Clinica balneară din Călimăneşti, cumpărată de stat cu 1,1 milioane de euro FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto Adevărul
Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto Adevărul

Un imobil construit la începutul secolului XX, sub denumirea de Hotelul Jantea 1, apoi cunoscut drept Vila Oltul, în care funcţionează de aproape 50 de ani Clinica de Balneofizioterapie din staţiunea Călimăneşti, a fost cumpărat de stat, prin Consiliul Judeţean Vâlcea, cu 1,1 milioane de euro.

Decizia de achiziţionare a acestei clădiri istorice a fost votată în unanimitate de către consilierii judeţeni vâlceni în ultima şedinţă, din 31 august, după negocieri care durează de mai bine de un deceniu. 

Componentă a Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea, Secţia exterioară de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, de pe malul Oltului, este faimoasă în întreaga ţară pentru rezultatele excepţionale obţinute de-a lungul timpului în tratarea afecţiunilor reumatismale, articulare şi digestive, în principal. 

Anual, aici îşi caută alinarea 3.000 de pacienţi, în pofida condiţiilor destul de modeste oferite de clădirea veche şi deteriorată, compensate însă de procedurile oferite şi experienţa personalului medical. 

Consiliul Judeţean Vâlcea intenţionează să o reabiliteze atât cu fonduri proprii, cât şi guvernamentale şi europene şi să îi menţină în continuare destinaţia de unitate medicală, printre ultimele din ţară care oferă recuperare gratuită.

Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto Adevărul

Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto Adevărul

Unitatea medicală cu servicii gratuite

Înfiinţată în anii ´70 de către regretatul prof. univ. dr. Stelian Dumitrescu, Clinica de Recuperare avea la vremea respectivă statutul de secţie externă a Institutului de Balneologie-Fizioterapie Bucureşti. Scopul său era de a asigura asistenţă medicală de specialitate pentru o serie întreagă de afecţiuni, dar şi pentru activitatea de cercetare ştiinţifică, avându-se în vedere izvoarele minerale sulfuroase din staţiunea balneară Călimăneşti. 

În 2000, când Institutul s-a desfiinţat, fosta clinică a devenit secţie externă a Spitalului Judeţean Vâlcea, cu o capacitate de 90 de paturi, laborator propriu, peste 50 de salariaţi din care şase medici.

Cel puţin de când a fost preluată de spital, nu s-a mai investit nimic în clădire, ci doar în aparatură, în ultimii ani. A fost retrocedată în 2003, deşi procesul s-a finalizat abia în 2008 odată cu obţinerea unei hotărâri definitive şi irevocabile de către moştenitorii fostului proprietar. Dar, din cauza uzurii morale şi fizice a imobilului, aproape săptămânal angajaţii erau nevoiţi să facă reparaţii. 

Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto colaj Indiscret în Oltenia

Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto colaj Indiscret în Oltenia 

Este singura secţie externă a Spitalului judeţean şi probabil singura clinică din ţară pe partea de afecţiuni cronice tratate, unde bolnavii primesc totul gratuit timp de 12 zile: masă, cazare şi tratament, precum şi cura de ape minerale de care beneficiază cu efecte miraculoase pentru vindecarea bolnavilor, mai ales cei cu afecţiuni renale şi digestive.

Clinica are în permanenţă, în ciuda condiţiilor de cazare oferite, un grad de ocupare al paturilor de 100%, iar programările se fac de pe un an pe altul. Pacienţii primesc proceduri de fizioterapie, investigaţii de laborator, examen EKG, injecţii cu apă pentru alergii, cură internă cu apă sulfuroasă pentru afecţiuni renale, digestive şi diabet, kinetoterapie individuală şi la sală, toate serviciile fiind decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate.

Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto Gazeta Vâlceană

Clinica de Recuperare Medicală Călimăneşti - Vâlcea Foto Gazeta Vâlceană

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cine este „Ioghi”, românul pentru care FBI a oferit o recompensă de 750.000 de dolari

Hotelul unic în ţară în care se face tratament balnear pentru sechele post-pandemice: „Recuperare 100%“ VIDEO

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite