizarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară" , a spus Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al CJ Vâlcea.


Conducte vechi de trei decenii


La Râmnicu Vâlcea se vor extinde şi reabilita conducte de aducţiune pe 8,4 kilometri, se va extinde reţeaua de distribuţie pe 11 kilometri, alţi 16 kilometri de reţele de distribuţie vor fi reabilitate, reţeaua de canalizare se va extinde cu 35 de kilometri şi se vor construi şi reabilita şapte staţii de pompare. „La Olăneşti se va rezolva problema apei inclusiv pentru turiştii din staţiune, în sezon oraşul având cu peste 3.000 de locuitori în plus. Vom introduce canalizare la Cheia, iar la Olăneşti şi Olăneşti sat, acolo unde oraşul s-a extins, vom face reţele de alimentare dar şi de canalizare. Se va moderniza şi staţia de la Răporoasa. Timp de 20 de ani de acum încolo nu vom mai avea probleme cu apa", a spus primarul Gheorghe Ciucă. Şi la Băbeni, rezolvarea problemei apei a adus „o gură de oxigen" pentru administraţie. „Avem conducte vechi de 30 de ani, care ne crează multe dificultăţi. Vom introduce apă în cartierul Români. Până acum am avut apă din Bistriţa, iar prin demararea acestui proiect, apa va fi din sursa Bădişor", a spus Bogdan Ştefan, primarul oraşului. Proiectul se va finaliza în decembrie 2014. „Rata de conectare la sistemul de colectare a apei uzate va ajunge la 91 % în aceste oraşe cuprinse în proiect, în timp ce 96 % dintre locuitori vor fi conectaţi la reţeaua de apă potabilă, din surse sigure", a spus Alina Lupu, responsabil de promovare la unitatea de implementare proiecte din cadrul APAVIL Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite