Ce se întâmplă cu principalul furnizor de materie primă pentru platforma industrială din Vâlcea: soarta carierei de calcar Bistriţa-Costeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul furnizor pentru platforma industrială din Vâlcea, Cariera de calcar Bistriţa – Costeşti, aşteaptă o lege pentru a-şi putea continua activitatea. Din cauza a două hotărâri de guvern, aria Parcului Naţional Buila - Vânturariţa se suprapune perimetrului de exploatare al Carierei Bistriţa - Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, construită de comunişti chiar lângă vestita Mănăstire Arnota.

În 1960, odată cu amplasarea Uzinelor Sodice Govora, s-a deschis în Masivul Arnota, pe teritoriul comunei Costeşti din judeţul Vâlcea, Cariera Bistriţa, de unde se extrage şi se prepară calcarul folosit în industria chimică, pentru nevoi locale şi calcarul filer, calcarul sistificare, furajer, mozaic de calcar, calcar pentru mixturi asfaltice.

De mai bine de un deceniu se trag semnale de alarmă, întrucât materia primă extrasă este pe terminate, iar pentru continuarea activităţii este nevoie ca aria de exploatare să se mărească. Dar acest lucru nu se poate realiza decât cu o lege specială, un act normativ prin care o parte din aria Parcului Naţional Buila – Vânturariţa, vecin cu exploatarea, să treacă la carieră.  
 

Platforma industrială din Vâlcea va intra în colaps fără calcarul exploatat din Cariera de la Bistriţa-Costeşti. Cel mai mare beneficiar este Uzina Sodică Govora, către care se furnizează anual în jur de 800.000 de tone de materie primă. Oltchim, un al client, beneficiază de 120.000 de tone, anual. Lipsa calcarului ar determina diminuarea sau chiar întreruperea activităţii acestor companii.


La Cariera Bistriţa din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea, lucrează în acest moment aproximativ 200 de persoane care, în lipsa reglementării cadrului legislativ de funcţionare a exploatării, riscă să intre în şomaj. 

16 hectare cu specii unice de plante în Europa se vor pierde

Cel mai mic parc naţional din România trebuie să cedeze 29 de hectare - 13 hectare pentru drumuri şi 16 pentru exploatarea propriu-zisă - şi să primească în schimb 90 de hectare, de aceeaşi valoare, ca exploatarea să poată să continue. Hotărârea este deja aprobată de Consiliul Local Costeşti, pe raza căruia funcţionează cariera.

Numai că zonele protejate sunt reglementate prin norme europene. Iar reprezentanţii parcului atrag atenţia că se vor pierde 16 hectare de teren populat cu specii rare de plante, unele unice în Europa. 
 

De cealaltă parte, surse din carieră susţin că suprapunerea parcului cu exploatarea din Costeşti s-a făcut în urma unei greşeli, în momentul în care s-au întocmit hărţile pentru parc, în locul în care cariera de calcar ar trebui să continue.

Dosarele zac pe masa parlamentarilor

Directorul Exploatării Miniere Salvil Râmnicu Vâlcea, Traian Cionică, ne-a explicat cum stau de fapt lucrurile la Cariera Bistriţa: „Informaţii oficiale nu am nici eu. Sunt demarate o serie de demersuri. Începute cu foarte mulţi ani (peste 10 ani – n.r.) şi reluate de multe ori, de-a lungul timpului. Ştiu că lucrările sunt undeva într-o stare destul de avansată. N-aş putea să vă spun dacă au trecut de Camera Senatului sau de Parlament. Am avut o susţinere foarte puternică din partea fostului prefect Radu Renga şi din partea tuturor factorilor politici locali. A fost un demers concentrat şi concertat şi de către Societatea Naţională a Sării (în subordinea căreia se află Exploatarea Minieră de la Râmnicu Vâlcea şi implicit Cariera Bistriţa – n.r) şi de către reprezentanţii sucursalei, şi de către cei ai Sodei (Uzinele Sodice Govora – n.r.) şi de cei ai Oltchimului. 

Teoretic, cariera este în pericol să se închidă

Ne-au susţinut cauza în mod special în ceea ce priveşte Cariera Bistriţa: Prefectură, Consiliul Judeţean, oameni politici, senatori, deputaţi, cam toată lumea cu putere de decizie, ne-au susţinut cauza la nivel naţional. Nu ştiu unde s-au împotmolit, cu ultimele evenimente de sfârşit şi început de an, cu ce s-a întâmplat la nivel politic în România. Nu este chiar ultimul an în care putem funcţiona în lipsa acestei legi speciale, dar, ca orice rezervă, nici cea de calcar nu este inepuizabilă. Teoretic este cum spuneţi şi dvs. (dacă lucrurile nu funcţionează, cariera este în pericol să se închidă – n.r.). 

„Ne-am concentrat în perimetrul pe care îl avem, în a exploata tot ce se poate”

„Dar aici, ştiţi cum funcţionează? Rezerva este evaluată la o anumită cantitate, în funcţie de beneficiarii noştri ea scade mai rapid sau mai încet. Cu cât exploatezi mai mult, cu atât scade mai repede. Exploatând mai puţin, cantitatea ajunge pentru o perioadă mai mare de timp.  Noi facem eforturi. Ne-am concentrat în perimetrul pe care îl avem, în a exploata tot ce se poate în Cariera de la Bistriţa. Şi încă se mai poate.” 

„Dacă primesc aprobarea să exploatez în zonele superioare, nu pot să intru mâine, durează”

„Anul ăsta sau până la sfârşitul acestui an, sigur nu se va închide cariera, indiferent de cât vom furniza beneficiarilor noştri. Pe de altă parte, dacă primesc aprobarea să exploatez în zonele superioare, nu pot să intru mâine, nici peste două zile. Sunt nişte paşi, nişte proceduri care trebuie urmaţi/urmate, cu drumurile de acces, cu schimburi de terenuri între Romsilva, Episcopie, Mănăstirea Arnota şi alţi proprietari. Mai este o succesiune de alte aprobări, avize de la Mediu, de la toate instituţiile statului, de a exploata acolo. Un program de exploatare care trebuie avizat de forurile superioare ale societăţii, Agenţia Naţională de Resurse Minerale, înaintat către ministere şi tot aşa.” 

Licenţe aproape expirate, s-au parcurs deja paşii premergători în a obţine prelungirea lor

„Este vorba despre a parcurge nişte etape după apariţia acestei legi. Înseamnă maşini, înseamnă utilaje, înseamnă oameni, sunt foarte mulţi factori care contribuie. Trebuie montate instalaţiile de transport al calcarului, de la punctul de extracţie la zona de prelucrare... O asemenea lucrare necesită timp. Cu cât ne mişcăm mai repede... de fapt noi ne mişcăm. Ideea este că nu avem cum să închidem cariera anul ăsta. Deşi, licenţele la sfârşitul acestui an sunt aproape expirate, s-au parcurs deja paşii premergători în a obţine prelungirea licenţelor de exploatare pentru tot ceea ce înseamnă zăcăminte ale societăţii şi dacă ar fi să închidem n-am mai face aceste eforturi.” 

„La factorul politic este decizia în a scoate o lege favorabilă unui judeţ întreg”

„Noi suntem pregătiţi, factorul politic este cel care va decide continuarea pe termen mediu sau lung a carierei, a platformei chimice de la Râmnicu Vâlcea. Pentru că noi suntem furnizorii şi către Uzinele Sodice şi către Oltchim, care nu sunt două buticuri, sunt doi coloşi din cei care au mai rămas la nivel naţional, funcţionează foarte bine, şi datorită lor şi noi funcţionăm foarte bine. Acum depinde de ce se vrea la nivel naţional. La factorul politic este toată decizia în momentul de faţă în a scoate o lege favorabilă până la urmă unui judeţ întreg”, a explicat directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, Traian Cionică.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite