Castru roman vechi de 2000 de ani, distrus pentru ca fiul primăriţei să-şi facă o casă. Conducerea primăriei a fost trimisă în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul şi fostul viceprimar ai unei comune din nordul judeţului Vâlcea au fost trimişi în judecată astăzi, 3 ianuarie, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau alţii.

Sonia Iliescu (PNL), primarul comunei Racoviţa, şi fostul viceprimar Ioan Fâşcă sunt acuzaţi de abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai este judecat şi Ioan Nicu, pentru că a distrus zidul de incintă într-un monument istoric de importanţă naţională ca să construiască un gard.

Vestigiu istoric vechi de două milenii demolat cu buldozerul

Faptele s-au petrecut în urmă cu mai bine de 7 ani, când Primăria a eliberat un certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie, într-o zonă protejată. Terenul cu pricina, deşi aparţine localnicilor, este zonă de patrimoniu naţional, cunoscută sub denumirea de situl PRAETORIUM II.

Edilii ar fi trebuit ca la eliberarea certificatului de urbanism să ceară şi avizul pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea, lucru care nu s-a întâmplat. Ulterior, au declarat că de fapt nu ştiau că se construieşte în incinta castrului roman.

Valea Oltului, plină de castre romane

Directorul Direcţiei de Cultură, Florin Epure, susţine însă că Primăria a fost înştiinţată în repetate rânduri, ca şi alte comune din Ţara Loviştei. De altfel, toată zona montană a Văii Oltului, din judeţul Vâlcea, este plină de castre romane.

Nici când s-a emis autorizaţia de construcţie nu s-a cerut avizul pentru certificatul de descărcare de sarcină arheologică al Ministerului Culturii şi Cultelor.

Procurorii vâlceni au stabilit că în acest fel s-a cauzat statului român o pagubă în cuantum de 87.000 lei, prin nevalorificarea monumentului istoric. S-a reţinut, de asemenea, şi „vătămarea intereselor legitime, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului”,

Practic casa a fost construită în „zona de protecţie a castrului roman, respectiv în zona sitului arheologic de la Racoviţa”. Beneficiarul, fiul primăriţei, este poliţist.

Timp de 8 ani, Primăria Racoviţa a refuzat să protejeze monumentele istorice

În acelaşi dosar, procurorii au mai constatat şi că, timp de opt ani, în perioada 2008 - 2016, primarul Sonia Iliescu „nu a asigurat protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul privat al comunei Racoviţa”. Mai exact, nu a dispus marcarea limitelor zonei de interes arheologic primar şi nu a informat localnicii despre bogăţia istorică ascunsă în pământurile comunei, dar nici despre „regimul special de protecţie a zonei”, deşi legea o obliga s-o facă.

Starea castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului, afectate

Astfel, s-a stablit că a fost cauzată statului şi UATC Racoviţa o pagubă de 95.900 lei, „prin nevalorificarea monumentelor istorice, precum şi vătămarea intereselor legitime ale statului român, prin afectarea stării de conservare a castrului roman şi a aşezării din epoca bronzului”.

A dărâmat zidul castrului ca să-şi construiască ilegal un gard

Cât despre Ioan Nicu, s-a reţinut că în cursul anului 2016 a construit un gard din plasă de sârmă şi stâlpi de lemn, pe un teren ce făcea parte din zona protejată a monumentului istoric Castrul Roman Praetorium II, fără să solicite vreun document. Practic nu a avut nici certificat de urbanism, nici autorizaţie de construcţie, nici aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Vâlcea,  şi, de asemenea nici certificatul de descărcare arheologică de la Ministerul Culturii.

Mai mult, a distrus o porţiune considerabilă a zidului de incintă a castrului roman Praetorium II, monument istoric de categoria A, de importanţă naţională, prejudiciul produs fiind de 6.900 lei.

Paguba statului - 95.900 lei

Atât Direcţa Judeţeană pentru Cultură Vâlcea, cât şi Ministerul Culturii şi Cultelor sunt parte civilă în acest dosar cu suma de 95.900 lei.

„Noi vom fi reprezentaţi în instanţă de un jurist de la Minister, pentru că nu avem unul propriu”, ne-a mai declarat directorul de la Cultură, Florin Epure de la care am aflat şi că, vestigiul afectat datează din secolele II – III după Hristos.

Deşi face parte din acelaşi patrimoniu cu celălalt castru roman din satul Copăceni – Racoviţa, cel în cauză nu a fost cercetat decât lapidar.

„Nu vrem să facă puşcărie, vrem doar să fie daţi exemplu”

„Ele se conservă mai bine dacă nu sunt dezvelite complet. Numai că lucrările care s-au făcut în situl Praetorium II sunt ireversibile. Nu avem cum să ştim peste ce au dat, ce s-a găsit. Vorbim despre o istorie veche, de un monument de 2000 de ani. Cine mai poate să facă descărcare arheologică acum? Şi n-ar fi fost mare lucru de făcut. Ar fi trebuit doar să cheme un arheolog, acesta să facă descărcarea şi să ceară certificatul de la Minister... Să vedem ce va mai fi şi în instanţă! Nu vrem ca doamna primar să facă puşcărie. Nu acesta este interesul nostru. Vrem doar să dăm un exemplu, să se înţeleagă odată pentru totdeauna că orice patrimoniu de siguranţă naţională trebuie protejat şi respectat”, a mai declarat Florin Epure.

Dosarul se află acum la Judecătoria Brezoi, cercetările fiind efectuate de Direcţia Generală Anticoruţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea şi IPJ Vâlcea – Serviciul de Investigaţii Criminale. Primăriţia din Racoviţa, Sonia Iliescu, este la al patrulea mandat.

Până la această oră, Sonia Iliescu nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite