Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Cine sunt vedetele care au obţinut o distincţie bisericească, printre care şi o fostă Miss România

2
11 Jul 2018 21:50:58
Autor: Daciana Mitrache
Daniela Nane şi Corina Chiriac, recompensate cu Crucea Râmnicului, Foto: Facebook
Daniela Nane şi Corina Chiriac, recompensate cu Crucea Râmnicului, Foto: Facebook

O serie de vedete din România, din lumea muzicii şi a teatrului, scriitori, personalităţi din administraţia locală şi naţională, dar şi afacerişti au primit o înaltă distincţie bisericească din partea unei Arhiepiscopii din România. Ordinul a fost creat special cu ocazia împlinirii a patru ani de la instalarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Varsanufie ca arhiepiscop al Râmnicului.

Nume sonore de pe scena muzicii, teatrului şi filmului românesc s-au aflat pe lista personalităţilor recompensate cu o distincţie bisericească, alături de oameni de afaceri şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi naţionale, unele nume fiind mai mult sau mai puţin controversate, prin problemele pe care le-au avut sau le au cu legea.
 
Deşi distincţia a fost făcută publică pe 8 iunie, când s-au împlinit 4 ani „de păstorire râmniceană a ierarhului Dr. Varsanufie”, zilele trecute Daniela Nane şi Corina Chiriac, două dintre personalităţile recompensate, au recunoscut public acest lucru pe conturile lor de socializare. 

Din postări reiese că abia au primit distincţiile: „Cu Daniela Nane la acelaşi eveniment. La gât port Crucea tocmai primită”, mărturiseşte cântăreaţa Corina Chiriac. Daniela Nane spune şi ea: „Cu ocazia împlinirii a 4 ani de la întronizarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Varsanufie în scaunul Episcopal de la Râmnicu Vâlcea, m-am bucurat să fac parte dintre invitaţii care au primit Crucea Râmnicului”. 
 
Până la publicarea acestui material nu am reuşit să obţinem şi un punct de vedere oficial din partea Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru a afla care au fost criteriile îndeplinite de către cei recompensaţi, iar dintr-un comunicat de pe site-ul Eparhiei vâlcene nu reiese decât că: „Pentru susţinerea activităţilor duhovniceşti-culturale, administrative şi social-filantropice desfăşurate în cei patru ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oferit distincţia Crucea Râmnicului domnilor Dinu Săraru, Florian Marin, Prefectul Judeţului Vâlcea, Constantin Rădulescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea, doamnei Andra Bică, Inspector Şcolar General al ISJ Vâlcea, precum şi altor personalităţi ale Eparhiei Râmnicului pentru activitatea bogată, rodnică şi folositoare Bisericii şi societăţii”.
 
Scriitorul Dinu Săraru oferă mai multe detalii despre semnificaţia ordinului bisericesc şi care au fost condiţiile care s-au avut în vedere la oferirea sa unor personalităţi, într-un material care a fost postat la categoria Spiritualitate în „Adevărul”, luna trecută.  
 
„Semnificaţia nobiliară a Crucii Râmnicului este încărcată de o istorie rezonantă pentru dezvoltarea salbei de mănăstiri vâlcene, aproape toate legate de acte ctitoriceşti voievodale, care astăzi se constituie într-o vatră de creştinătate cu nu mai puţin de 43 mănăstiri, în afară de schituri şi aşezări schimnice”, explică în „Adevărul” scriitorul Dinu Săraru.
 
„Crucea Râmnicului este menită să recunoască uneori chiar jertfa precum şi devotamentul şi hărnicia unor căuzaşi ai credinţei creştine ortodoxe din Vâlcea şi din afara Vâlcii, care nu şi-au precupeţit osteneala, contribuind la sporirea şi consacrarea tradiţiei ctitoriceşti, monastice şi cărturăreşti atât de diverse a unui climat şi depozit de spiritualitate venind să susţină identitatea Râmnicului în ipostaza de Noul Severin şi apoi Arhiepiscopal Râmnicean. (...) Închei cu încrederea că această nobilă distincţie, Crucea Râmnicului, îşi va afla un loc meritat prestigios şi meritoriu în recunoaşterea unor opere şi personalităţi semnificative pentru cultura şi ortodoxia românească”, mai spune în încheierea materialului său scriitorul Dinu Săraru.
 
Alături de Dinu Săraru, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, ministrul Culturii George Ivaşcu, o serie de afacerişti din Vâlcea, precum: Anişoara şi Ion Antonescu, Maria şi Ion Tudor, Nicolae Sofianu, Irina şi Radu Dobrescu, Irina Crăciunescu, Dan Mutu, Lucian Zmaranda, Iuliana Mateescu pe lista celor care au primit Crucea Râmnicului se află şi vedete precum: Corina Chiriac, Ozana Barabancea, Oana Sârbu, Chris Simion şi Daniela Nane.
 
Legătura lui Nane cu biserica vâlceană s-a sudat în urmă cu doi ani când s-a căsătorit departe de ochii curioşilor la biserica Episcopiei Râmnicului, cu fostul ministru Adrian Cioroianu. Actriţa a câştigat la doar 19 ani titlul de “Miss România”  în cadrul primului concurs de după  Revoluţia din 1989. Ulterior, în 1991, a participat şi la concursul Miss Universe din Las Vegas. În loc să lucreze ca model la Tokyo sau Milano, a urmat cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. A debutat în teatru cu „Patul lui Procust” sub regia Cătălinei Buzoianu şi în film cu „Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Mircea
11.07.2018, 22:43:58

# Popicu' sef multumeste cu o tinichea celor pe care i-a muls de bani si le atrage atentia ca mai are nevoie . Prefectu' , Presedintele CJ , Primaru' , Ministru Culturii , toti au cotizat in contul trintorilor . Desigur nu din portofelul lor . Restul premiantilor se ocupa de reclama mascata in slujba BOR .

+3 (3 voturi)
Alexandru Preda
12.07.2018, 04:03:52

Am trăit sa o aud și pe asta.. Corina Chiriac și viata bisericeasca :)

+3 (3 voturi)
Modifică Setările