Ce s-a întâmplat cu sinistraţii din Vâlcea, după şapte luni de la alunecările de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halda de steril de la Alunu - Vâlcea se poate reactiva în orice moment Foto Arhiva Adevarul
Halda de steril de la Alunu - Vâlcea se poate reactiva în orice moment Foto Arhiva Adevarul

Persoanele calamitate de alunecările de teren din Alunu – Vâlcea nu au bani pentru sărbătorile de iarnă. Evacuaţi din case în urmă cu 7 luni, sinistraţii n-au primit încă despăgubiri.

În primăvară, în luna mai, 27 de oameni din localitatea vâlceană Alunu au rămas fără locuinţe, după ce o haldă de steril a luat-o la vale şi le-a distrus gospodăriile.

Opt case au fost demolate atunci. Oamenii au fost de acord să fie dărâmate, ca să fie stabilizată alunecarea ce punea în pericol şi alte gospodării.
 

Acum, pe lângă frig, au mai apărut şi alte probleme, printre care pericolul inundaţiilor cauzate de precipitaţii. Au existat, în această iarnă, dese momente când apele au format cascade în curţile oamenilor, fenomen ce contribuie la eroziunea puternică a pământului. În atare condiţii, au început să se teamă şi vecinii celor care au rămas pe drumuri.
 

Oamenii au început să sune disperaţi la Primărie, la presă, în speranţa că cineva le va auzi strigătul de ajutor. La nivelul administraţiei locale s-a constituit o comisie care a constatat că îngrijorările localnicilor au temei. 

O nouă reactivare la 1 km distanţă

Halda de steril s-a reactivat la 1 km distanţă de punctul Gropile, unde a fost alunecarea iniţială. „În zona unde s-au efectuat lucrări de nivelare, s-au format acumulări de ape, în părţile limitrofe, la confluenţă cu versanţi naturali. În partea superioară a alunecării, neamenajată în prezent, sunt acumulări de apă, atât în corpul haldei, cât şi în părţile limitrofe (...) observându-se modificări ale configuraţiei iniţiale a terenului. ”, este concluzia la care a ajuns comisia, zilele trecute. 

În stare de alertă pentru încă 90 de zile

Consiliul Local din Alunu a aprobat în urmă cu o săptămână prelungirea stării de alertă cu încă 90 de zile, pentru a realiza toate măsurile care se impun, lucrările realizate până acum în albia Olteţului fiind în scop preventiv: şanţuri de preluare şi dirijare a apelor pluviale către râu.
 

„Este imperios necesar să identificăm o soluţie cu privire la alocarea despăgubirilor pentru cetăţenii evacuaţi”, recunoaşte disperat primarul Cristian Birăruţi care, printr-o adresă către Prefectură, atrage atenţia şi asupra pericolului reactivării haldei de steril dacă „nu identificăm o soluţie de drenare a apelor pluviale şi a apelor acumulate în interiorul haldei de steril”. 

image

Sărbători de iarnă petrecute în containere metalice

Între timp, sinistraţii îşi vor „petrece” sărbătorile acolo unde locuiesc de atâtea luni - la rude, alţii îngheaţă în continuare în containere despre care şi autorităţile recunosc neputincioase că sunt improprii sau în centrul social al Primăriei. Din cele opt familii, două dârdâie în module. Una dintre ele s-a apucat deja să-şi construiască o altă casă. Dacă ar fi primit ajutorul cuvenit, probabil că acum ar fi întâmpinat sărbătorile cum se cuvine. 

15 tone de cărbune primite cu titlu de donaţie, la solicitarea primăriei

Nici una din cele opt familii nu a primit despăgubirile legale după ce şi-au pierdut casele, ca urmare a alunecării haldei de steril, deşi s-au făcut nenumărate diligenţe la toate instituţiile statului, începând cu cele locale până la cele centrale. „Oamenilor li s-au 7.000 de lei, atunci, la început şi apoi nimic. Dar vă daţi seama, cât au putut să le ajungă?” se întreagă retoric şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVU), d-şoara Alexandra Militaru.
 

Cât despre Cariera Alunu singurul gest pe care l-a făcut pentru sinistraţi în tot acest timp a fost de a acorda cu titlu de donaţie 15 tone de cărbune pentru fiecare familie, la solicitarea primăriei. 

Ministerul îi îndeamnă pe sinistraţi să dea în judecată... necunoscutul

„În fiecare lună facem adrese şi trimitem. S-au trimis evaluări la prefectură, prefectura la Ministerul Dezvoltării, aceştia la Ministerul Muncii, de aici la guvern şi tot aşa. N-am primit nici un răspuns serios până acum”, povesteşte şefa SVU despre pasarea resposabilităţii „dintr-o curte în alta”. „Ni se răspunde că persoanele ar trebui să acţioneze în instanţă vinovaţii, pentru a-şi recupera pagubele. Dar pe cine, dacă aceştia încă nu se cunosc?”. Dosarul privind alunecările de teren de la Alunu se afă încă la Parchet pentru cercetări. Până acum nimeni n-a fost găsit vinovat.

   

image

În loc de case, pachete cu alimente pentru sărbători  

„Oamenii sunt supăraţi pe guvern”, mai spune Alexandra Militaru. „Sărbătorile? Ce sărbători? Pentru noi nu mai sunt! Am intrat în depresie!”, susţine unul dintre sinistraţi. Iar ceilalţi gândesc la fel: „Cum am putea să ne bucurăm de sărbători? Acestea sunt sărbătorile pentru noi toţi, pentru toate cele opt familii care am fost acoperite de pământ!”.

Guvernul însă a rămas surd la durerea şi rugăminţile lor. Crăciunul şi Revelionul îi vor găsi pe sinistraţii din Alunu tot fără un acoperiş al lor, deasupra capului, fără un răspuns privind viitorul, fără vreun vinovat pe care să poată să-l tragă la răspundere. Doar nişte pachete cu alimente de la primărie şi prefectură nu pot să le alunge gândurile negre.

Despăgubirile de 3 milioane de lei, încă aşteptate

Oficialii ridică din umeri şi susţin că nu au capacitatea de a-i ajuta. Răspunsuri tehnice şi nici o rezolvare - asta a primit Prefectura Vâlcea în tot acest timp.  „Nu suntem ordonatori de credite şi nu avem fondurile respective. Dacă am fi avut bani, le-am fi dat noi direct”, declară prefectul de Vâlcea, Florian Marin. Despăgubirile pentru sinistraţi se ridică la aproximativ 3 milioane de lei.

„Sunt hotărâţi să picheteze Guvernul după sărbători”

Sătui de promisiuni, de drumurile făcute la autorităţi pentru a afla o rezolvare la necazul lor, oamenii susţin că se gândesc serios să iniţieze un proiect de hotărâre de Guvern. „Singura soluţie e să mergem în audienţă la Guvern”, au concluzionat sinistraţii la ultima întâlnire de la Prefectură. 

Ideea încă persistă: „Sunt hotărâţi să picheteze Guvernul după sărbători”, ne confirmă şi şefa SVU. Până la urmă nu mai au nimic de pierdut. „Au pierdut totul, chiar totul. Până şi bunurile pe care le salvaseră, pentru că nu au avut unde să le depoziteze corespunzător s-au degradat”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite