Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Afacerea terenului dat de consilierii locali soţiei unui primar a picat. Ce a decis cumpărătorul

0
17 Aug 2020 20:41:00
Autor: Daciana Mitrache
Notariatul soţiei primarului din Râmnicu Vâlcea - teren ultracentral, concesionat şi apoi cumpărat pe o sumă derizorie, afacerea a picat; Foto timpuldevalcea net
Notariatul soţiei primarului din Râmnicu Vâlcea - teren ultracentral, concesionat şi apoi cumpărat pe o sumă derizorie, afacerea a picat; Foto timpuldevalcea net

La Râmnicu Vâlcea, consilierii locali au fost de acord să vândă o suprafaţă de teren soţiei primarului Mircia Gutău. În urma scandalului iscat, cumpărătorul a renunţat la afacere.

Un nou scandal a izbucnit în Râmnicu Vâlcea având în prim plan administraţia publică locală, după ce consilierii locali au fost de acord cu propunerea de a vinde o suprafaţă de teren ultracentral soţiei primarului Mircia Gutău. 
 
Este vorba despre 29 de metri pătraţi, concesionaţi în două tranşe, în 1996 şi apoi în 2010, pentru construirea unui notariat unde lucrează atât soţia, cât şi fiica primarului. 
 
După ce anul trecut terenul aflat la parterul unui bloc a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al municipiului Râmnicu Vâlcea, anul acesta s-a propus vânzarea acestuia către proprietara notariatului, fapt ce a ridicat semne de întrebare privind legalitatea afacerii.
 
Prefectura Vâlcea a solicitat o serie de documente pentru a verifica legalitatea vânzării, în urma cărora a atras atenţia că s-au încălcat o serie de prevederi legislative şi a cerut noi informaţii. 
 
Între timp, cumpărătorul, în persoana doamnei Mariana Gutău, a anunţat că renunţă la achiziţionare din cauza „conflictului de interese”, motiv pentru care se va propune revocarea actului administrativ, prin care s-a perfectat vânzarea, în următoarea şedinţă de Consiliu Local. 
 

„Nu a rezultat că nu a fost conflict de interese”

Anunţul privind renunţarea la afacerea „terenului pentru soţia primarului” a fost făcut de către Prefectura Vâlcea: „În urma adresei pe care Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea a înaintat-o Primăriei Râmnicu Vâlcea în data de 12 august 2020, prin care s-a solicitat să se facă dovada respectării prevederilor legale la adoptarea HCL nr. 179/2020, privind vânzarea unui teren în suprafaţă de 29 mp aflat în proprietatea privată a oraşului, reprezentanţii municipalităţii au informat că vor propune revocarea acestui act administrativ în următoarea şedinţă a Consiliului Local.
 
În adresa trimisă de Primăria Râmnicu Vâlcea (nr. 30041/14.08.2020) se menţionează că din redactarea înscrisurilor care au fost transmise Instituţiei Prefectului pentru verificarea legalităţii actului administrativ adoptat în şedinţa de Consiliu Local din data de 30 iulie 2020 nu a rezultat că nu au fost încălcate prevederile legale în materia conflictului de interese, iar cumpăratorul terenului respectiv a anunţat că renunţă la achiziţionarea acestuia (prin cererea nr. 343/14.08.2020). 
 
Menţionăm că prin OUG 57/2019, privind Codul Administrativ, prefectul judeţului are atribuţia de a verifica legalitatea actelor administrative emise de către autorităţile publice locale, iar în urma exercitării acesteia s-a constatat că hotărârea respectivă a fost adoptată cu încălcarea prevederilor art. 136, alin. 1 şi ale art. 228, alin. 4, din OUG 57/2019, care interzic aleşilor locali să iniţieze şi să participe la emiterea sau adoptarea unor acte administrative dacă aceştia au vreun interes personal, precum şi pe cele ale art. 363, alin. 6, din aceeaşi ordonanţă, care prevede selectarea, prin licitaţie publică, a unui evaluator pentru stabilirea preţului de vânzare a imobilelor aflate în proprietatea statului”, se precizează într-un comunicat al Prefecturii.
 

Primarul acuză interese electorale

Declaraţiile primarului din Râmnicu Vâlcea, înainte de renunţarea la teren, sunt în opoziţie cu răspunsul înaintat de Primărie, semnat de acelaşi edil, către Prefectura Vâlcea. 
 
Mircia Gutău se lega de faptul că sesizarea făcută de prefect privind legalitatea vânzării nu a fost semnată de nici un specialist: nici de Departamentul Juridic al Prefecturii şi nici de directorul Direcţiei Juridice „cum ar fi fost normal”. Edilul susţinea că este o manevră în scop pur electoral. „Este campanie electorală”, a declarat public Mircia Gutău. Legal, campania va demara abia la finele lunii august. 
 
Referitor de acuzaţia de conflict de interese, edilul a preferat doar să amintească faptul că terenul a fost concesionat din 1996, iar legile româneşti permit cumpărarea acestuia, la finele concesiunii.
 
Prefectura Vâlcea a fost cea care a atras atenţia asupra conflictului de interese şi a faptului că evaluatorul nu a fost stabilit prin licitaţie publică. 
 
Vă mai recomandăm şi:
 
 
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările