Bacalaureat 2021. O instituţie de învăţământ din Vâlcea, pe primul loc în topul celor mai bune colegii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul-Naţional-Informatică-Matei-Basarab-Vâlcea Foto colaj
Colegiul-Naţional-Informatică-Matei-Basarab-Vâlcea Foto colaj

Vâlcea a reuşit anul trecut să surclaseze Capitala şi alte oraşe mari ale ţării graţie unui liceu care a avut cei mai mulţi absolvenţi care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat. Aceeaşi performanţă a mai fost obţinută de un colegiu din Iaşi.

Bacalaureatul 2021 va fi organizat şi în acest an în două sesiuni: de vară şi de toamnă.

În plus, anul acesta nu va mai exista o sesiune specială pentru absolvenţii aflaţi în carantină în perioada primei sesiuni de BAC.

Şi în acest an, tot ca în 2020, probele de competenţe nu vor mai fi susţinute, ci doar echivalate. 

Probele scrise din prima sesiune de BAC 2021 încep în data de 28 iunie, iar pentru a doua sesiune în data de 16 august.

Anul trecut, la examenul de Bacalaureat, Vâlcea a reuşit performanţa a fi în topul liceelor cu cel mai mare număr de absolvenţi care au obţinut media 10 la BAC. 

Vâlcea a mai avut în clasamentul naţional şi alte instituţii de învăţământ care au avut absolvenţi de media 10 - în total 17 liceeni: CNI Matei Basarab Râmnicu Vâlcea - şapte medii de 10, Colegiul Naţional (CN) Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea - patru medii de 10, Liceul Constantin Brâncoveanu Horezu – trei medii de 10, CN Alexandru Lahovari Râmnicu Vâlcea – două medii de 10 şi CN Gib Mihăescu Drăgăşani – o medie de 10.

Şi la Evaluarea Naţională de anul trecut s-au obţinut în Vâlcea tot 17 medii de 10, dintre care două s-au înregistrat la Mircea cel Bătrân şi alte două la Matei Basarab, restul provenind din partea absolvenţilor de şcoli gimnaziale.

Colegiul Naţional de Informatică Matei Basarab din Vâlcea se regăseşte şi în topul site-ului „admitereliceu.ro”, realizat prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (40%), media de la examenul de BAC (30%), promovabilitatea la BAC (20%) şi media rezultatelor obţinute la olimpiade (10%). Colegiul vâlcean se clasa anul trecut pe locul 36, din peste 1000 de instituţii din România, cu o medie a examenelor de Admitere în liceu de 9,58 şi de Admitere la BAC de 8,86 (la o promovabilitate 97,86%). Cu un an înainte se clasase pe locul 27.  

Clasamentul celor mai bune licee, după rezultatele de la BAC 2020

Şapte liceeni ai Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea au avut anul trecut media maximă la BAC. 

Cu un an înainte, în 2019, aceeaşi instituţie, era singura din judeţ care reuşea să aibă absolvenţi de nota 10.

CNI Matei Basarab a reuşit anul trecut să aibă copii de 10 atât la Bacalaureat cât şi la Evaluarea Naţională. 

CNI Matei Basarab s-a clasat pe primul loc şi la capitolul promovabilitate la BAC, spre exemplu.

Iată cum arată Topul celor mai bune licee din Vâlcea, în funcţie de promovabilitate la BAC 2020:

1. CNI Matei Basarab Râmnicu Vâlcea (97,8%)

2. CN Naţional Alexandru Lahovari Râmnicu Vâlcea (96,6%)

3. CN Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea (93,1%)

4. CN Gib Mihăescu Drăgăşani (87,8%), 

5. Liceul Teoretic Gheorghe Surdu Brezoi (79,5%)

6. Liceul Sanitar Antim Ivireanul Râmnicu Vâlcea (77,6%) 

7. Liceul de Artă Victor Giuleanu Râmnicu Vâlcea (71,4%), 

8. Liceul Preda Buzescu Berbeşti (56,09%)

9. Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea (56,7%), 

10. Liceul Constantin Brâncoveanu – Horezu (53,7%), 

11. Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea (53,5%) 

12. Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Nicolae Râmnicu Vâlcea (53,1%).

În cazul celorlalte 14 instituţii de învăţământ liceal nu s-a reuşit trecerea peste pragul de 50%  promovabilitate la BAC. 

În schimb, dacă se face un top al liceelor din punct, în funcţia de media de la BAC, obţinută de fiecare instituţie de învăţământ în parte, clasamentul va arăta un pic diferit: 1. CNI Matei Basarab Râmnicu Vâlcea - 8,96; 2. CN Mircea cel Bătrân Râmnicu Vâlcea - 8,33; 3. CN Naţional Alexandru Lahovari Râmnicu Vâlcea - 8,31; 4. CN Gib Mihăescu Drăgăşani - 7,62; 5. Liceul Teoretic Gheorghe Surdu Brezoi - 6,95; 6. Liceul Sanitar Antim Ivireanul Râmnicu Vâlcea - 6,17; 7. Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Nicolae Râmnicu Vâlcea - 5,10; 8. Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea - 4,76; 9. Liceul Constantin Brâncoveanu – Horezu - 4,58; 10. Liceul Teoretic Preda Buzescu Berbeşti - 4,46; 11. Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea - 4,34 etc.

Vâlcea, în topul naţional la fraudarea BAC-ului

În cazul liceelor de pe primele poziţii se observă o constanţă în obţinerea şi a altor rezultate: spre exemplu, Colegiul Naţional de Informatică a obţinut de asemenea la BAC 2020 cele mai multe medii de peste 9 – în total 126 (din cei 187 de elevi înscrişi la examen). Este urmat îndeaproape de Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân cu 115 medii de peste 9 (din 232 de elevi înscrişi la examen). De la un alt liceu de top – Colegiul Naţional Alexandru Lahovari 96 de elevi (din cei 241 înscrişi la BAC) au obţinut medii peste 9.

Alte 73 de medii de peste 9 provin de la absolvenţii Colegiului Naţional Gib Mihăescu din Drăgăşani (dintr-un total de 231 de elevi), iar 53 de la Liceul Constantin Brâncoveanu din Horezu (322 elevi înscrişi la BAC 2020).  

În schimb, Vâlcea ca judeţ a fost tras în jos ca nivel de promovabilitate la BAC din cauza unor instituţii care au avut un procentaj extrem de scăzut: Liceul Tehnologic Oltchim Râmnicu Vâlcea cu un singur admis din cei 23 de elevi înscrişi - promovabilitate de 4,34%, cu menţiunea că acest liceu s-a desfiinţat între timp şi Liceul Tehnologic General Magheru din Râmnicu Vâlcea cu 8,82% (din cei 68 de elevi înscrişi, doar şase au trecut examenul).

La coada clasamentului se mai situează încă şase instituţii de învăţământ care nu au reuşit să treacă de pragul de 20% promovabilitate la examenul de Bacalaureat: Liceul Tehnologic Forestier, Liceul Tehnologic Henri Coandă, Liceul Tehnologic Ferdinand I, liceele teoretice de la Măciuca şi Grădiştea şi Liceul tehnologic Căpitan Nicolae Pleşoianu.

Vâlcea s-a mai situat şi în topul naţional al eliminărilor din examenul de BAC 2020, în urma unor fraude sau tentative de fraude: 14 în total, dintre care: cinci de la Liceul Preda Buzescu Berbeşti; câte două la Liceul Teoretic Măciuca, Liceul Tehnologic Ferdinand I, Liceul Tehnologic Henri Coandă   şi câte una de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Liceul de Artă Victor Giuleanu, Liceul Tehnologic „General Magheru”. 

Calendar Bac 2021

Sesiunea iunie – iulie

28 iunie Limba şi literatura română – proba scrisă

29 iunie Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 iunie Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

1 iulie Limba şi literatura maternă – proba scrisă

Afişarea rezultatelor la Bac 2021, sesiunea iunie - iulie

5 iulie Afişarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00

5 iulie Depunerea contestaţiilor între orele 12:00 – 18:00 

6 – 9 iulie Rezolvarea contestaţiilor

9 iulie Afişarea rezultatelor finale

Sesiunea august – septembrie

19 – 26 iulie Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

16 august Limba şi literatura română – proba scrisă

17 august Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

18 august Proba la alegere a profilului şi specializării – proba scrisă

19 august Limba şi literatura maternă – proba scrisă

Afişarea rezultatelor la Bac 2021, sesiunea august - septembrie

31 august Afişarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12:00

31 august Depunerea contestaţiilor între orele 12:00 – 18:00 

1- 3 septembrie Rezolvarea contestaţiilor

3 septembrie Afişarea rezultatelor finale

Vă mai recomandăm şi:

FOTO Reţeta succesului celui mai popular liceu vâlcean, cu jumătate dintre elevii de 10: „O şcoală prietenoasă pune accent pe binele tuturor”

Cum îşi explică reuşita elevii de 10 la Evaluarea Naţională. Reţetele succesului, surprinzător de diferite

  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite