Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Gheorghe Piperea: „Nu pot garanta că Oltchim se va privatiza în data de 12 decembrie”

0
18 Jun 2014 16:43:27
Autor: Irina Rîpan
Piperea susţine că, dacă se va ajunge la falimentul Oltchim, nu se va număra printre lichidatori. Foto arhivă Adevărul
Piperea susţine că, dacă se va ajunge la falimentul Oltchim, nu se va număra printre lichidatori. Foto arhivă Adevărul

Prezent astăzi la Tribunalul Vâlcea pentru a reprezenta combinatul Oltchim în mai multe procese cu creditorii, avocatul Gheorghe Piperea a declarat că nu poate garanta că societatea se va privatiza la finele acestui an. Potrivit lui Piperea, până la sfârşitul lunii august 2014 va fi întocmit planul de reorganizare a combinatului.

Administratorul judiciar al Oltchim a ţinut să precizeze, în faţa mai multor persoane concediate anul trecut de la combinat, că nu poate oferi garanţii nici măcar în ceea ce priveşte plata salariilor compensatorii, în cazul în care societatea se privatizează. 
 
„Nu le pot garanta acestor oameni că-şi vor primi banii după 12 decembrie. Eu fac promisiuni pe care le respect, nu fac promisiuni doar aşa, ca să fac promisiuni, nu sunt politician. Nu pot garanta nici că se va privatiza Oltchim în data de 12 decembrie. Vă pot garanta doar că la sfârşitul lunii august vom avea un plan de reorganizare la Oltchim, plan ce va prevedea printre altele şi vânzarea SPV-ului. Există şi o măsură complementară, un plan B dacă vreţi, în care societatea îşi desfăşoară activitatea la capacitatea de 40 % până la 65 %”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea. 
 
Întrebat ce se va întâmpla dacă persoanele disponibilizate din combinat, anul trecut, vor cere falimentul Oltchim, Piperea a ţinut să precizeze şi că nu se va număra printre lichidatori.   
 
“Este dreptul foştilor angajaţi să ceară falimentul Oltchim, dar ar fi greşit întrucât falimentul înseamnă cel puţin un an şi jumătate pentru a se obţine nişte bani din vânzări. Disponibilizaţii îşi vor putea recupera nişte bani cu prioritate, e adevărat, doar din vânzarea bunurilor care nu sunt supuse garanţiilor şi acestea sunt foarte puţine, e vorba despre instalaţia de piroliză de la Piteşti, pe care am scos-o noi de sub garanţie pentru că am avut o negociere cu unul dintre creditori. Dacă se va ajunge la faliment, se va ajunge probabil într-un an şi jumătate, dar cine ştie cât durează lichidarea pentru că instalaţia de piroliză nu se poate vinde aşa cum este în momentul de faţă. Oricine poate face cerere de trecere la faliment, numai că trebuie pus în balanţă şase sau şapte luni de zile de aşteptare versus doi ani de zile, cu risucl de a intra în cu băncile, ceilalţi creditori. Dacă se va ajunge la faliment, să nu se aştepte nimeni că Piperea va fi lichidator” , a mai spus avocatul. 
 
Chinezii, finanţare în tranşe pentru Oltchim
 
Până la sfârşitul acestui an, combinatul Oltchim va primi 15 milioane de euro pentru capitalizare, de la investitori chinezi. Administratorul judiciar a susţinut la Râmnicu Vâlcea că Oltchim mai poate primi o finanţare de 9 milioane de euro. 
 
„S-a semnat un contract cu investitorii chinezi în sediul Ambasadei României din Beijing. Condiţiile sunt confidenţiale. Banii din China vor veni în tranşe, până la sfârşitul lunii decembrie, dar nu e vorba doar de banii investitorilor chinezi, mai vorbim de alte 9 milioane de euro din patru surse de finanţare, unele vor fi supuse aprobării creditorilor. Nu vă pot spune nimic despre contractul cu ALRO Slatina sau RDS-RCS, sunt chestiuni confidenţiale”, a mai declarat Piperea.
 
Furnizorul de servicii tv şi internet, compania RDS&RCS, va acorda combinatului un credit de 1,5 milioane de euro.  Avocatul Gheorghe Piperea dă de înţeles că această companie nu are vreo înţelegere cu Ministerul Economiei. 
 
„Finanţarea RDS-RCS nu are legătură cu Ministerul Economiei, e o înţelegere cu Oltchimul, cu creditorii Oltchim. Sunt diverse costuri ale finanţării, de la dobânzi până la discounturi care se pot acorda celor care cumpără, respectiv vând, toate acestea sunt supuse aprobării creditorilor. Anul trecut, când am discutat cu cel puţin cinci potenţiali finanţatori, dobânzile la care se ajunsese erau exorbitante, de aceea m-am opus de fiecare dată, se trecea de 12, 13, 16 %. Acum dobânzile sunt foarte mici”, a completat Piperea. 
 
 
Combinatul din Râmnicu Vâlcea funcţionează în acest moment la 25 % din capacitate, cu 2300 de salariaţi. Alţi 960 de angajaţi au fost disponibilizaţi anul trecut pentru reducerea cheltuielilor. Societatea înregistează datorii de peste 790 de milioane de euro. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările