Şcoală închisă după ce s-a aflat că un profesor confirmat cu Covid-19 a predat la mai multe clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala în timp de pandemie Foto Arhivă Adevărul
Şcoala în timp de pandemie Foto Arhivă Adevărul

În judeţul Vâlcea au fost raportate mai multe cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 în rândul elevilor şi al cadrelor didactice. O şcoală şi-a închis porţile, deşi este posibil să se revină asupra deciziei.

Patru elevi şi tot atâţia dascăli au fost confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2, la începutul acestei săptămâni, în mai multe unităţi şcolare din judeţul Vâlcea. 

Toţi aceştia au participat la cursuri fizice, de la începutul anului şcolar. Alţi doi elevi au fost confirmaţi, dintre cei care făceau cursuri online. 

Conducerea unei şcoli a luat decizia de a închide porţile unităţii şcolare şi de a-i trimite pe copii acasă, după ce s-a aflat că unul dintre dascăli este confirmat cu noul coronavirus, iar acesta a predat la mai multe clase.

Elevii bolnavi provin: doi de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” şi unul de la Colegiul Energetic din Râmnicu Vâlcea, iar altul de la Runcu. Iar ceilalţi doi elevi sunt de la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea. 

Cadrele didactice contaminate predau la Şcoala Gimnazială nr. 13 din Râmnicu Vâlcea, la Galicea, Grădiniţa Cozia, şi Liceul Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.

Zeci de copii şi profesori, dintre cei care au intrat în contact direct cu persoanele pozitivate, sunt izolaţi / carantinaţi la domiciliu, ca şi alte sute trimise acasă, nevoite să facă pentru următoarele două săptămâni cursuri online. 

„S-a luat decizia de a se suspenda cursurile”

„A fost confirmat un caz la Şcoala nr. 13. La noi procedura este ca directorul, în momentul în care află că un elev, un cadrul didactic, sau cineva din personalul unităţii este confirmat cu COVID – 19, anunţă Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP). La rândul lor, cei din cadrul DSP urmează să facă ancheta epidemiologică. În acelaşi timp, la şcoala respectivă, conducerea are libertatea de a lua o decizie cu privire la scenariul propus în ordinul comun Ministerul Educaţiei – Ministerul Sănătăţii. În situaţia de faţă, s-a luat decizia de a se suspenda cursurile întrucât doamna confirmată a avut ore la mai multe clase de gimnaziu, şi a avut legătură cu o clasă de a III-a”, a declarat reporterului „Adevărul”, şefa învăţământului vâlcean, Mihaela Andreianu.

Mihaela_Andreianu secretar de stat în Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale Foto ramnicuvalceaweek ro

Mihaela Andreianu, inspector general al Inspectoratului Şcolar Vâlcea Foto Arhiva Adevărul

Aceeaşi sursă ne-a explicat că hotărârea conducerii şcolii este deocamdată la nivel de propunere, o decizie urmând a fi luată după ancheta epidemiologică a celor de la DSP. 

„Nu ştiu dacă a venit încă la noi cererea de suspendare, pentru că nu a fost luată o decizie, ci a fost înaintată doar o propunere care, cu siguranţă, va fi aprobată. Deci, decizia, probabil, va fi de suspendare a cursurilor la ciclul gimnazial şi la clasa a III-a, unde doamna, din câte am înţeles, are copilul şi de trecere a cursurilor în online”.

Profesoara de la Şcoala Gimnazială nr. 13 face parte dintre cele patru cazuri de COVID-19 confirmate în rândul cadrelor didactice până la această dată.

„Mai avem o situaţie la Grădiniţa Cozia, cu o clasă, ca urmare a faptului că respectivul cadru didactic a fost confirmat cu COVID. S-au suspendat cursurile la o grupă de copii. Ceilalţi dascăli nu au fost contacţi direcţi, pentru că fie nu au fost în weekend la şcoală, fie au fost confirmaţi undeva în timpul weekendului, fie înainte. Acolo s-a făcut anchetă şi s-a luat decizia să nu se suspende cursurile. Doar în cazul contacţilor direcţi se poate lua decizia de suspendare a cursurilor”, a mai precizat inspectorul general al IŞJ Vâlcea. 

Neoficial, cel mai probabil, se va reveni asupra deciziei de suspendare a cursurilor Şcolii nr. 13, având în vedere că şi cadrele didactice şi elevii poartă mască şi, în acest caz, nu se consideră contacţi direcţi, conform reglementărilor DSP, în comparaţie cu grădiniţele unde doar adulţii poartă mască.

În plus, DSP declară focar doar în cazul în care există cel puţin trei persoane contaminate. Şi numai la existenţa unui focar se ia decizia închiderii unităţii. 

La Vâlcea, la ultima raportare, de marţi seara, 22 septembrie, mai erau active 16 focare, dintre care două la cluburi de fotbal, patru în spitale, două la centre rezidenţiale, iar restul la agenţi economici.

Vă mai recomandăm şi: 

COVID-19 loveşte şcolile din Vâlcea. Zeci de elevi şi dascăli contaminaţi şi izolaţi

VIDEO Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, acuzat de violenţă fizică, în plină campanie electorală: „I-a dat cu o geantă în cap“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite