Râmnicu Vâlcea

articolul anterior articolul urmator

Costul unei vieţi. Ce despăgubiri primesc victimele exploziei de la fabrica de armament din Vâlcea

5
4 Dec 2021 15:56:24
Autor: Daciana Mitrache
Uzina Mecanică Băbeni - Vâlcea; Foto colaj enorgotech ro
Uzina Mecanică Băbeni - Vâlcea; Foto colaj enorgotech ro

Guvernul a aprobat, în şedinţa de la sfârşitul acestei săptămâni, o hotărâre prin care se oferă ajutoare de urgenţă victimelor exploziei de la Uzina Mecanică Băbeni din Vâlcea.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a anunţat ce ajutor financiar vor primi toate persoanele care au suferit în urma accidentului de muncă, colectiv, produs la fabrica de armament din Vâlcea
 
Potrivit unei hotărâri de Guvern, familiile celor decedaţi în urma exploziei urmează să primească sub forma ajutorului de urgenţă câte 10.000 de lei. Fiecare rănit va primi câte 8.000 de lei, iar fiecare persoană în şoc traumatic câte 5.000 de lei. Sumele aprobate sunt mai mari decât cele propuse iniţial. 
 
În data de 18 noiembrie, la Uzina Mecanică Băbeni din judeţul Vâlcea s-a produs o explozie, în jurul orei 15:45, în urma căreia au murit patru persoane, alte trei au fost grav rănite, iar o a patra a suferit un atac de panică. Acestea au fost informaţiile oficiale, pentru că între timp, a mai apărut o victimă - care a suferit de asemenea un şoc traumatic în urma exploziei, despre care autorităţile nu au pomenit însă nimic până acum.
 
Accidentul a avut loc în Secţia Pirotehnică, în timpul unei activităţi de „delaborare mine antipersonal săritoare”, mai exact în timpul instructajului privind modul de dezamorsare a acestora. În încăpere se aflau patru persoane, deşi, potrivit procedurilor n-ar fi trebuit să fie decât una singură, după cum au menţionat autorităţile ulterior. Alţi angajaţi erau în apropiere.
 

Cine sunt victimele


S-au făcut publice şi numele victimelor: Ion Papoi, şeful de echipă, în vârstă de 62 de ani, Ionel Negru şi Petre Nicula, ambii confecţioneri produse pirotehnice în vârstă de 54 de ani şi Adriana Trăistaru, de 52 ani, tot confecţioner produse pirotehnice, care avea un copil minor. 
 
Elena Radu, de 52 de ani, Maria Nicolae de 54 de ani şi Alina Maria Pătraşcu, de 42 de ani, toate având aceeaşi meserie - de confecţioner produse pirotehnice sunt cele trei femei care au suferit leziuni grave. Ultima dintre ele are doi copii minori. Nu s-au oferit detalii despre cele două persoane aflate în şoc traumatic. Două dintre supravieţuitoare au fost internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, iar a treia la un spital din Bucureşti, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale oftalmologice, din cauza schijelor care i-au pătruns în ochi.
 
Cu toţii aveau contracte individuale de muncă la Uzina Mecanică Băbeni. 
 
Ajutorul de urgenţă se acordă soţului/soţiei, rudelor directe de gradul 1 sau 2, ori în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul decesului. Pentru persoanele care se ocupă de îngrijirea persoanei rănite, este acceptată şi o declaraţie pe propria răspundere şi documentul care atestă relaţia de rudenie.
 

Cinci decese în ultimii trei ani

 
În urmă cu doi ani, în aceeaşi fabrică de armament şi-a mai pierdut viaţa un angajat în urma exploziei unui proiectil. Avea doar 22 de ani şi era tot confecţioner pirotehnist. Ancheta penală în acest caz încă nu este finalizată, în schimb ITM Vâlcea a concluzionat că vina aparţine tânărului pentru că nu ar fi respectat procedurile de lucru. Părinţii băiatului au acţionat instituţia în instanţă, dar procesul a fost blocat până la soluţionarea dosarului penal. 
 
La fel ca în urmă cu doi ani, când atenţionau că situaţia se va repeta, părinţii lui Adrian Manea au ieşit din nou în presă pentru a reaminti neregulile existente la Uzina Mecanică Băbeni privind condiţiile de lucru: „Acolo se joacă cu moartea”.
 
Şefa ITM Vâlcea, Livia Drugan a precizat însă că indiferent de echipamentul pe care l-ar fi purtat angajaţii care şi-au pierdut viaţa n-ar fi avut nici o şansă să supravieţuiască în urma exploziei: „Muncitorii au avut totuşi echipament de protecţie, dar şi dacă ar fi fost de fier, la o asemenea explozie nu ar fi contat”.
 
Un dosar penal pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă se află în lucru în urma exploziei din noiembrie la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
Noi detalii despre explozia de la fabrica de armament din Vâlcea. „Şi dacă ar fi avut echipament de fier, nu ar fi contat“
 
UPDATE Explozie generată de o mină antipersonal la uzina de armament din Băbeni: patru morţi şi patru răniţi grav

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Ionel Marcu
4.12.2021, 17:01:30

Și asigurările, nimic, nimic? Iar noi, contribuabilii!

+9 (9 voturi)
ion carutasul
4.12.2021, 17:06:07

Femeile confectioner produse pirotehnice ca si barbatul de 62 de ani ,daca ne luam dupa doamna Turcan si legea ei 208/2020 in conditi de Copnditii speciale ar fi trebuit sa iasa la pensie cu 12 ani mai devreme Barbatii la 53 de ani (65-12) ,iar femeile la 51 de ani varsta .( 63-12) Asa ca ar trebui lamurit cum erau incadrati fata de asa zisele ,candva GRUPE de Munca !

123 ABC
4.12.2021, 18:37:59

3000 de Euro pentru o viata ar putea spune ceva atat despre stat cat si despre cum sunt tratati componentii statului , respectiv cetatenii.

+8 (10 voturi)
relu de la prefectura
4.12.2021, 18:52:31

Dar victimele minelor antipersonal care se produc la Babeni, ce despagubiri prmesc?

-9 (11 voturi)
ion carutasul
4.12.2021, 21:09:43

123ABC Cred ca este vorba de 2000 euro!

Modifică Setările