Cine este poliţistul care i-a trimis după gratii pe bătăuşii din Băbeni şi pe bărbatul care a jefuit mai mulţi elevi în plină stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subinspectorul Mircea Popa are 28 de ani şi lucrează în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vâlcea. Deşi este angajat de numai patru ani în Poliţie,  acesta a reuşit să trimită după gratii mai mulţi infractori. Printre ultimele cazuri rezolvate este cel al elevilor jefuiţi în plină stradă de un tânăr din Păuşeşti Măglaşi.

S-a născut în judeţul Argeş, dar şi-a început cariera de poliţist în Teleorman, iar apoi a fost transferat la secţia din oraşul Băbeni. Îşi aminteşte şi acum de o încăierare ca-n Vestul Sălbatic, când mai mulţi localnici au fost bătuţi crunt într-un bar. Bătăuşii, trei tineri care făceau legea în Băbeni de ani buni, au fost arestaţi în cele din urmă. „Trioul” a fost trimis în spatele gratiilor deşi victimele au refuzat să colaboreze cu anchetatorii şi să depună plângere la Poliţie. 

„Am lucrat doi ani la Băbeni, un volum de muncă mare, cazuri de toate genurile, dar a fost o etapă foarte importantă, acolo am învăţat meserie. Am avut un caz ce mi-a dat încredere că pot mai mult. A fost o încăierare într-un bar, trei persoane i-au lovit pe consumatori şi au distrus mobilierul barului dar, de frică,  nimeni nu a depus o plângere pentru lovire. Am mers pe ultraj contra bunelor moravuri, faptul că s-a creat o temere în rândul consumatorilor, că au fost provocate distrugeri. Până la urmă, am reuşit probarea faptei şi arestarea celor care au provocat scandalul. Ulterior, cei trei au fost condamnaţi”, spune subinspectorul Mircea Popa.

După acest episod, poliţistul a ajuns să lucreze în cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale. Printre ultimele cazuri instrumentate se numără cel al hoţului de 19 ani din Păuşeşti Măglaşi, care  a jefuit patru elevi,  în plină stradă.  Hoţul şi-a urmărit îndelung victimele, le-a ameninţat şi deposedat apoi de telefoanele mobile. 

„ În urmă cu câteva săptămâni, o tânără a depus o plângere că a fost deposedată de un telefon mobil. A fost acostată de un necunoascut care i-a acoperit gura şi, sub ameninţare, i-a luat telefonul. A doua plângere a venit tot din partea unei tinere de 16 ani, apoi am primit alte două plângeri, doi băieţi sub 14 ani au fost deposedaţi de telefoane pe străzile din centrul oraşului. S-a muncit o lună la acest caz, dar am reuşit să-l identificăm pe hoţ, am făcut şi o percheziţiela locuinţa hoţului”, povesteşte poliţistul vâlcean.

Infractorul a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, la sfârşitul lunii ianuarie. Anchetatorii au stabilit că tânărul a cauzat un prejudiciu de 6 000 de lei. 

Dosare multe, ore suplimentare

Prin prisma faptului că se ocupă de audierea infractorilor, Mircea Popa este destul de expus şi, de multe ori, se întâlneşte pe stradă cu cei pe care i-a anchetat. Neoficial, tânărul recunoaşte că un bărbat pe care l-a anchetat i-a transmis să „o lase mai uşor”, că ar putea păţi ceva. Oficial, viaţa de poliţist e grea, dar frumoasă.

„Au fost şi situaţii limite, de-a lungul timpului am avut tot felul de cazuri şi m-am gândit şi la riscul la care suntem expuşi noi, poliţiştii.  Nu mi-a fost pusă viaţa în pericol, dar vă daţi seamă că ştiu ce riscăm. În acest moment avem în lucru câteva zeci de dosare, un volum destul de mare. E o muncă în echipă, facem faţă cu greu, dar ne descrucăm. Mai rămânem şi peste program, nu zilnic, dar rămânem. Sunt aspecte care nu se rezolvă doar în timpul programului. Dacă ai început o activitate şi o întrerupi, a doua zi e greu să mai rezolvi unele aspecte”, spune subinspectorul Mircea Popa.

Pentru cei care vor să lucreze în Poliţie, subinspectorul Mircea Popa are două sfaturi: să nu facă compromisuri şi să fie încrezători.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite