Ştefan Smărăndoiu, „cavalerul” matematician al Măriei Sale, Elevul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de matematică Ştefan Smărăndoiu a pregătit sute de elevi olimpici
Profesorul de matematică Ştefan Smărăndoiu a pregătit sute de elevi olimpici

Aflat pe locul I în Campania „Profesorii cu care Râmnicu Vâlcea se mândreşte", Ştefan Smărăndoiu îi învaţă pe elevii săi să obţină performanţă prin joc şi metodă

Ştefan Smărăndoiu, profesor de matematică la Şcoala cu Ceas, din Râmnicu Vâlcea, este un cadru didactic de elită, care a pregătit 31 de generaţii de elevi, cu mulţi dintre ei câştigând un noian de premii, medalii, distincţii la concursurile judeţene, naţionale sau la balcaniadele de matematică.

Vasile Sorohan, profesorul pasionat de chimie de la Iaşi

„Mi-a plăcut cartea, să studiez, să mă luminez pe mine însumi şi să-i pot lumina şi pe alţii. Am ales matematica considerând că trebuie să-i învăţ pe elevi să gândească şi nu să memoreze o ştiinţă gata făcută", spune profesorul care motivează că atunci când mulţi dintre elevii săi devin mari, este posibil ca unele dintre cunoştiinţe să fie depăşite. De aceea, cei care gândesc sunt capabili să se adapteze societăţii. „Mulţi elevi vin şi mă vizitează, la fel ca şi pe colegii mei, profesori, dar dacă ar fi să vă spun un regret este că elevii mă apreciază mai mult după ce devin maturi", spune dascălul.


Matematică + joc şi metodă înseamnă performanţă


Îl întreb pe profesor cât de greu este să predai matematica, iar răspunsul este unul care vine dintr-o experienţă îndelungată la catedră. „Matematica pare aridă, dar dacă găseşti o formulă plăcută să îi conştientizezi pe elevi că trebuie să înveţe, atunci vei obţine şi rezultate. De-a lungul orei le mai spun o glumă despre un matematician, o curiozitate matematică sau un comentariu despre alte aspecte de viaţă. Am citit mult material pedagogic şi am reţinut că acela care nu ştie să se joace cu copiii şi crede că acest amuzament este mai prejos de demnitatea sa, nu trebuie să se facă educator. Am pornit de la ideea că matematică + joc şi metodă însemnă performanţă. Copilul trebuie să înveţe, de mic, jucându-se. Încet, încet, va apare obsedantul „De ce?", dar va fi un imbold pentru a învăţa şi, mult mai târziu, va apărea la o lucrare, la o teză sau la un concurs, acel strigăt emoţionant al izbânzii şi atunci, fără să vrei, te gândeşti la acel „Evrika!" triumfător al lui Arhimede. Nu pot să afirm că deţin cheia succesului dar, de-a lungul timpului, mi-am dat seama că rolul profesorului în îndrumarea unui elev către performanţă e imens", se destăinuie profesorul. El povesteşte despre importanţa învăţătorului în formarea elevilor: „Nimeni nu construieşte o clădire de la etajul V încolo dacă nu are o bază solidă", spune. Profesorul Smărăndoiu aminteşte nume de învăţători deosebiţi precum Paul Dumitrescu, Doina Rădulescu, Nicolaeta Savu, Dumitru Deliu, Camelia Puican, Nicoleta Badea, Elena Onogea, Filofteia Cosac, Grigorescu Luminiţa, Claudia Slabu, Emilia Voicu, sau de profesori ca Ion Tomescu (Lic. Pedagogic), Tamara Smărăndoiu (Şcoala nr. 5), Nicoliţa Crăciun (Şcoala nr. 9), s.a


„Magician al performanţei" şi cavaler


Fost învăţător, absolvent al Liceului Pedagogic din Râmnicu Vâlcea şi apoi al Facultăţii de Matematică din Bucureşti, cu media de licenţă 10, dar şi masterand, profesorul Smărăndoiu a pus bazele, în 1998, Consursului de Matematică „La Şcoala cu Ceas", care are acum şi reprezentare internaţională. Pentru meritele sale deosebite, Ştefan Smărăndoiu a fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler, în anul 2000. A „luminat" mii de elevi, a scris peste 20 de culegeri de matematică pentru eleviii de clasele III-VIII şi a pregătit olimpici cu care a obţinut toate premiile posibile la olimpiadele şi concursurile naţionale precum şi bronzul şi argintul la balcaniade.
În puţinul său timp liber Ştefan Smărăndoiu practică sportul. Îl întreb ce s-ar fi făcut dacă nu ar fi ales cariera de profesor de matematică şi zâmbeşte. „Dacă nu mă făceam profesor, mă făceam fotbalist. Am jucat fotbal din anul 1969 ca vârf, mai apoi ca fundaş central, în divizia C. Loveam foarte bine cu capul! Am jucat şi şah, fiind jucător clasificat, am fost cel mai bun atlet din Liceul Pedagogic şi am jucat şi handbal. Deviza mea este să te odihneşti de muncă, prin altă muncă. De două ori pe săptămână joc şi acum fotbal cu profesori de la Şcoala Take Ionescu şi Colegiul Lahovari. Pentru sport am un adevărat cult şi de două ori, am fost salvat de la moarte, după ce am fost otrăvit (involuntar), datorită faptului că am avut un organist bine fortificat", se destăinuie profesorul. Omul Ştefan Smărăndoiu, care l-a rândul său modelează alte mii de suflete, a fost modelat de prof. de matematică Nicolae Vlădescu, pentru care păstrează o respectuoasă recunoştinţă. „Experienţa de dascăl, ca învăţător şi apoi profesor de matematică a inimosului profesor Ştefan Smărăndoiu, a produs, după o muncă de mulţi ani, cu conştiinciozitate şi pasiune, cu iubire de copii şi dragoste de gândire matematică, o carte superbă de matematică elementară adevarată", a spus prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, despre „Magia performanţei", lucrarea de diplomă, ca învăţător, pe care prof. Smărăndoiu a început-o în anul 1985 dar a publicat-o, după ce a cizalat-o continuu, abia în 2010. „Oricât de mult am cultiva noi, profesorii, performanţa, de bază rămâne «mirabila sămânţă», adică Măria Sa Elevul. Îi admir pe toţi cei care nu confundă exigenţa cu răutatea", a spus profesorul Smărăndoiu.


Află AICI numele elevilor care au obţinut performanţe de-a lungul anilor sub îndrumarea profesorului Smărăndoiu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite