Ce a păţit un român venit dintr-o zonă roşie din străinătate, care s-a dat drept şofer de TIR ca să nu intre în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vama nădlac covid19 coronavirus pandemie FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu
vama nădlac covid19 coronavirus pandemie FOTO Inquam Photos / Virgil Simonescu

Un bărbat dintr-un sat vâlcean a minţit vameşii la intrarea în ţară atât despre locul din care venea cât şi despre meseria pe care o presta.

Incidentul s-a petrecut pe data de 29 martie, când persoana în cauză a intrat în ţară prin Vama Nădlac. Le-a spus vameşilor că ar fi şofer de TIR, că s-a protejat oricum în tot acest timp de la declanşarea pandemiei de coronavirus şi că nu provine dintr-o zonă cu probleme, dar a renunţat la meserie ca să nu se pună în pericol.

În realitate însă, cum avea să se descopere ulterior, P.R.D. din Mitrofani - Suteşti, judeţul Vâlcea, nu era nici transportator şi venea chiar dintr-una din zonele roşii dintr-o regiune de la graniţa Germania - Franţa. 

„A declarat autorităţilor vamale aspecte necorespunzătoare adevărului, cu scopul de a i se permite accesul în ţară fără a mai fi supus măsurilor de prevenţie în contextul COVID – 19”, au constatat autorităţile. 

Motiv pentru care în data de 1 aprilie i s-a deschis dosar penal pentru „fals în declaraţii”. Dosarul se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Drăgăşani. Ancheta a început în urma sesizării din oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Suteşti, care se vor ocupa în continuare de cercetări. 

În contextul pandemiei de coronavirus, autorităţile au înăsprit pedepsele pentru nerespectarea măsurilor impuse şi răspândirea virusului COVID 19.

Astfel, pentru fals în declaraţii cu privire la epidemia de coronavirus - „pentru a ascunde existența unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă” - este prevăzută pedeapsa cu închisoare care poate ajunge până la 5 ani.

La intrarea pe teritoriul României, toţi cetăţenii sunt nevoiţi să dea declaraţii pe propria răspundere cu privire la zonele din care provin sau pe care le-au tranzitat, dacă au intrat în contact cu persoane contaminate sau dacă ei înşişi au avut simptome de coronavirus.

În plus, în Codul Penal a fost introdusă şi o nouă infracţiune: omisiunea de date în cadrul anchetei epidemiologice - şi aceasta este pedepsită tot cu închisoarea, până la 3 ani. Omisiunea de date se referă la cazul în care persoanele suspecte de coronavirus nu dau informaţii complete privitor la cei cu care au intrat în contact, încercând să protejeze astfel alte persoane. 

În cazul de faţă, anchetatorii au mers pe infracţiunea de „fals în declaraţii”. Dar cercetarea va continua şi în funcţie de cum va evolua starea de sănătate a persoanei anchetate, cât timp se va afla în carantină. Pentru că, dacă între timp, va manifesta semne ale bolii infectocontagioase, pedeapsa va urca până la 7 ani. 

În judeţul Vâlcea, la finele lunii martie 296 de persoane erau în carantină şi alte 1560 în autoizolare la domiciliu. Neoficial, numărul persoanelor infectate cu coronavirus ajunsese la 6.

Ultimele dosare penale s-au întocmit pentru o mamă şi fiica ei, angajate ale Serviciului de Ambulanţă Drăgăşani care au omis să anunţe la serviciu că locuiesc în aceeaşi casă cu fiul, respectiv fratele care se întorsese dintr-o zonă roşie din Anglia. Tot cu un dosar penal s-a ales şi un pacient care a ajuns la Camera de Gardă a Spitalului Horezu, unde a omis să amintească faptul că se afla în izolare, după ce se întorsese din Norvegia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite