Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Autobuzele unice în România unde blatiştii şi hoţii sunt depistaţi imediat FOTO VIDEO

11
21 Jan 2021 20:02:32
Autor: Daciana Mitrache
Autobuzele şi directorul ETA SA - Andi Davidescu Foto Adevărul
Autobuzele şi directorul ETA SA - Andi Davidescu Foto Adevărul

Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea a achiziţionat şapte autobuze, marca Mercedes - Benz, pentru societatea de transport public în comun, SC ETA SA, cu trei milioane de euro, fonduri europene. Acestea sunt unice în România având un sistem de detectare a călătorilor frauduloşi.

Noile autobuze nu doar că sunt cele mai moderne, dar reprezintă şi o premieră în România, datorită dimensiunilor impresionante, având 18 metri lungime, fiind cele mai mari autobuze articulate, cu o capacitate de maximum 162 de călători, dar şi a tehnologiei cu care sunt echipate. 
 
Sunt dotate cu sistem anti-blocare la frânare şi sistemul de control al stabilităţii. 
 
GALERIE FOTO CU AUTOBUZELE MERCEDES BENZ ARTICULATE DE LA RÂMNICU VÂLCEA
 
Fiecare autobuz are la bord un ansamblu integrat de gestiune informatică a tuturor sistemelor care controlează atât componentele mecanice ale autobuzului, cât şi celelalte subsisteme din autobuz, precum: sistemul de ticketing - sistem automat de taxare prin intermediul validatoarelor duale pentru carduri; de numărare călători, sistemul infotainment - de informare - divertisment şi sistemul de supraveghere video. 
 
 
Cum arată noile autobuze articulate Mercedes Benz, pe gaz, cu sistem informatic integrat, de la Vâlcea - unice în România, în care hoţii şi blatiştii pot fi depistaţi imediat:
 

Softul emite imediat o alarmă când se constată o problemă

 
Fiecare vehicul este dotat cu 10 camere interioare şi exterioare, digitale, color, de înaltă rezoluţie, cu microfon încorporat. În plus, graţie, softului implementat la nivelul autobazei, fiecare autobuz este conectat cu baza, astfel se vor şti în timp real problemele apărute. 
 
„La nivelul autobazei a fost implementat un soft care gestionează sistemele din fiecare autobuz. Acesta va emite o alarmă ori de câte ori se constată vreo problemă: de la călătorii frauduloşi, la cei agresivi, hoţi, care comit în general fapte antisociale, până la accidentele din trafic. Printr-o comparaţie a numărului de călători cu cei care şi-au validat titlul de călătorie, descoperim în timp real pasagerii fără bilet. În urma acestor alarme, vor fi trimise în teren echipe de control. Cu ajutorul camerelor, pasagerii care creează probleme vor putea fi identificaţi pe baza filmărilor trimise Poliţiei şi amendaţi, iar amenzile trimise acasă. Alţii se vor putea alege cu dosare penale, cum s-a întâmplat în trecut cu un călător care, ca să se răzbune că a fost surprins fără bilet, a devenit agresiv la adresa controlorului, iar apoi a reclamat alte fapte nereale. Practic, nu există niciun colţişor nesupravegheat”, ne-a explicat directorul ETA SA, Andi Davidescu.
 
Tot anul trecut au existat mai multe plângeri legate de un bătrân care a fost surprins în mai multe rânduri şi chiar filmat în timp ce se freca cu zona intimă de tinerele din autobuz. 
 
Capacitatea de înmagazinare a acestor informaţii video este de 2 Terabyte/autobuz cu o posibilitate de stocare de cel puţin 20 de zile.
 

„Suntem singurii în ţară cu marca aceasta de autobuz articulat”

 
„Prin sistemul audio-video de informare a călătorilor, pe monitoare va fi afişată ruta de circulaţie, staţia care urmează şi timpul de sosire la următoarea staţie, precum şi următoarele staţii pe care se deplasează vehiculul. Sistemul audio va anunţa vocal staţiile în care va opri vehiculul cu minim 100 m înainte de a se ajunge în staţie. Autobuzele sunt echipate şi cu difuzoare de exterior care anunţă traseul pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficienţe de vedere care aşteaptă în staţii. Podeaua complet coborâtă permite urcarea / coborârea facilă a pasagerilor, mai ales a celor cu mobilitate redusă. Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de o rampă de acces şi de un spaţiu interior pentru scaunul cu rotile”, ne-a mai declarat directorul ETA SA.
 
Aşa cum se observă şi din imagini, interiorul este spaţios, autobuzele remarcându-se printr-un sistem puternic de aer condiţionat şi un concept modern de iluminat. 
 
„Este pentru prima dată când ETA are în dotare astfel de autobuze, cu o astfel de tehnologie încorporată. De altfel, suntem singurii în ţară cu marca aceasta de autobuz articulat. Dar autobuze mari mai există în ţară. Aceasta reprezintă practic a două premieră pentru Râmnicu Vâlcea, după autobuzele urbane pe gaz comprimat”, a mai spus Andi Davidescu, menţionând faptul că acest model, Conecto NGT, are un motor alimentat cu gaz natural comprimat, prin urmare ecologic, cu o eficienţă foarte ridicată, şi un consum de combustibil mai mic cu 20% faţă de autobuzele vechi, dar şi cu emisii reduse de CO₂, în comparaţie cu motoarele care funcţionează cu motorină.

S-au ales autobuze pe gaze, şi nu electrice, tocmai din cauza costurilor reduse de funcţionare / întreţinere: „La cele electrice, după un an trebuie schimbat acumulatorul care costă undeva la 100.000 de euro”, a precizat primarul Mircia Gutău.
 

Mentenanţă gratuită pentru următorii cinci ani

 
În ciuda dimensiunilor foarte mari, de 18 metri faţă de 12 metri ale unui autobuz obişnuit, articulaţia permite încadrarea vehiculului pe toate străduţele, în toate intersecţiile şi sensurile giratorii, ne asigură beneficiarii. „Deşi este lung, este foarte manevrabil”, precizează directorul ETA.
 
În plus, firma de la care au fost achiziţionate asigură mentenanţă gratuită pe următorii cinci ani, costurile de exploatare fiind astfel mai mici pentru societatea ETA S.A., iar emisiile per pasager reduse. 
 
Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea mai are în derulare încă două proiecte: achiziţionarea a încă 28 de autobuze de ultimă generaţie şi modernizarea a 90 de staţii importante care vor fi dotate cu afişaj electronic „prin care se va anunţa în permanenţă timpul până la sosirea fiecărui transport”, printre altele, precum şi modernizarea întregii baze ETA, ambele tot pe fonduri europene. 
 
Noile autobuze articulate Mercedes - Benz au fost puse în funcţiune de joi, 21 ianuarie. 
 
ETA SA Râmnicu Vâlcea este primul operator de transport în comun din România dotat cu autobuze ecologice urbane, iar acum primul cu autobuze articulate Mercedes - Benz.
 
Vă mai recomandăm şi:
 
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul unei vile şi „avionul condamnaţilor” VIDEO
 
VIDEO Cum arată primele autobuze urbane pe gaz natural comprimat din România, puse în circulaţie la Râmnicu Vâlcea. „Avem cu ce ne mândri!“    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

mihai radu
21.01.2021, 20:45:52

Cel mai performant sistem de depistare a fraudelor se află la Paris,când ai taxat biletul aparatul scoate un clinchet,șoferul te salută cu "bon jour"și tot așa până taxează toți cei care urcă,dacă n-ai taxat nu pleacă neam,iar dacă apar controlorii nu există nicio milă,au toate dotările de comando,mai puțin arme !

+5 (5 voturi)
Iosif Beltic
21.01.2021, 22:26:26

daca nu ai bani sau nu vrei sa platesti, nu trebuie sa te lase sa intri in vehicul. daca ai bani/bilete inseamna ca intri in cel in care vrei? poti sa gresesti. de ce sa sanctionezi si sa nu previi? de ce trebuie doar ca sa fii suspect sau sa faci rele ca sa fii verificat de discernamant? in viat de zi cu zi unii stiu doar ca Dumnezeu e mare si lumea este rea. unii stiu ca daca faci bine o sa iesi rau, unii se cred importanti fara sa produca/presteze ceva. daca iti fura cineva biletul sau il pierzi ce e de facut? unii au tic si mototolesc biletul, unii sunt mai uituci etc.

-5 (5 voturi)
Iosif Beltic
21.01.2021, 22:28:46

daca nu ai bani sau nu vrei sa platesti, nu trebuie sa te lase sa intri in vehicul. daca ai bani/bilete inseamna ca intri in cel in care vrei? poti sa gresesti. de ce sa sanctionezi si sa nu previi? de ce trebuie doar ca sa fii suspect sau sa faci rele ca sa fii verificat de discernamant? in viat de zi cu zi unii stiu doar ca Dumnezeu e mare si lumea este rea. unii stiu ca daca faci bine o sa iesi rau, unii se cred importanti fara sa produca/presteze ceva. daca iti fura cineva biletul sau il pierzi ce e de facut? unii au tic si mototolesc biletul, unii sunt mai uituci etc.

-5 (5 voturi)
VĂRU
21.01.2021, 22:48:08

Ne-ai lămurit beton ....stai jos,și ai grijă de bilet .....

+3 (3 voturi)
Alexe Radu
21.01.2021, 23:17:58

Ar fi grozave asemenea autobuze in Bucuresti ! S-ar umple trotuarele de adepti cu sila a mersului pe jos . Mai mult de jumatate din calatori merg fraudulos cu autobuzul si tramvaiul .

-1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările