COVID-19 într-o grădiniţă din Vâlcea. Unitatea nu a fost închisă, aşa cum s-a anunţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţa nr. 1 Nord din Râmnicu Vâlcea unde s-a declanşat o anchetă epidemiologică după ce o educatoare a fost diagnoisticată cu SARS - CoV-2; Foto Adevărul
Grădiniţa nr. 1 Nord din Râmnicu Vâlcea unde s-a declanşat o anchetă epidemiologică după ce o educatoare a fost diagnoisticată cu SARS - CoV-2; Foto Adevărul

O anchetă epidemiologică a fost demarată la o grădiniţă din Râmnicu Vâlcea după ce una dintre educatoare a fost diagnosticată cu virusul SARS – CoV-2.

În luna iulie, la solicitarea părinţilor, două grădiniţe din Râmnicu Vâlcea au fost deschise pentru activităţi recreative. Într-una din acestea a fost confirmat primul caz de COVID – 19, la una dintre educatoare.

Femeia a intrat ultima dată în contact cu micuţii luni, 20 iulie. Miercuri, când ar fi trebuit să intre din nou la clasă, a anunţat că nu se simte bine, iar soţul este suspect de COVID – 19, motiv pentru care vor merge să-şi facă amândoi testul la o clinică privată. Vineri a venit şi confirmarea, motiv pentru care Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea a început o anchetă epidemiologică pentru a afla cu cine a intrat educatoarea în contact direct.

Luni, 27 iulie, când toată lumea se aştepta ca grădiniţa să se închidă, după cum a anunţat şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vâlcea, directoarea unităţii a recunoscut că printre măsurile recomandate de către cei de la DSP nu se află şi această indicaţie şi nici ce măsuri ar trebui să se ia în privinţa contacţilor direcţi. 

 

Educatoarea avea grijă de şase copii

Pentru a asigura activitatea, Grădiniţa Nord 1 din Râmnicu Vâlcea este deservită de cadre didactice de la mai multe unităţi din oraş, prin rotaţie. Educatoarea confirmată pozitiv cu COVID – 19 avea în grijă şase copii. Femeia a anunţat conducerea Inspectoratului Şcolar Vâlcea că nu va veni în tura de miercuri. Şefa IŞJ, Mihaela Andreianu a recunoscut că a ştiut încă de miercuri de suspiciuni, motiv pentru care au fost anunţaţi părinţii copiilor. Instituţia a fost dezinfectată prin nebulizare, iar reprezentanţii DSP au anunţat că se va verifica dacă personalul a purtat echipamentul de protecţie necesar reluării activităţii încă din 13 iulie, dar şi că în cazul contacţilor apropiaţi s-a luat decizia carantinării. Doar în cazul în care aceştia vor prezenta simptome, vor fi testaţi împotriva SARS – CoV-2. 

Directoarea grădiniţei a explicat că DSP Vâlcea nu a considerat că este vorba despre un focar de infecţie, fiind vorba despre un singur caz, motiv pentru care nu s-a luat decizia ca unitatea să fie închisă, deşi toate cadrele îşi doresc acest lucru. Focar este considerat de la trei cazuri în sus.

Cu toate aceasta, într-o situaţie similară s-a luat decizia închiderii instituţiei: este vorba despre Mănăstirea Cozia care şi-a închis porţile turiştilor, după ce un călugăr a fost diagnosticat cu virusul SARS – CoV-2 şi a intrat în carantină pentru următoarele două săptămâni. 

Vă mai recomandăm şi:

Explozie de COVID-19 în judeţul cu cele mai puţine cazuri. „Am stat degeaba 7 ore cu branula în mână, fără perfuzii“

Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România şi-a închis porţile din cauza COVID-19

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite