Chinezii alungaţi din Slatina de un patron de hotel, în carantină într-o unitate similară din Vâlcea. Ce se întâmplă cu ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase chinezi veniţi cu avionul în România în 25 februarie şi aflaţi în carantină într-un hotel din Slatina, judeţul Olt, sunt acum în izolare într-o unitate hotelieră din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, după ce patronul hotelului din Olt a refuzat că le prelungească perioada de cazare.

Cetăţenii chinezi au venit în România pe data de 25 februarie, pentru a lucra într-o fabrică din Drăgăşani - Vâlcea. Ei au aterizat cu avionul în Otopeni, şi-au găsit cazare în Slatina - Olt, un municipiu aflat la 33 de kilometri de Drăgăşani, cu o ofertă mai bogată în domeniul hotelier, iar în aceeaşi zi au mers şi la Drăgăşani pentru a lua legătura cu angajatorul.

Abia pe 26 februarie, autorităţile din Olt au fost înştiinţate despre prezenţa chinezilor în Slatina, iar joi, 27 februarie, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt a instituit măsura auto-izolării acestora în hotelul în care se cazaseră. Între timp însă, aceştia au mers la noul serviciu din Drăgăşani.

Vineri seara, 28 februarie, în jurul orei 17.20, când medicii DSP Olt au mers să-i monitorizeze la hotel, nu i-au mai găsit. Neştiind ce s-a întâmplat, iniţial s-a crezut că au fugit, motiv pentru care au fost alertate toate instituţiile abilitate. 

Ulterior, s-a luat legătura cu angajatorul din Drăgăşani - Vâlcea, care a declarat că le-a asigurat cetăţenilor chinezi un transport privat şi că aceştia s-au cazat la un hotel din oraş. În jurul orei 18.30, Poliţia Vâlcea a aflat despre situaţia celor şase chinezi şi tot atunci au fost înştiinţaţi şi reprezentanţii DSP Vâlcea, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cât vor sta chinezii în carantină

Potrivit autorităţilor vâlcene, cetăţenii din China nu prezintă niciun simptom, fiind izolaţi într-un hotel din Drăgăşani, unde vor sta fie până la finalul perioadei de carantinare, fie până când se vor primi documente legate de starea lor de sănătate, din ţara natală.

„Persoanele de origine chineză sunt asimptomatice. Acum sunt în monitorizarea personalului DSP Vâlcea. Sunt izolate la o unitate turistică din oraşul Drăgăşani. Nu lucrează. Până vom primi documente care să ateste dacă au fost în carantină în ţara lor înainte să vină în România, vor rămâne izolaţi. Dacă nu vom primi acele documente vor rămâne oricum în izolare timp de 14 zile. Este vorba despre două săptămâni cu tot cu perioada în care au stat în auto-izolare la Slatina. Dar, dacă vom primi înainte documente din ţara lor care să ateste că au fost în carantină acolo, vor ieşi din izolare. Vorbim de documente care trebuie traduse legal, deci oricum va dura ceva. Subliniez, dacă nu primim acele documente, vor rămâne în izolare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Vâlcea, dr. Amelia Piţiga.

Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României a confirmat într-un comunicat de presă că cei şase chinezi nu au manifestat simptome. 

Motivul pentru care au fost izolaţi la hotel

Au existat câteva informaţii confuze care au circulat de la bun început legat de cei şase chinezi. Spre exemplu, în timp ce autorităţile din Olt au stabilit iniţial că vin dintr-o zonă cu risc de îmbolnăvire, purtătorul de cuvânt al DSP Vâlcea ne-a precizat: „Nu provin din acele zone din China, din oraşele respective cu epidemii de coronavirus şi sunt asimptomatici, nu au absolut nicio simptomatologie”,. Acest lucru a fost confirmat şi de către Grupul de Comunicare Strategică.

Acesta este şi motivul, mai spune dr. Amelia Piţiga, pentru care au rămas izolaţi în hotel, în loc să fie duşi în Centrul de carantină din Drăgăşani, identificat special numai pentru persoanele suspecte de coronavirus care vin din străinătate, din zone unde există epidemii.  

De ce au fost obligaţi să părăsească hotelul din Slatina

O altă informaţie a fost legată de aşa - zisa lor fugă. Practic, chinezii nu au fugit, au fost obligaţi să părăsească hotelul, fapt confirmat atât de către autorităţile din Olt, cât şi de către cele din Vâlcea. Hotelierul a refuzat să le mai asigure hrana şi să-i mai găzduiască, aşa că aceştia au luat legătura cu angajatorul, care le-a propus să se mute în Drăgăşani, şi le-a asigurat transportul.

S-au ales cu dosar penal, în timp ce hotelierul pare să fi scăpat

Teoretic, chinezii ar fi trebuit, înainte de a lua decizia de a se muta la Drăgăşani, lângă locul de muncă, să-i anunţe pe reprezentanţii instituţiilor abilitate din Olt, şi nu angajatorul, motiv pentru care s-a început o anchetă şi s-a deschis dosar penal pe numele lor pentru zădărnicirea combaterii bolilor, infracţiune prevăzută de articolul 352 din Codul Penal. 

Deşi prefectul de Olt, Florin Homorean, a recunoscut că nu doar chinezii au încălcat măsurile impuse de autorităţi, rămâne de văzut dacă hotelierul se va alege şi el cu dosar penal. La nivelul judeţului Vâlcea nu se fac cercetări pe această temă, potrivit reprezentanţilor IPJ Vâlcea.

Potrivit art. 352 din Codul Penal, atât „nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, cât şi „dacă fapta este săvârşită din culpă” se pedepsesc fie cu închisoare, care poate ajunge până la 2 ani, fie cu amendă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite